Gegrilde asperges met kruidenroomsaus

Gegrilde asperges met kruiden-roomsaus

Deze gegrilde asperges met kruiden-roomsaus is echt zo’n voorjaarsgerecht waar je blij van wordt. We maken ‘m nét even anders dan de klassieke versie: we grillen de witte asperges na het koken nog eventjes, en serveren ze met een romige saus vol verse kruiden, zachte eitjes en knapperige pijnboompitten. Perfect voor een etentje in de lente – of gewoon omdat je trek hebt in een lekker gerecht met witte asperges.

Gegrilde asperges: extra lekker met...

Een bord verse lintpasta, bijvoorbeeld tagliatelle of fettuccine, erbij maakt het helemaal af. Of serveer met wat vers brood om in die roomsaus te dippen. Ook lekker: wat extra citroenrasp over de asperges net voor het serveren, voor een frisse kick.

Laat het smaken, en vergeet niet: het aspergeseizoen is kort, dus eet ze lekker vaak zolang het kan!

witte asperges ingredient
Gegrilde asperges
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1,5 kg witte asperges
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 4 eieren
  • 25 gr roomboter
  • 30 gr bloem
  • 300 ml bouillon
  • 200 ml kookroom
  • 30 gr pijnboompitten
  • 30 gr Italiaanse kruiden (salie, oregano en basilicum)
  • Peper en zout
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Schil de asperges met een dunschiller en verwijder het kontje. De schillen kan je eventueel meekoken of gebruiken voor een bouillon.

  2. Breng een ruime pan water met zout aan de kook, voeg de asperges toe en kook ongeveer 5-10 minuten (afhankelijk van de dikte van de asperges). Zet daarna het vuur uit, laat de asperges nog 8 minuten in het hete water nagaren (zeker dikke exemplaren hebben dit echt nodig). Schep ze voorzichtig uit het water en laat ze 2‑3 minuten op een schone theedoek of keukenpapier uitstomen voordat je ze grilt; zo worden ze niet waterig.

  3. Verhit een grillpan tot hij goed heet is. Smeer de drooggestoomde asperges dun in met olijfolie en grill ze 1,5 tot 2 minuten per kant, tot er mooie grillstrepen ontstaan en ze licht gebruind zijn.

  4. Rooster de pijnboompitten kort in een droge koekenpan.

  5. Breng een pan water aan de kook voor de eieren. Zodra het water kookt, voeg je de eitjes toe. Kook de eieren 6,5 minuut voor een zachtere dooier (8-9 minuten voor hard). Laat schrikken, pel ze en snijd ze in kwarten.

  6. Maak ondertussen de kruidensaus. Pel en snipper de sjalot en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in de roomboter. Voeg de bloem toe en roer totdat deze zanderig aanvoelt.

  7. Voeg dan 300 ml groentebouillon toe terwijl je klopt met een garde. Voeg vervolgens 200 ml kookroom toe en klop nogmaals door elkaar.

    Hak de groene kruiden fijn en voeg deze bij de saus. Breng de saus op smaak met peper en zout.

  8. Verdeel de kruidenroomsaus over een schaal. Leg de gegrilde asperges en de gekookte eitjes erboven op. Garneer met pijnboompitten en eventueel wat extra groene kruiden.

    Tip: lekker met verse pasta.

Variatietips

  • Geen fan van gkeookt ei? Een gepocheerd eitje erop is ook heerlijk.
  • Andere kruiden? Peterselie en bieslook doen het ook goed als je die toevallig in huis hebt.
  • Liever pittiger? Voeg een klein snufje chilivlokken toe aan de saus.
  • Asperges over? Snijd ze in stukjes en schep ze later door een salade of pasta.
Gegrilde asperges
Gegrilde asperges

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.3 (3 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.