Ketchup maken
Zelf ketchup maken? Dat is makkelijker dan je misschien denkt. Gooi je overrijpe tomaten nooit weg, maar gebruik ze om zelf ketchup te maken. Het is een sausje van gepureerde tomaten. Maar dan met heel veel specerijen. Door de specerijen krijgt de ketchup een zoetige, kruidige smaak. Wij hebben dit recept niet zelf bedacht. Het komt uit het boek Home Made van Yvette van Boven.
Ketchup bewaren
Als je zelf tomatenketchup gaat maken, wil je natuurlijk ook weten hoe je dit kunt bewaren. Het belangrijkste is dat je de ketchup in een gesteriliseerde pot bewaart. Maar hoe steriliseer je een pot? Doe de pot in een pan en giet hier kokend water overheen, tot de pot volledig onder water staat. Breng vervolgens het water aan de kook en laat het ongeveer een kwartiertje doorkoken. Haal de pot uit de pan (pas op voor je vingers) en plaats hem op de kop op een schone theedoek om de pot te laten drogen. Dan kun je de zelfgemaakte ketchup 1 jaar bewaren in de koelkast.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 2 potten
- 1250 gr tomaten
- Halve rode paprika
- 1 ui (fijngehakt)
- Halve teen knoflook
- 50 ml azijn
- 35 gr suiker
- 1 tl geraspte gember
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl nootmuskaat
- 1 mespuntje cayennepeper
- Halve tl korianderzaad
- 1 kruidnagel
- Snuf zout en peper
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Was de tomaten en snij ze in stukken. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij deze ook in stukken.
Zet de paprika, de tomaten, ui en knoflook op het vuur in een pan met een scheut water en laat dit gedurende een uur op een zacht vuur pruttelen.
Roer het af en toe door elkaar en voeg zonodig een beetje water toe.
Haal de pan van het vuur en pureer de saus met een staafmixer.
Zet de pan terug op het vuur en voeg alle specerijen, de azijn en het suiker toe.
Laat de saus nog eens 1 1/2 uur zachtjes sudderen, totdat hij voldoende dik is.
Breng de ketchup op smaak met peper en zout en giet deze in schone gesteriliseerde potten.
De ketchup blijft een jaar goed in de koelkast.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in