
Schwarzwalder kirsch taart
Er zijn van die taarten die je altijd bijblijven, en de Schwarzwalder kirsch taart (oftewel: Schwarzwälder Kirschtorte) is er zo één. Deze klassieke Duitse taart is een feestje om te maken én om op te eten. De combi van luchtige chocoladebiscuit, zoete kersenjam, romige slagroom en Kirsch (kersenlikeur) is echt onweerstaanbaar. Perfect voor een verjaardag of feestelijke gelegenheid.
Schwarzwälder Kirschtorte – een klassieker die altijd indruk maakt
Weet je wat wij zo fijn vinden aan dit recept? Het is klassiek, maar ook helemaal naar eigen smaak aan te passen. De Kirsch geeft de taart die authentieke smaak, maar als je liever een alcoholvrije variant maakt, kun je deze ook weglaten of vervangen door kersensap. En dat chocoladeschaafsel? Die maakt het helemaal af – alsof je een taart recht uit een Duitse konditorei op tafel zet.
Bij het maken van de biscuit is het belangrijk om rustig de tijd te nemen. Klop de eieren en suiker goed op, want dat zorgt voor die luchtigheid.



De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten 8-10 stukjes
- 130 gr bloem
- 30 gr maizena
- 30 gr cacaopoeder
- 255 gr fijne kristalsuiker
- 5 eieren (maat M)
- 750 ml slagroom
- 3 zakjes slagroomversteviger
- 1 el kirsch
- 240 gr kersenjam
- 10-12 amarena kersen (+ evt. een paar eetlepels van de siroop)
- 200 gr chocoladeschaafsel (of hagelslag of vlokken)
- 0,25 tl zout
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven alvast voor op 180 graden (boven- en onderwarmte) of 160 graden (hetelucht). Vet een springvorm van 22 centimeter goed in en bekleed de bodem met bakpapier.
Splits de eieren in eiwitten en eidooiers. Klop de eiwitten met een mixer met het zout stijf en voeg geleidelijk 75 gram suiker toe terwijl je blijft kloppen tot er stijve pieken ontstaan. Klop in een andere kom de eidooiers met de resterende 75 gram suiker luchtig. Spatel voorzichtig een derde van het eiwit door het dooiermengsel en voeg daarna de rest toe. Zeef de bloem, maizena en cacaopoeder boven het mengsel en spatel dit er luchtig door. De bedoeling is dat het beslag heel luchtig blijft.
Tip: zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn. Bewaar je ze liever altijd in de koelkast? Vul dan een kleine of middelgrote kom met warm water. Leg de eieren in het water en laat ze 5 tot 10 minuten staan.
Verdeel het beslag gelijkmatig over de springvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de biscuits in het midden van de oven, ongeveer 30-35 minuten, tot ze gaar zijn.
Zet de oven uit. Laat het biscuit in de oven afkoelen, zodat deze niet instort wanneer je hem uit de oven haalt. Let op: doe dit niet té lang, dan kan de taart uitdrogen.
Snijd de afgekoelde biscuits horizontaal doormidden, zodat je 2 lagen hebt. Daarna snijd je beiden lagen opnieuw horizontaal doormidden, zodat je uiteindelijk 4 lagen hebt.
Doe de kirsch samen met 30 gram suiker en 40 milliliter water in een steelpannetje, breng aan de kook, laat de suiker oplossen en kook 1 minuut door. Laat de siroop iets afkoelen. Klop ondertussen de slagroom met 75 gram suiker en slagroomversteviger met een mixer stijf.
Bestrijk de eerste biscuitlaag met de kirschsiroop en een dunne laag kersenjam, circa 2-3 eetlepels per laag. Verdeel een royale laag slagroom over de biscuit. Plaats de tweede biscuitlaag erop en herhaal het proces met kirschsiroop, kersenjam en slagroom. Doe hetzelfde voor de derde laag en sluit af met de vierde biscuitlaag. Bestrijk de hele taart met een dunne laag slagroom en strijk dit glad.
Druk chocoladeschaafsel (of hagelslag of vlokken) tegen de zijkanten en bovenkant van de taart. Spuit langs de bovenrand toefjes slagroom en plaats op elk toefje een (amarena)kers. Laat de taart minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast voor het serveren. Dan kun je hem mooi en makkelijk aansnijden. Je kunt de taart extra versieren door wat amarenasiroop over de taart te drizzlen
Variatietips
- Alcoholvrij: Vervang de Kirsch door kersensap als je de taart kindvriendelijk of zwangerschaps-proof wil maken.
- Extra textuur: Voeg een laagje grofgehakte pure chocolade of gehakte hazelnoten toe tussen de lagen voor wat extra crunch.
Bewaartip
Deze Schwarzwälder Kirschtorte blijft in de koelkast zeker 2-3 dagen goed. Bewaar hem in een afgesloten taartdoos, zodat hij mooi fris blijft. Nog een voordeel: de smaken trekken nog beter in, dus hij smaakt de volgende dag vaak nóg lekkerder!


Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in