
Quiche Lorraine
Quiche Lorraine is wat ons betreft de koningin van de quiches. Deze hartige taart met spek, kaas en room is een echte klassieker uit de Franse keuken. De oorsprong gaat ver terug, toen het gebied Lorraine (Lotharingen) nog tot het Duitse rijk behoorde. Het woord quiche komt van het Duitse kuchen, wat taart betekent. De eerste quiches waren eenvoudige taarten, met een bodem van brooddeeg en een vulling van eieren en room. Later werd er spek toegevoegd aan de vulling, en nog later kaas – al zijn sommige Fransen nog steeds boos als er kaas door de vulling gaat (onlangs was er zelfs een heuse ‘quiche gate’!). Wij doen er ook nog uitjes in: dat is bijna vloeken in de kerk, but ach: we love it. Hoe je quiche Lorraine ook maakt: deze rijke en smeuïge taart is perfect voor een brunch, lunch of licht diner. En zeker met Pasen!
Tip: geen zin om het deeg te maken? Gebruik dan kant en klaar hartig taartdeeg.



De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4-6 personen
- 100 gr roomboter
- 225 gr bloem
- 1 + 3 eieren (maat L)
- 25 + 100 gr geraspte gruyère kaas
- 150 gr spek (in blok, anders in reepjes)
- 3 grote uien
- 150 ml slagroom
- 50 ml crème fraîche
- 5 gr bieslook
- peper en zout
Materiaal
- ronde taartvorm (eventueel met losse bodem, 24 cm, ingevet met boter)
- blindbakvulling, bijvoorbeeld bakbonen of droge ongekookte rijst
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Maak het deeg voor de bodem. Snijd boter in kleinere stukjes. Hak samen met bloem in een keukenmachine tot een kruimelig mengsel. Voeg 25 gram kaas en een snufje zout toe en mix opnieuw. Voeg 1 ei toe en mix tot het deeg samenkomt.
Haal het deeg uit de keukenmachine, vorm tot een bal en rol met een deegroller uit tot een cirkel van ca 30 cm en 5 mm dik. Bekleed de ingevette taartvorm ermee, druk het deeg goed tegen de zijkanten aan en snijd de randjes aan de bovenkant bij. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet 30 minuten in de koelkast om het deeg te laten rusten.
Verwarm de oven ondertussen voor op 200 graden.
Maak de vulling. Snijd het blokje spek in plakjes van 0,5 centimeter dik. Mocht je geen blok spek kunnen vinden, gebruik dan spekreepjes. Bak de plakjes/reepjes in een droge koekenpan rondom goudbruin en laat ze op een stuk keukenpapier uitlekken.
Haal de schil van de uien en snijd in ringen. Bak ze in het bakvet van de plakjes spek 10-15 minuten tot ze goudbruin zijn. Voeg eventueel wat olijfolie toe wanneer de pan te droog is.
Haal de quichebodem uit de koelkast. Bekleed met bakpapier (tip: frommel het papier eerst een beetje op, maak weer plat en leg daarna in de bodem). Vul met bakbonen of droge ongekookte rijst. Bak de quichebodem 15 minuten in het midden van de oven (op 200 graden) tot hij goudblond kleurt. Haal het bakpapier met de blindbakvulling er uit en laat de taart even op het aanrecht staan.
Meng in een kom 3 eieren, slagroom, crème fraîche en 100 gram kaas en breng op smaak met peper. Schenk deze vulling in de afgebakken bodem en verdeel de spek en uien er over.
Zet de bodem terug in de oven en bak nog 35-40 minuten tot de vulling goudbruin is gekleurd. Laat eventjes afkoelen alvorens aan te snijden. Bestrooi de quiche Lorraine voor serveren met wat fijngehakte bieslook.


Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in