Zeeuwse bolus

Zeeuwse bolus

De Zeeuwse bolus is één van onze favo zoete traktaties uit eigen land. Dit zoete broodje heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot de Joodse bakkers in Zeeland. Sticky deeg en veel suiker en kaneel – daarom perfect bij de koffie of thee.

De kunst van een Zeeuwse bolus

Het maken van een Zeeuwse bolus is een kunst op zich, waarbij het deeg eerst netjes wordt uitgerold, royaal door de kaneelsuiker wordt gehaald, en vervolgens tot een perfecte spiraal wordt gedraaid. Even oefenen dus, maar dat is ’t helemaal waard!

Zeeuwse bolus
Zeeuwse bolus
Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 8 bolussen

  • 500 gr bloem
  • 7 gr gist
  • 1 ei
  • 275 ml melk
  • 50 gr roomboter (kamertemperatuur)
  • 1 el suiker
  • 400 gr bruine basterdsuiker
  • 2 el kaneelpoeder
  • zonnebloemolie (om in te vetten)
  • 10 gr zout

Materialen

Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Verwarm de melk totdat het lauwwarm is.

  2. Doe de bloem met de melk, het ei, de gist, 1 el suiker en het zout in de kom van je keukenmachine. Kneed net zolang totdat er een egale bal ontstaat. Voeg de roomboter in blokjes toe en kneed er een soepel deeg van. Het deeg is klaar als je het als een kauwgombal uit elkaar kunt trekken en het soepel en elastisch en plakkerig aanvoelt (ca 10-15 minuten).

  3. Leg het deeg in een met zonnebloemolie ingevette kom. Dek de kom af met een natte theedoek en laat het deeg op een warme plek 60 minuten rijzen.

  4. Meng bruine basterdsuiker en kaneel en strooi op een bakplaat of platte schaal. Vorm bolletjes (elk van circa 80 gram) van het deeg, rol ze vervolgens uit tot strengen van 30 centimeter. Rol de strengen door het kaneelsuiker-mengsel en rol het deeg op tot bolussen, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

  5. Laat de bolussen nog eens 45 minuten rijzen op de bakplaat. Verwarm de oven alvast voor op 240 graden (boven- en onderwarmte).

  6. Bak ze daarna in 9 minuten af in de voorverwarmde oven. Keer de bakplaat om op bakpapier en laat de bolussen afkoelen.

Zeeuwse bolus
Zeeuwse bolus

Geïnspireerd op een recept van Robert van Beckhoven.

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (3 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in