Macarons
Macarons zijn inmiddels helemaal ingeburgerd in Nederland. Eerst moet je echt naar Parijs voor dit Frans koekje. Dan stond je in de rij bij Ladurée je te verlekkeren bij alles wat in de vitrine lag. Zo leuk! En nu heb ik ze zelf gemaakt. Ik volgde een workshop bij Poptasi (bestaat inmiddels niet meer) en leerde daar hoe het moet. Zelf macarons maken is niet heel makkelijk, 1 tl teveel van iets, kan je hele beslag doen mislukken. Maar als je het trucje eenmaal door hebt, kan het niet meer misgaan.
Macarons mislukken
Als je macarons mislukken kan dit aan een aantal dingen liggen. Een veel voorkomend probleem is dat het beslag uitloopt. Dit kan komen omdat je meringue niet stijf genoeg is, of omdat je het te lang gespateld hebt, waardoor het weer vloeibaar wordt. Het voordeel van een macaronmat, is dat deze een opstaand randje hebben waardoor je beslag minder snel uitloopt. Dan het tweede en meest voorkomende probleem is geen voetje. Het voetje is het kartelige randje onder de macaron. Deze krijg je door de macarons goed te laten drogen voordat ze de oven in gaan. En een derde punt is holle macarons. Dit komt vaak doordat ze nog niet gaar genoeg waren. Dit merk je ook doordat de macaron dan blijft plakken aan je bakpapier. Volgende keer toch een paar minuten langer de oven in.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 24 st.
- 150 gr amandelmeel
- 150 gr suiker
- 150 gr poedersuiker
- 60 + 60 gr eiwit (ongeveer 4 eieren)
- 50 gr water
- 1 x chocolade botercrème (recept)
Materiaal
- Macaronmat (evt.)
- Kook thermometer
- Spuitzak
- Mixer
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Maak de botercrème volgens het recept. Voeg 50 gr gesmolten chocolade toe aan het basisrecept. Zet de crème apart.
Verwarm de oven alvast voor op 150 graden (boven- en onderwarmte).
Meng het amandelmeel met de poedersuiker. Voeg 60 gr eiwit toe en meng er een stevig beslag van. Als je de macarons wilt kleuren, is dit het moment om kleurstof toe te voegen (ik heb dit niet gedaan).
Zet een pannetje op het vuur met de suiker en het water en kook er een suikerstroop van. De stroop is klaar als deze een temperatuur van 120 graden heeft bereikt. Hij is doorzichtig en vloeibaar. Klop in de tussentijd de overige 60 gr eiwit tot stevige pieken. Giet al mixend de suikerstroop bij de eiwitten. Pas op dit is erg heet. Blijf mixen totdat de massa afgekoeld is.
Voeg 1/3 van het geklopte eiwit bij het amandelmengsel. Spatel het voorzichtig door elkaar. Spatel vervolgens de rest van het eiwit voorzichtig door het mengsel.
Doe het mengsel in een spuitzak en spuit rondjes op de macaronmat. Als je geen mat hebt, kun je een vel bakpapier gebruiken. Je kan er van te voren rondjes op tekenen, zodat de macarons precies even groot zijn. Indien er puntjes ontstaan kan je deze met een natte vinger een beetje indrukken, maar eigenlijk hoort het vanzelf een beetje uit te lopen.
Laat de macarons ongeveer 30 minuten tot een uur rusten. Als het beslag droog aan voelt aan de buitenkant, zijn de macarons klaar om de oven in te gaan. Bak de macarons in ongeveer 15 – 18 minuten af en laat ze vervolgens afkoelen.
Doe de vulling in de spuitzak met een kartel spuitmondje en spuit een mooie dot op het koekje. Draai de andere helft erop.
Recept Poptasi macarons
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in