
Sabayon met rabarber
Sabayon klinkt misschien een tikje chique, maar het is echt zo’n dessert dat je in no-time op tafel tovert én waarmee je indruk maakt. De warme, luchtige saus smaakt heerlijk met de friszure smaak van geroosterde rabarber en aardbeien. En die krokante topping van amaretti koekjes maakt het helemaal af.
Sabayon: feestelijk en supermakkelijk
Dit is zo’n recept dat je maakt als je iets bijzonders wil, maar wel zonder al te veel gedoe in de keuken. Serveer de sabayon in mooie glazen en je hebt meteen iets feestelijks.



De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 300 gr rabarber
- 150 gr aardbeien
- 2 el water
- 2,5 el suiker (voor het fruit)
- 5 eidooiers
- 50 gr suiker (voor de sabayon)
- 1 zakje vanillesuiker
- 125 ml droge witte wijn (of prosecco)
- 50 ml slagroom (optioneel)
- 150 gr amaretti koekjes
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden (boven- en onderwarmte) of 180 graden (hetelucht).
Maak de rabarber schoon. Schillen hoeft niet, maar je kunt wel harde stukken aan de onderkant van de stengels eraf snijden. Snijd de rabarber in stukken van ongeveer 4 cm. Ontkroon en halveer de aardbeien.
Verdeel het fruit in een enkele laag (niet op elkaar) over een ovenschaal en voeg 2 eetlepels water toe. Bestrooi met 2,5 eetlepel suiker. Rooster circa 20 minuten in de oven tot het fruit zacht is. Laat daarna iets afkoelen.
Maak de sabayon. Breng een pan met een laagje water aan de kook en zet er een hittebestendige kom op, zonder dat de onderkant het water raakt. Zorg dat het water heel zachtjes bubbelt (onder het kookpunt) om te snel stollen van eidooiers te voorkomen.
Doe de eidooiers in de kom en klop met een garde schuimig. Voeg 50 gram suiker, vanillesuiker en witte wijn toe en klop opnieuw tot het schuimig wordt. Zet de kom op de pan met kokend water en klop met een garde voortdurend in een achtvorm, op laag vuur, tot het mengsel dikker wordt en je er linten mee kunt trekken. Haal van het vuur en blijf nog even kloppen tot de sabayon iets is afgekoeld.
Tip: Voor een extra romig resultaat kun je 50 milliliter slagroom door de sabayon kloppen. Wanneer je een iets dikkere sabayon wil, laat je hem iets verder afkoelen, de sabayon wordt dan vanzelf dikker.
Verkruimel de amaretti koekjes grof en verdeel over de bodem van 4 glazen of schaaltjes. Schep daarop het geroosterde fruit en schenk de warme sabayon eroverheen. Top af met nog wat amaretti koekjes. Serveer direct.
Variatietip
Geen rabarber in huis of is het seizoen net voorbij? Vervang de geroosterde rabarber dan volledig door aardbeien.
Ook lekker met een scheutje amaretto door de sabayon als je extra uit wil pakken.
Bewaartip
Sabayon is het allerlekkerst als je ‘m direct serveert. Je kunt het fruit wel van tevoren roosteren en even opwarmen voor je de glaasjes opmaakt. De amaretti-koekjes bewaar je het best apart, dan blijven ze lekker knapperig.


Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in