Zeeuwse bolus
De Zeeuwse bolus is één van onze favo zoete traktaties uit eigen land. Dit zoete broodje heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot de Joodse bakkers in Zeeland. Sticky deeg en veel suiker en kaneel – daarom perfect bij de koffie of thee.
De kunst van een Zeeuwse bolus
Het maken van een Zeeuwse bolus is een kunst op zich, waarbij het deeg eerst netjes wordt uitgerold, royaal door de kaneelsuiker wordt gehaald, en vervolgens tot een perfecte spiraal wordt gedraaid. Even oefenen dus, maar dat is ’t helemaal waard!
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 8 bolussen
- 500 gr bloem
- 7 gr gist
- 1 ei
- 275 ml melk
- 50 gr roomboter (kamertemperatuur)
- 1 el suiker
- 400 gr bruine basterdsuiker
- 2 el kaneelpoeder
- zonnebloemolie (om in te vetten)
- 10 gr zout
Materialen
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de melk totdat het lauwwarm is.
Doe de bloem met de melk, het ei, de gist, 1 el suiker en het zout in de kom van je keukenmachine. Kneed net zolang totdat er een egale bal ontstaat. Voeg de roomboter in blokjes toe en kneed er een soepel deeg van. Het deeg is klaar als je het als een kauwgombal uit elkaar kunt trekken en het soepel en elastisch en plakkerig aanvoelt (ca 10-15 minuten).
Leg het deeg in een met zonnebloemolie ingevette kom. Dek de kom af met een natte theedoek en laat het deeg op een warme plek 60 minuten rijzen.
Meng bruine basterdsuiker en kaneel en strooi op een bakplaat of platte schaal. Vorm bolletjes (elk van circa 80 gram) van het deeg, rol ze vervolgens uit tot strengen van 30 centimeter. Rol de strengen door het kaneelsuiker-mengsel en rol het deeg op tot bolussen, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Laat de bolussen nog eens 45 minuten rijzen op de bakplaat. Verwarm de oven alvast voor op 240 graden (boven- en onderwarmte).
Bak ze daarna in 9 minuten af in de voorverwarmde oven. Keer de bakplaat om op bakpapier en laat de bolussen afkoelen.
Geïnspireerd op een recept van Robert van Beckhoven.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in