Macarons with a touch of gold

Eindelijk is het mij gelukt, het maken van mijn eigen macarons. Het is een precies klusje en hiervoor ging het dan ook vaak mis; te hard, te plat, te stevig of te plakkerig. Maar sinds ik de workshop bij Poptasi heb gevolgd, weet ik hoe het moet. En weet ik dat het heel precies komt, 1 tl teveel van iets, kan je hele beslag doen mislukken. Ik had al een tijdje een plaatje in mijn hoofd, van prachtige witte macarons met een gouden randje. Lekker chique, precies goed voor deze tijd van het jaar.

Ingrediënten voor 24 st
150 gr amandelmeel
150 gr suiker
150 gr poedersuiker
2 x 60 gr eiwit
50 gr water
1 x botercrème (Recept)
Flinke scheut baileys
Edible dust goud

Materialen
Spuitzak
Macaronmat
Kook thermometer
Poederkwast

Zo maak je het
Maak de botercrème volgens het recept. Voeg op het laatst een flinke scheut baileys toe. Als je niet van baileys houdt, kan je ook Tia Maria toevoegen, gepureerde frambozen of gesmolten chocola. Zet de crème apart.

Verwarm de oven alvast voor op 140 graden.

Meng het amandelmeel met de poedersuiker. Voeg 60 gr eiwit toe en meng er een stevig beslag van. Als je de macarons wilt kleuren, is dit het moment om kleurstof toe te voegen. (ik heb dit niet gedaan)

Zet een pannetje op het vuur met de suiker en het water en kook er een suikerstroop van. De stroop is klaar als deze een temperatuur van 120 graden heeft bereikt.

Klop in de tussentijd de overige 60 gr eiwit tot stevige pieken. Giet al mixend de suikerstroop bij de eiwitten. Pas op dit is erg heet.

Blijf kloppen totdat de massa afgekoeld is.

Voeg 1/3 van het geklopte eiwit bij het amandelmengsel. Spatel het voorzichtig door elkaar. Spatel vervolgens de rest van het eiwit voorzichtig door het mengsel.

Doe het mengsel in een spuitzak en spuit rondjes op de macaronmat. Als je geen mat hebt, kun je een vel bakpapier gebruiken. Je kan er van te voren rondjes op tekenen, zodat de macarons precies even groot zijn.

Laat de plaat nu ongeveer 30 minuten tot een uur rusten. Als het beslag droog aan voelt aan de buitenkant, zijn de macarons klaar om de oven in te gaan.

Bak de macarons in ongeveer 13 minuten af en laat ze vervolgens afkoelen.

Doe de vulling in de spuitzak en spuit een mooie dot op het koekje. Draai de andere helft erop.

Dip je kwastje in de dust en hou dit boven de macarons. Tik voorzichtig tegen het kwastje aan, zodat er mooie sprinkles op de macaron vallen.

Bron: Recept Macarons Poptasi

De edible dust is o.a. verkrijgbaar bij Jouw Taart Shop

Peer in Bladerdeeg met Chai Tea Latte ijs
Foodie in Paris
Bewaar
27 Comments
  • Anouk

    10 maart 2017 at 12:19 Beantwoorden

    Nogmaals mijn vraag… kan je ook zelfrijzend amandelbakmeel gebruiken voor macarons?

  • Anouk

    10 maart 2017 at 12:18 Beantwoorden

    Kan je ook zelfrijzend amandelgebak van Koopmans gebruiken voor macarons?

    • Pauline

      13 maart 2017 at 10:20 Beantwoorden

      Dat denk ik niet, want daar is bakpoeder aan toegevoegd.

  • Ingrid

    8 november 2016 at 17:43 Beantwoorden

    Hoi Pauline, ik heb vanmiddag suikersiroop proberen te maken. 3 x mislukt. Wordt boven de 80 graden bruin….. ….. Wat doe ik verkeerd. Ik gebruik een suikermeter van CDN.

    • Pauline

      9 november 2016 at 18:16 Beantwoorden

      Dat is wel gek. Weet je zeker dat de thermometer klopt? Want dit hoort niet.

  • Marije

    21 september 2016 at 21:51 Beantwoorden

    Die zien er goed uit! Ik heb twee vragen: bak je ze op hetelucht stand of boven en onder warmte? En zet je alle macarons in 1 keer in de oven of kun je de helft van het beslag ook even in de kom laten voor een tweede ronde?

    • Pauline

      22 september 2016 at 13:37 Beantwoorden

      Inderdaad op de hete lucht stand. Ik heb ze tegelijk gebakken. Maar je kunt het beslag vast wel even laten staan.

  • Mariette Eggermont

    27 mei 2016 at 15:39 Beantwoorden

    Hoe blijven jouw macarons zo mooi wit? Bij mij verkleuren ze door het bakken en worden lichtbruin.

    • Klaas Norel

      20 oktober 2016 at 17:41 Beantwoorden

      te hoge temperatuur

  • Julietta

    29 oktober 2015 at 19:45 Beantwoorden

    Vandaag eindelijk dit recept uit kunnen proberen, maar ze waren een beetje hol van binnen. Wat doe ik verkeerd? En mn oven kan niet op 140, wat is dan beter 125 of 150 graden?

  • Peter

    25 juni 2015 at 19:35 Beantwoorden

    In het geval van “ik heb geen macaronmat”: hoe groot zijn de rondjes eigenlijk die je moet spuiten?

    • Pauline

      26 juni 2015 at 12:24 Beantwoorden

      Ongeveer 3,5 cm 🙂

      • Peter

        28 juni 2015 at 21:47 Beantwoorden

        Bedankt! Die zit nog net op mijn cirkel sjabloon, hihi. 🙂

  • Jennifer

    13 februari 2014 at 11:41 Beantwoorden

    Bedankt Pauline voor het recept. Ik ga het binnenkort zelf ook uitproberen 😉

  • Taart van Saskia

    10 december 2013 at 15:28 Beantwoorden

    De amandelmeel is al ingeslagen…..leuk vooruitzicht voor de kerstvakantie!

  • Riny

    28 januari 2013 at 12:34 Beantwoorden

    Heb nog even een vraagje. Ik wil graag een thermometer aanschaffen. Welke is handig om de temperatuur te meten voor de suikerstroop? Kan ik de meter ook gebruiken voor bv vlees etc??? Mag ik vragen waar jij hem hebt gekocht. Heb je een tip Pauline?

    • Pauline

      28 januari 2013 at 19:19 Beantwoorden

      Je kan het beste een suikerthermometer kopen bij een kookwinkel. Ik heb zelf een kookthermometer van ikea, alleen deze gaat maar tot 140 graden. Dat is voor dit recept prima, maar voor andere recepten is het vaak te laag. Dus dan kan je beter in 1 x een goede kopen 🙂

  • Riny

    28 januari 2013 at 12:30 Beantwoorden

    Bedankt voor je macaron recept Pauline. Is dit het originele van de workshop?:-)) \r\nIk keek pas naar de TV, 24kitchen en hoorde bij Rudolph’s bakery dat de macarons drie uur moeten drogen voor ze de oven in gaan. Ze zouden anders geen “voetje” krijgen en barstjes krijgen. Heb jij dit ook gedaan? Weet je of ik ook eiwitpoeder kan gebruiken voor macarons?\r\nLijkt me heel erg leuk om zelf macarons te maken, ze zijn nl glutenvrij.\r\nDe macaron mat van Xenos ligt hier al klaar….

    • Pauline

      28 januari 2013 at 19:21 Beantwoorden

      Jaa deze is van de workshop en met toestemming gedeeld 🙂 Ik weet wel dat het drogen wel belangrijk is, ik ben ook wel eens te ongeduldig en dan worden ze niet zo mooi. Ik weet niet of je het ook met eiwitpoeder kan maken. Dit zou je gewoon even uit moeten testen. Veel succes en plezier met het maken.

  • Pauline

    13 december 2012 at 22:55 Beantwoorden

    Jaa 😉 gewoon met een spatel en dan maak je achtjes, dus voorzichtig mengen

  • Marjon Brouwer

    13 december 2012 at 21:08 Beantwoorden

    Nog een vraagje; hoe voeg je het amandelmengsel en de eiwitten samen?

  • Marjon Brouwer

    13 december 2012 at 21:01 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\nZe waren inderdaad heerlijk

  • Pauline

    13 december 2012 at 12:38 Beantwoorden

    Thanks 🙂 Leuk Philippine, ben benieuwd naar jouw creaties 🙂

  • philippine

    13 december 2012 at 11:03 Beantwoorden

    Wauw wat zijn ze mooi! Ik heb twee weken geleden ook een workshop gevolgd bij poptasi en morgen ga ik bakken… ik ben benieuwd!

  • SophieSweetVintage

    13 december 2012 at 09:45 Beantwoorden

    Wow Pauline! Knap gedaan! Ze lijken me heerlijk 🙂

  • Laura's Bakery

    13 december 2012 at 08:20 Beantwoorden

    Prachtig! En wat waren ze lekker 🙂

Plaats een reactie