
Green goddess salade
Deze Green Godess salade is er eentje die je keer op keer wil maken. Boordevol groene groenten en een frisse, romige dressing die alles bij elkaar brengt. Wij maken ‘m graag op een grote schaal als lichte avondmaaltijd of serveren ‘m bij een uitgebreide lunch. Die Green Goddess dressing is echt de ster van het gerecht – die kun je trouwens ook prima los maken en in een potje bewaren voor later.
Green goddess salade
De geroosterde broccoli en asperges geven de salade iets warms en hartigs, terwijl de little gem, doperwten en basilicum zorgen voor frisheid. En die Green Goddess dressing… daar blijf je van lepelen.
Over die dressing gesproken: die komt oorspronkelijk uit Amerika en bestaat al sinds de jaren 20. De saus werd bedacht door een chef in het Palace Hotel in San Francisco, als ode aan het toneelstuk The Green Goddess. De basis was toen al romig, kruidig en groen van kleur; en dat is vandaag de dag nog steeds zo. Inmiddels bestaan er allerlei variaties, met ingrediënten als yoghurt, avocado of zelfs ansjovis, maar altijd met veel verse groene kruiden. Wij maken onze versie van de green goddess salade met spinazie, basilicum, Parmezaanse kaas en cashewnoten. Lekker fris én romig!



De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 gr broccoli
- 200 gr groene asperges
- 100 gr diepvries doperwten
- 1 kropje little gem salade
- 0,5 rode ui
- olijfolie
- peper en zout
Ingrediënten voor de green goddess dressing
- 30 gr babyspinazie
- 2 tenen knoflook
- 1 sjalot
- 1 citroen (rasp en sap)
- 30 gr Parmezaanse kaas
- 4 el sushi-azijn (of rijstazijn)
- 40 gr cashewnoten (rauw of ongebrand)
- 15 gr basilicum
- 40 ml olijfolie
- peper en zout
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden (boven- en onderwarmte) of 180 graden (hetelucht).
Snijd de broccoli in kleinere roosjes. Snijd de harde uiteindes van de asperges en halveer dikke asperges in de lengte. Verdeel de broccoli en asperges over een bakplaat, besprenkel met olie, en bestrooi met peper en zout. Rooster circa 15-20 minuten in de oven, tot de groenten goudbruin zijn. Schep halverwege om.
Doe de doperwten in een hittebestendige kom en overgiet met kokend water. Dek af en laat 4 minuten staan. Giet daarna af.
Week de cashewnoten 10 minuten in heet water, om ze zacht te maken voor de dressing straks. Giet daarna af.
Haal de blaadjes van de little gem los. Pel de rode ui en snijd in dunne halve ringen. Meng de sla met de ui, doperwten, geroosterde groenten en eventueel wat extra basilicumblaadjes in een grote schaal.
Tijd om de dressing te maken! Pel de knoflook en de sjalot. Rasp de Parmezaanse kaas. Meng de babyspinazie, knoflook, sjalot, citroenrasp en -sap, Parmezaan, azijn, cashewnoten, basilicum en olijfolie en 40 milliliter water in het hakmolentje van je staafmixer of blender tot je een gladde dressing hebt. Breng op smaak met peper en zout. Meng de dressing door de Green Godess salade of serveer apart.
Tip: Voeg eventueel wat extra water toe wanneer de Green goddess dressing te dik is.
Variatietips voor de green goddess salade
- Vervang de cashews in de dressing eens door pinda’s, macadamia’s, hazelnoten, walnoten of amandelen.
- Liever zonder kaas? Laat de Parmezaanse kaas weg of gebruik een plantaardig alternatief zoals edelgist.
- Extra vullend maken? Voeg wat gekookte quinoa of krokant gebakken kikkererwten toe.
Van tevoren maken?
Je kunt de groenten van tevoren roosteren en de dressing alvast maken. Bewaar alles apart in de koelkast en meng vlak voor het serveren. Zo blijft de salade lekker knapperig en vers.


Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in