Witlof roerbak
Vandaag gaan we aan de slag met een heerlijk en snel gerecht: witlof roerbak. Dit gerecht is ideaal voor een doordeweekse avond als je iets lekkers en voedzaams op tafel wilt zetten zonder uren in de keuken te staan. Deze witlof roerbak is een perfecte combinatie van hartig, zoet en fris. Eet smakelijk!
Zo wordt je witlof roerbak éxtra lekker
Witlof heeft van nature een licht bittere smaak, maar door ‘m te serveren met knapperige spekjes en zoete sinaasappelsap, vindt echt iédereen het lekker. De krieltjes geven het gerecht een lekkere bite en maken het extra vullend.
Een paar handige kooktips: zorg ervoor dat de witlof nog knapperig blijft door ‘m niet té lang te roerbakken. En bak de spekjes goed uit, zodat ze heerlijk krokant zijn.
Serveer met een frisse rucola salade, en je kunt de rucola ook vlak voor het serveren door de roerbak scheppen. Voor de kaasliefhebbers onder ons: verkruimel zachte geitenkaas over het gerecht of kies voor een oude kaas die net iets meer pit toevoegt.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 gr witlof (3 flinke stronken)
- 500 gr krieltjes
- 150 gr spekreepjes
- 2 rode uien
- 50 gr rucola
- 75 ml sinaasappelsap
- 25 gr roomboter
- 100 gr zachte geitenkaas
- 50 gr walnoten
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Borstel de krieltjes schoon en halveer ze. Kook ze circa 10 minuten in kokend gezouten water.
Snijd de kontjes van de witlof en snijd ze vervolgens in kwarten. Haal de blaadjes los van elkaar. Haal de schil van de rode uien en snijd in parten.
Bak de spekreepjes in een grote koekenpan tot ze knapperig zijn. Hiervoor hoef je geen vet te gebruiken. Haal ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Giet de aardappels af, laat ze goed uit lekken. Voeg een klontje boter toe aan de koekenpan en bak de krieltjes rondom bruin. Voeg de witlof en rode ui toe en bak al omscheppend 2-3 minuten mee. Doe de spekreepjes terug in de pan en schenk de sinaasappelsap er bij. Schep de groenten om tot het sinaasappelsap bijna helemaal is ingekookt. Breng op smaak met peper en zout.
Schep de rucola vlak voor het serveren door de witlof roerbak en verkruimel de zachte geitenkaas er over. Bestrooi tot slot met walnoten.
Variatietip
- Voeg eens een handje walnoten toe, of experimenteer met stukjes appel voor een zoete twist die perfect combineert met de witlof en spekjes.
- Lust je geen geitenkaas? Voeg dan een oude kaas toe voor wat extra pit.
- Liever vegetarisch? Gebruik vega spekjes of laat ze achterwege.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in