Gepaneerde garnalen

Tempura garnalen

Elke keer als ik tempura garnalen eet, waan ik me in Japan. Zo lekker krokant, alsof ze van een kraampje op een streetfood markt komen. Dit recept brengt precies dat gevoel naar je eigen keuken, maar dan met een frisse twist. Want we serveren ze met een romige miso-mayo én een frisse salade van wakame, radijs en edamame. De dip is vol en umami, de salade juist licht en citrusachtig. Een beetje werk, ja. Maar echt niet moeilijk. En als je eenmaal begint met frituren, wil je er het liefst meteen nog een batch bij maken…

Tempura garnalen: deze garnalen gebruiken wij

Voor dit recept van gepaneerde garnalen gebruik je het liefst grote rauwe garnalen, zoals Black Tiger garnalen of reuzengarnalen (zoals witpootgarnalen, een soort gamba’s). Die blijven lekker sappig vanbinnen en krijgen een mooi krokant jasje zodra je ze frituurt.

Let er op dat ze rauw zijn, want gepelde en voorgekookte garnalen worden vaak taai als je ze nog eens bakt of frituurt. Tip: laat het staartje eraan zitten voor de looks én om ze makkelijk te kunnen dippen.

Tempura garnalen
Tempura garnalen
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gr grote rauwe garnalen
  • 75 gr edamame/soja boontjes (voorgekookt/ontdooid)
  • 125 gr zeewiersalade
  • 6 radijsjes
  • 1 el limoensap
  • 150 gr bloem
  • 1,5 el maizena
  • 4 el panko (Japans broodkruim)
  • 1,5 el misopasta
  • 4 el mayonaise
  • 1,5 + 1,5 tl sesamolie
  • 2,5 el sojasaus
  • 200 ml bruiswater (ijskoud)
  • 1 ijsklontje
  • 1 l zonnebloemolie of arachideolie (om te frituren)
  • peper en zout
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Meng de miso met de mayonaise en 1,5 theelepel sesamolie tot een romige dip. Zet apart in de koelkast tot gebruik. Tip: mocht je nog sesamzaadjes in huis hebben, strooi deze er dan overheen.

  2. Meng in een klein kommetje de 1 eetlepel sojasaus met limoensap en 1,5 theelepel sesamolie. Snijd de radijsjes in flinterdunne plakjes. Meng de zeewiersalade, radijs en edamame-boontjes in een kom en sprenkel de dressing eroverheen. Zet de salade apart.

  3. Pel de garnalen; laat het staartje eraan zitten. Maak de garnalen schoon (je kunt ze ook al schoongemaakt kopen) en dep ze goed droog met keukenpapier.

    Tip: wil je dat de garnalen niet opkrullen tijdens het frituren? Kerf ze dan om de 0,5-1 centimeter aan de boven en onderkant over de breedte in met een scherp mesje (niet helemaal doorsnijden!). Druk ze daarna met je handen lichtjes plat.

  4. Vul een zware pan (bijvoorbeeld een stoofpan) met zonnebloemolie of arachideolie tot 180 graden. Je kunt hier natuurlijk ook een frituurpan voor gebruiken.

  5. Meng ondertussen in een kom de bloem en maizena met elkaar, roer de panko en 1,5 eetlepel sojasaus erdoor.

    Hak 1 ijsklontje in stukjes tot gruis (dit kun je het makkelijkst in een plastic zakje doen) en roer dit samen met het bruiswater snel door het beslag. Het ijsklontje en ijskoude bruiswater zorgen voor extra knapperigheid. Let op: roer niet te lang; het beslag hoeft niet glad te worden.

  6. Dip de garnalen in het beslag zodat ze geheel bedekt zijn, laat ze voorzichtig in de olie vallen en frituur ze direct in circa 2-3 minuten krokant in de hete olie. Frituur ze niet allemaal tegelijk. Check goed of ze niet aan elkaar vastplakken in de pan; je kunt ze voorzichtig met een schuimspaan van elkaar losmaken.

    Let op: laat de garnalen nooit van te hoog bovenaf in de hete olie vallen. Houd ze vlak boven het olieoppervlak met een tang of op een schuimspaan en laat ze dan rustig in de olie glijden. Zo voorkom je spetteren en verbrandingsgevaar.

  7. Schep de tempura garnalen met een schuimspaan uit de olie. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi direct met wat zout.

  8. Serveer de tempura garnalen met de miso-mayo en de frisse zeewiersalade.

Variatietips

  • Geen fan van garnalen? Dit beslag werkt ook goed met stukjes courgette, zoete aardappel of bloemkool. Maak dan wel de stukjes iets kleiner en prik ze eventueel aan een prikkertje.
  • De miso-mayo kun je ook maken met een beetje wasabi voor extra pit, of met yuzu-sap in plaats van limoensap voor een extra frisse smaak.

Bewaartip

Tempura is het allerlekkerst als het net uit het vet komt, dus maak het echt vlak voor het serveren. De miso-mayo kun je wel van tevoren maken en bewaren in de koelkast. Dek wel goed af, dan blijft hij zeker 2 dagen lekker.

Tempura garnalen maken
Gepaneerde garnalen

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (3 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.