Pavlova kerstkrans met rood fruit
Deze Pavlova kerstkrans heb ik nou altijd al willen maken, maar het is er gewoon nog nooit van gekomen. Het is ook echt iets voor een feestje, helemaal omdat je lekker los kunt gaan op de versiering. Kortom maak deze pavlova kerstkrans met de feestdagen! Pavlova is een taart met als basis een meringueschuim, en voor wanneer je dat leuk vindt om te weten, is genoemd naar de Russische balletdanseres Anna Pavlova. Het dessert is verzonnen tijdens of na een van haar tournees door Australië. Goed weet je dat ook weer. Op dat schuim, wat dus al lekker is, spatel je lekker veel slagroom. Daaroverheen kun je nog een mooi sausje drizzlen (ik bedacht een frambozensausje van diepvriesframbozen) en dan kun je los met rood fruit, chocolade en misschien wel net als bij deze krans macarons. De pavlova kerstkrans wordt een krans doordat je de toefjes meringue dicht tegen elkaar aanspuit.
Pavlova is een taart met als basis een meringueschuim, en voor wanneer je dat leuk vindt om te weten, is genoemd naar de Russische balletdanseres Anna Pavlova. Het dessert is verzonnen tijdens of na een van haar tournees door Australië.
Tips voor het maken van meringue
Eigenlijk is het dus een heel gemakkelijk recept wat er helemaal geweldig uitziet en een echte showstopper is, maar ik weet dat heel veel mensen een beetje benauwd worden van meringue maken. Het zou kunnen instorten, niet hard kunnen worden, te hard kunnen worden of de eiwitten kloppen niet stijf zodat je het niet eens een kans in de oven hoeft te geven.
Begin met het echt goed splitsen van de eieren, eiwit en eigeel apart. Elk miniscuul beetje eigeel in je eiwit en het kan resulteren in 1 van bovengenoemde problemen. Splits ze dus elke keer apart in een kommetje en als het goed gegaan is doe je het eiwit in de mengkom met de andere eiwitten. Vooral niet overmoedig of nonchalant worden, rustig 1 voor 1 levert je echt het beste resultaat. Ik ben zelf ook vrij nonchalant bij dit soort dingen en heb daar achteraf altijd spijt van!
Gebruik een rvs mengkom, was hem goed af en haal er een keukenpapiertje met citroensap overeen (heb je geen rvs mengkom, herhaal de keukenpapier stap 2x). Dit doe je omdat er dan geen vet in de mengkom achterblijft. Het vet kan er voor zorgen dat er geen stijve pieken ontstaan.
Wil je een kleurtje toevoegen aan je meringue? Dat kan maar gebruik een kleurstof, zodra je aan de slag gaat met bijvoorbeeld een zelfgemaakte frambozensap dan loop je een grote kans dat je meringue niet goed stijf blijft in de oven. Bak de pavlova kerstkrans in de oven en laat daarna ook afkoelen in een gesloten oven.
Dat is het! En ga daarna vooral los op het versieren, dat heb je verdiend na al die “kookregeltjes”.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 8-10 pers.
- 6 eieren (middelgroot, alleen de eiwitten)
- 330 gr kristalsuiker
- 200 gr slagroom (geklopte)
- 6 takjes rode besjes
- 100 gr bramen (vers)
- 100 gr frambozen (vers)
- 125 gr frambozen diepvries (diepvries)
- 8-10 macarons
- 30 gr chocolade (puur, je kunt ook vlokken of hagelslag gebruiken)
- 1 tl witte wijnazijn
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 150 graden (electrisch) en 130 graden (hetelucht).
Ontdooi de diepvries frambozen. Doe ze over in een hoge mengkom en pureer de frambozen tot een gladde saus. Bewaar afgedekt tot gebruik in de koelkast.
Doe de eiwitten in een metalen kom (die vetvrij is, maak hem eventueel extra vetvrij met een citroen of citroensap op keukenpapier – let op geen eigeel bij de eiwitten, begin eventueel opnieuw met het scheiden van de eieren). Mix de eiwitten eerst op een middelhoge snelheid tot het gaat schuimen en daarna op de hoogste stand totdat het eiwit verandert in stijve pieken en je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat het schuim er uit komt.
Voeg dan eetlepel voor eetlepel suiker toe op middelhoge mixstand. Tussen elke lepel laat je 30 seconden voordat je een nieuwe lepel suiker toegevoegd. Als alle suiker is toegevoegd mix je op de hoogste stand voor 6 minuten.
Voeg nu de witte wijnazijn toe en mix nog twee minuten op de hoogste stand.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe het meringueschuim in een spuitzak en gebruik een zo groot mogelijk spuitmondje. Spuit cirkels van 4-5 centimeter op het bakpapier, spuit de schuimcirkels tegen elkaar aan en in een ronde vorm van ongeveer 24 centimeter doorsnede. Wanneer je schuim over hebt kun je her en der nog wat toefjes tegen de cirkels aan spuiten. Heb je geen spuitzak of spuitmondje, schep dan bergjes schuim in een cirkel op het bakpapier.
Zet de krans in de oven en draai de oven terug naar 120 graden (elektrisch), 100 graden (hetelucht). Bak 60 minuten. Zet de oven uit en laat 30 minuten in de oven staan.
Haal de krans uit de oven en laat verder afkoelen. Tot zo ver kun je de pavlova krans van tevoren maken (1 dag). Om de pavlova krans af te werken spuit je de slagroom op de krans, verdeel de saus over de slagroom en versier met de rode besjes, frambozen en bramen. Steek her en der een macaron in het slagroom en rasp de chocolade over de krans. Let op de krans is heel breekbaar, wanneer je hem op een schaal wilt serveerveren kun je de krans met schaal en al in de oven zetten (mits de schaal in de oven kan). En anders schuif je de krans met bakpapier en al op de schaal. Wanneer hij toch breekt spuit je er gewoon een beetje slagroom op, dan zie je er niets meer van.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in