banketbakkersroom maken

Banketbakkersroom zelf maken

Wist je dat je banketbakkersroom heel makkelijk zelf kunt maken? Ik ben er dol op, lekker in een old scool puddingbroodje, in een bladerdeegbakje met aardbeien erop, gewoon zo een hap uit de kom of in een lekkere soes! Je hebt maar heel weinig nodig om het zelf te maken, en het smaakt zoveel beter dan die die aanleng zakjes met water. Ik had nu eidooiers over van de merinque die ik gemaakt heb voor het foodblogevent dus er zat maar één ding op: banketbakkersroom zelf maken! Ik geef je mijn basisrecept.

In plaats van verse vanille kan je ook vanille extract gebruiken. Maar ik geef toch de voorkeur aan verse vanille, alleen de geur is al heerlijk. Let er wel op dat je de gele room niet te lang kookt, want dan gaat het mis. Zachtjes verwarmen totdat het de juiste dikte heeft bereikt. Niet moeilijk dus maar een beetje geduld is een schone zaak.

zelf banketbakkersroom makeneieren

Ingrediënten voor ongeveer een halve liter
3 eidooiers
250 ml volle melk
1 vanillepeul
50 gram suiker
25 gram bloem

Zo maak je het
Klop de eidooiers met de bloem en een scheutje melk tot een gladde massa.

Verwarm in de tussentijd de melk met de suiker en het het merg van de vanille. Snijd het vanillestokje open en verwijder het merg met een mes. Het stokje kan je in de suikerpot doen, dan krijg je homemade vanillesuiker. Het is de bedoeling dat de suiker oplost in de melk.

Giet de hete melk al roerend, beetje bij beetje bij de eidooiers. Blijf kloppen, anders kunnen de eidooiers gaan stollen.

Giet het mengsel terug in de pan en breng dit al roerend aan de kook. Laat het ongeveer 5 minuten zachtjes koken totdat het de gewenste dikte heeft bereikt.

Laat de banketbakkersroom vervolgens al roerend afkoelen, dit om velletjes te voorkomen.

En nu.. proeven.! Dat is nog het leukste van alles!

zelf banketbakkersroom makenzelf banketbakkersroom makenzelf banketbakkersroom maken

 

Lemoncurd zelf maken
Hummus met Zongedroogde Tomaat
Bewaar
38 Comments
  • Dianne

    9 januari 2017 at 13:48 Beantwoorden

    Heerlijk recept, Vanwege fructose intolerantie mag ik geen suiker (is namelijk 50% fructose). Kan ik in dit recept de suiker vervangen met druivensuiker / gedroogde glucosekorrels?

    • Pauline

      9 januari 2017 at 15:15 Beantwoorden

      Ik heb daar zelf geen ervaring mee, maar ik denk dat het wel moet lukken.

  • Patick

    23 oktober 2016 at 21:24 Beantwoorden

    Om vel vorming te voorkomen kun je de gele room op een bakplaatje storten en er dan poedersuiker over strooien.

  • Sytske Nawijn

    20 januari 2016 at 22:43 Beantwoorden

    Zelf ben ik allergisch voor melk producten.\r\nGa het proberen met sojamelk zal wel minder lekker zijn maar toch proberen, dank je voor de recepten.\r\nGroeten Sytske

  • Rozemarijn

    18 augustus 2015 at 12:28 Beantwoorden

    Het is nog handiger om het op een bakplaat oid af te laten koelen. Hiervoor bekleed je de plaat met huishoudfolie, verdeel je de room erover en leg je hier weer een laagje folie overheen. Hiermee voorkom je velvorming en koelt het veel sneller af!

  • max jansen

    16 mei 2015 at 18:15 Beantwoorden

    ik heb een vraagje is dit dik genoeg voor een biscuit taart want op de foto’s lijkt het nogal dun en ik wil natuurlijk niet op het laatste moment achter komen dat het te dun is

    • Pauline

      17 mei 2015 at 14:00 Beantwoorden

      Hoe langer je hem inkookt, hoe dikker hij wordt. Dat kun je dus zelf bepalen. 🙂

  • Gerda Middelburg

    2 april 2015 at 21:39 Beantwoorden

    Hoi, Is deze hoeveelheid voldoende voor het vullen van ca. 10 tompoucen.\r\nIk hoor het graag voor de Paasdagen!\r\nVerder heb je heerlijke recepten(vooral de scones met de clotted cream en jam. Heeeeeeeerlijk…. !

  • Janneke

    6 februari 2015 at 10:31 Beantwoorden

    Hoi, ik ga voor iemand een baby buiktaart maken en nu wilde ik hem vullen met banketbakkersroom, maar dan blauwe.. Kan ik de banketbakkersroom dan gewoon kleuren met blauwe kleurstof of moet ik dan iets anders gebruiken voor de vulling?

  • Marije

    7 december 2014 at 14:35 Beantwoorden

    Hoeveel graden koken en hoelang?

  • Amber

    22 november 2014 at 10:10 Beantwoorden

    Ik ga het vandaag maken! Bedankt voor de leuke recepten en ideeën!

  • mimi

    25 oktober 2014 at 16:03 Beantwoorden

    Hoelang is ie ongeveer houdbaar na het maken?

  • Dorien

    7 oktober 2014 at 19:59 Beantwoorden

    Hey, welke bloem gebruik je? Gewone patisseriebloem?\r\n\r\nIk kijk er naar uit om het klaar te maken!

  • Marja

    24 september 2014 at 20:58 Beantwoorden

    Hoi Pauline, kan ik deze banketbakkersroom ook in “jouw” eclairs gebruiken! Is deze hoeveelheid dan voldoende voor 8 eclairs? Groetjes Marja

  • Dimpfie

    1 augustus 2014 at 20:27 Beantwoorden

    Kan je banketbakkersroom ook bakken? Bijvoorbeeld in een gebakje?

    • Pauline

      2 augustus 2014 at 12:07 Beantwoorden

      Jaa dat is heerlijk! Je moet het wel eerst maken en de gekookte versie kun je in een taart of cake doen.

      • Dimpfie

        2 augustus 2014 at 14:09 Beantwoorden

        Top! Bedankt. Leuke site trouwens 🙂

  • Hans

    28 juli 2014 at 13:47 Beantwoorden

    Hé ja. Het blijft toch heerlijk!.\r\nJe kunt (op basis van je ervaring) een beetje spelen met de hoeveelheid ingrediënten. Voor taartvullingen maak ik het altijd met 250 ml melk, 2 eidooiers, 40 gram suiker, 1 vanillepeul en één eetlepel bloem (circa 8 – 10 gram). Voor een puddingbroodje moet ‘ie iets steviger zijn. Dan dus 3 eidooiers en wat meer bloem.\r\n\r\nAls het klaar is stort ik het op een platte schaal of bak (even onder koud water afspoelen) en dek het af met huishoudfolie direct op de room. Dan vormt er geen vel en je hoeft niet constant te roeren.

  • Adriana

    9 juli 2014 at 14:06 Beantwoorden

    Ben reuze blij met dit recept. Ga het spoedig maken als het mogelijk is de suiker te vervangen door honing.\r\nGroet van Adriana

  • Jo

    14 juni 2014 at 12:58 Beantwoorden

    kan ik het ook kleuren met rode kleurstof zo dat het roze word? of word dat een vies kleurtje?

    • Pauline

      14 juni 2014 at 14:05 Beantwoorden

      Ik denk dat het wel kan, maar ik zou dan eerder kiezen voor gepureerde aardbeien, krijgt het meteen een lekker smaakje 🙂

  • Jo

    14 juni 2014 at 12:57 Beantwoorden

    kun je de banketbakkersroom ook goed kleuren met kleurstof of ziet dat er lelijk uit, ik wil graag de kleur roze doen en daar gebruik ik rood voor, maar kan dat?

  • Cees Monteban

    8 juni 2014 at 14:15 Beantwoorden

    Heerlijke smaak maar ik vond het iets te dik,volgende keer iets meer melk

  • danielle

    5 juni 2014 at 09:46 Beantwoorden

    Kan je een taart met banketbakkersroom en aardbeien een dag van te voren maken?

  • Gerarda

    26 mei 2014 at 21:10 Beantwoorden

    Makkelijk zelf te maken , vroeger kocht ik ze bij Aveve nu maak ik ze zelf hoor , heel lekker voor onder fruittaart enz

  • Sandra

    11 maart 2014 at 09:24 Beantwoorden

    Hallo wat een lekker recept.\r\nis het mogelijk om de bloem te vervangen door iets anders zodat het glutenvrij word?? als dat kan wat kan ik dan het beste gebruiken

    • Pauline

      11 maart 2014 at 18:19 Beantwoorden

      Je kunt eventueel maïzena gebruiken, dat is gemaakt van maïsmeel en glutenvrij.

      • jessica

        12 november 2014 at 11:10 Beantwoorden

        Gebruik je dan evenveel maizena als dat je bloem zou gebruiken?

  • Brenda

    10 februari 2014 at 19:59 Beantwoorden

    Hi, zou je hem ook lactosevrij kunnen maken?

  • Sevim

    24 december 2013 at 09:04 Beantwoorden

    De banketbakkersroom was helemaal geweldig! ik heb het gemaakt en het was echt heerlijk! \r\n\r\nik heb het in de appeltaart gedaan, net onder de appels!

    • Pauline

      24 december 2013 at 12:47 Beantwoorden

      Klinkt goed, dat doe ik ook heel vaak. Zo lekker.

  • Danny

    17 december 2013 at 19:18 Beantwoorden

    Voor een marsepein taart zou ik botercreme gebruiken, boeter crème is ook makkelijker eventueel te kleuren, en een goede lijm laag.

  • Ayse

    2 december 2013 at 01:06 Beantwoorden

    Ziet er goed uit, kun je me vertellen of ik de gele room of de botercreme kan gebuiken in taart met marsepein? De smaak wil ik niet al te machtig hebben. alvast bedankt

  • Marjolein

    30 november 2013 at 12:30 Beantwoorden

    heerlijk receptje, ga ik zeker maken, dankjewel

Plaats een reactie