Witlof roerbak

Witlof roerbak

Vandaag gaan we aan de slag met een heerlijk en snel gerecht: witlof roerbak. Dit gerecht is ideaal voor een doordeweekse avond als je iets lekkers en voedzaams op tafel wilt zetten zonder uren in de keuken te staan. Deze witlof roerbak is een perfecte combinatie van hartig, zoet en fris. Eet smakelijk!

Zo wordt je witlof roerbak éxtra lekker

Witlof heeft van nature een licht bittere smaak, maar door ‘m te serveren met knapperige spekjes en zoete sinaasappelsap, vindt echt iédereen het lekker. De krieltjes geven het gerecht een lekkere bite en maken het extra vullend.

Een paar handige kooktips: zorg ervoor dat de witlof nog knapperig blijft door ‘m niet té lang te roerbakken. En bak de spekjes goed uit, zodat ze heerlijk krokant zijn.

Serveer met een frisse rucola salade, en je kunt de rucola ook vlak voor het serveren door de roerbak scheppen. Voor de kaasliefhebbers onder ons: verkruimel zachte geitenkaas over het gerecht of kies voor een oude kaas die net iets meer pit toevoegt.

Witlof roerbak
Witlof roerbak
Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gr witlof (3 flinke stronken)
  • 500 gr krieltjes
  • 150 gr spekreepjes
  • 2 rode uien
  • 50 gr rucola
  • 75 ml sinaasappelsap
  • 25 gr roomboter
  • 100 gr zachte geitenkaas
  • 50 gr walnoten
  • peper en zout
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Borstel de krieltjes schoon en halveer ze. Kook ze circa 10 minuten in kokend gezouten water.

  2. Snijd de kontjes van de witlof en snijd ze vervolgens in kwarten. Haal de blaadjes los van elkaar. Haal de schil van de rode uien en snijd in parten.

  3. Bak de spekreepjes in een grote koekenpan tot ze knapperig zijn. Hiervoor hoef je geen vet te gebruiken. Haal ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

  4. Giet de aardappels af, laat ze goed uit lekken. Voeg een klontje boter toe aan de koekenpan en bak de krieltjes rondom bruin. Voeg de witlof en rode ui toe en bak al omscheppend 2-3 minuten mee. Doe de spekreepjes terug in de pan en schenk de sinaasappelsap er bij. Schep de groenten om tot het sinaasappelsap bijna helemaal is ingekookt. Breng op smaak met peper en zout.

  5. Schep de rucola vlak voor het serveren door de witlof roerbak en verkruimel de zachte geitenkaas er over. Bestrooi tot slot met walnoten.

Variatietip

  • Voeg eens een handje walnoten toe, of experimenteer met stukjes appel voor een zoete twist die perfect combineert met de witlof en spekjes.
  • Lust je geen geitenkaas? Voeg dan een oude kaas toe voor wat extra pit.
  • Liever vegetarisch? Gebruik vega spekjes of laat ze achterwege.
Witlof roerbak
Witlof roerbak

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.3 (24 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in