Gozleme: hartige Turkse pannenkoekjes
Gözleme zijn hartige gevulde Turkse pannenkoekjes. En die kun je ook heel goed zelf thuis maken! Wij delen hieronder ons lievelingsrecept voor gozleme met een vulling van spinazie, geroosterde paprika en feta. In dit recept maak je het deeg zelf. Tip: wanneer het wat kouder in huis is, zal het deeg minder snel rijzen. Laat het deeg dan in een oven op 30 graden rijzen. Dek het wel goed af met een vochtige theedoek, zodat het deeg niet uitdroogt. Geen zin om zelf deeg te maken? Koop dan gozleme-deeg bij de mediterrane supermarkt.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 100 gr spinazie
- 1 rode ui
- 1 citroen
- 1 pot geroosterde paprika's (van 310 gram)
- 3 el Griekse yoghurt
- 150 gr feta
- 50 gr roomboter
- 300 gr bloem (+ extra voor uitrollen)
- 0,5 tl bakpoeder
- 0,5 tl gist
- 0,5 tl zout
- olijfolie (om in te bakken)
Materiaal
- Mixer met deeghaak
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Los de gist op in in 150 milliliter lauwwarm water. Doe de bloem, het zout, bakpoeder, Griekse yoghurt en het gistwater in de mengkom van een mixer met deeghaak. Kneed in 10-15 minuten tot een soepel deeg. Dek af met vershoudfolie en laat 30 minuten rijzen op een warme plek tot het deeg is verdubbeld.
Maak ondertussen de vulling. Hak de spinazie fijn. Giet de geroosterde paprika’s af, dep ze droog met keukenpapier en snijd ze in stukken. Haal de schil van de rode ui en snijd in dunne ringen. Meng alles in een grote mengkom door elkaar. Rasp de citroen erboven en schep nog eens goed door.
Kneed wanneer het deeg zich verdubbeld heeft 2 eetlepels olijfolie door het deeg (met de hand of in de keukenmachine) en laat opnieuw 30 minuten staan. Het deeg blijft redelijk plakkerig.
Verdeel het deeg in 4 bolletjes en rol uit tot dunne rechthoekige lappen van ongeveer 20 x 20 centimeter. Gebruik wanneer nodig wat extra bloem. Verdeel de vulling over het midden van de deeglappen. Verbrokkel de feta en snijd de boter in kleine blokjes van 0,5 centimeter. Strooi de feta en boter over de vulling.
Vouw de boven- en onderkant van de deeglap over de de vulling, daarna de zijkanten van het deeg. Bestuif wat extra bloem over je werkvlak, leg de gozleme met de naden naar onder op de bloem. Rol ze met een deegroller nog iets dunner uit tot een rechthoek van ongeveer 15 x 30 centimeter.
Bak de 4 pannenkoekjes (in delen) in een ruime koekenpan met een royale scheut olijfolie, in ongeveer 4 minuten per kant goudbruin en knapperig. Neem ze uit de pan, laat ze even uitlekken op wat keukenpapier en snijd in stukken.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in