Ketchup maken

Ketchup maken

Zelf ketchup maken? Dat is makkelijker dan je misschien denkt. Gooi je overrijpe tomaten nooit weg, maar gebruik ze om zelf ketchup te maken. Het is een sausje van gepureerde tomaten. Maar dan met heel veel specerijen. Door de specerijen krijgt de ketchup een zoetige, kruidige smaak. Wij hebben dit recept niet zelf bedacht. Het komt uit het boek Home Made van Yvette van Boven.

Ketchup bewaren

Als je zelf tomatenketchup gaat maken, wil je natuurlijk ook weten hoe je dit kunt bewaren. Het belangrijkste is dat je de ketchup in een gesteriliseerde pot bewaart. Maar hoe steriliseer je een pot? Doe de pot in een pan en giet hier kokend water overheen, tot de pot volledig onder water staat. Breng vervolgens het water aan de kook en laat het ongeveer een kwartiertje doorkoken. Haal de pot uit de pan (pas op voor je vingers) en plaats hem op de kop op een schone theedoek om de pot te laten drogen. Dan kun je de zelfgemaakte ketchup 1 jaar bewaren in de koelkast.

Ketchup maken

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja, dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ingrediënten voor 2 potten

  • 1250 gr tomaten
  • Halve rode paprika
  • 1 ui (fijngehakt)
  • Halve teen knoflook
  • 50 ml azijn
  • 35 gr suiker
  • 1 tl geraspte gember
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 mespuntje cayennepeper
  • Halve tl korianderzaad
  • 1 kruidnagel
  • Snuf zout en peper
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Was de tomaten en snij ze in stukken. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij deze ook in stukken.

  2. Zet de paprika, de tomaten, ui en knoflook op het vuur in een pan met een scheut water en laat dit gedurende een uur op een zacht vuur pruttelen.

  3. Roer het af en toe door elkaar en voeg zonodig een beetje water toe.

  4. Haal de pan van het vuur en pureer de saus met een staafmixer.

  5. Zet de pan terug op het vuur en voeg alle specerijen, de azijn en het suiker toe.

  6. Laat de saus nog eens 1 1/2 uur zachtjes sudderen, totdat hij voldoende dik is.

  7. Breng de ketchup op smaak met peper en zout en giet deze in schone gesteriliseerde potten.

  8. De ketchup blijft een jaar goed in de koelkast.

Tomatenketchup maken

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.0 (8 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in