Menu

Pistache cake

Het gebeurt me best vaak, ik heb een idee – iets heb ik nog nooit gedaan en denk hoe moeilijk kan het zijn, dat lukt me best. Een beetje de Pipi Langkous filosofie “ik heb het nog nooit gedaan, dus ik kan het”. Niet dat ik denk dat ik alles kan, ik denk gewoon zal toch niet zo lastig zijn? Zoals jullie misschien wel eerder hebben gelezen, ik ben niet zo’n bakker. En daarmee ook niet zo iemand die een taart staat te decoreren met marsepein, roosjes en blaadjes. Misschien kun je al raden waar dit heen gaat, maar ik heb nog nooit ergens een icing, frosting – glazuurlaagje overheen gegoten! Tot dit recept voor de pistache cake. Maar zo moeilijk kan het toch niet zijn? Inderdaad niet, het is een piece of cake, maar om het zo mooi te doen dat het zo prachtig is zoals je altijd op foto’s ziet… dat is dan wel weer een vak apart! Ik heb mijn best gedaan, en schrijf het op in mijn lijstje met te oefenen skills!

Over de pistache cake

De cake zelf is heel lekker, net een beetje anders dan een normale cake is. De structuur is iets kruimeliger en minder zoet, wat ik dan weer heb gecompenseerd met het glazuurlaagje van suiker. Wanneer je dat trouwens te heftig vindt, je kunt er ook een laagje slagroom, kokosroom of dikke Griekse yoghurt overheen spatelen. Door de pistachenootjes is de cake ook iets droger, vandaar dat een topping het perfect maakt. Verder maak je de cake zoals je een normale cake maakt. Goed de boter en suiker romig kloppen (zeg 10 minuten). Een voor een de eieren er door en dan de droge ingrediënten en pistachenoten er doorheen spatelen. Ik gebruik in mijn cake altijd een eetlepel yoghurt, crème fraîche of Griekse yoghurt. Daarvan wordt ie net wat smeuïger!

8-10 plakjes

Ingrediënten

  • 190 gr patent bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 109 gr suiker
  • 190 gr roomboter
  • 1 el Griekse yoghurt
  • 3 eieren (L)
  • 180 gr pistachenootjes (gepeld)
  • 1 rasp van 1 citroen
  • 1 mespuntje zout

Voor de topping

  • 2 eiwitten
  • 250 gr poedersuiker
  • 30 gr pistachenootjes (gedopt )

Materiaal

  • Cakevorm van 1 liter, 25cm, ingevet en bebloemd

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden (elektrisch), 150 graden (hetelucht).

  2. Hak eerst de 90 gram pistachenootjes fijn in een keukenmachine. Zet even apart. Hak de andere 90 gram van de pistachenootjes zo fijn als maar kan – bijna tot poeder. Zet ook even apart. 

  3. Mix de boter en suiker tot dat er een romig mengsel ontstaat. Dat duurt ongeveer 10 minuten tot de boter echt romig is. Voeg 1 voor 1 de eieren toe, voeg pas een nieuw ei toe wanneer het vorige ei geheel door het botermengsel is opgenomen. 

  4. Spatel de bloem, fijngehakte pistachenootjes poeder, fijngehakte pistachenootjes, bakpoeder, zout, citroenrasp en Griekse yoghurt door het botermengsel. Schep het beslag in de voorbereide cakevorm (ingevet en bebloemd). Zet 60-70 minuten in de oven of tot een sateprikker er droog uitkomt. 

  5. Laat de cake in de vorm afkoelen. Maak ondertussen de topping. Klop 2 eiwitten los. Voeg het poedersuiker toe en klop tot een glad mengsel. Hak de pistachenootjes voor de topping grof. Overgiet de cake met de topping en bestrooi met de pistachenootjes.  

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.