Menu
gehaktbrood-in-bladerdeeg-UPK-20-10-BLOGPOST-178.jpg

Gehaktbrood in bladerdeeg

Een gehaktbrood maken is niet heel ingewikkeld en wanneer je een keukenmachine hebt gaat het helemaal rap, je hakt de ui en paddestoelen in de keukenmachine (hakmolentje van de staafmixer werkt ook prima) en bakt het aan in een pan. Laat het mengsel afkoelen en kneed het door het gehakt en van het gehakt vorm je een ovaal. Daarna wikkel je de plakken spek eromheen en bak je het in zijn geheel kort aan in een koekenpan. Zet het aangebakken gehaktbrood dan even in de koelkast om af te koelen en rol daarna het bladerdeeg eromheen. Wanneer je goed bent in versieren, kun je losgaan. Snijd bijvoorbeeld blaadjes uit bladerdeeg of misschien heb je een leuke koekjessteker in de vorm van een paddestoel of hulsttakje. Dit gehaktbrood kun je heel goed van te voren maken, het deel voordat je het bladerdeeg er omheen vouwt zelfs 1 dag van te voren. Het gehaktbrood in bladerdeeg is zowel warm als koud heel lekker.

4 personen

Ingrediënten voor 4 pers.

  • 900 gr gemengd gehakt
  • 200 gr gerookt spek in plakjes
  • 1 rol bladerdeeg
  • 3 takjes tijm (blaadjes )
  • 500 gr gemengde paddestoelen
  • 60 gr paneermeel, panko of broodkruim
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 130 gr zongedroogde tomaten
  • 40 gr hazelnoten
  • 2 el roomboter
  • 1 ei
  • 2 el olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Lekker met

Zo maak je het

  1. Uit dit gehaktbrood haal je ongeveer 8 plakjes.

  2. Haal de schil van de uien en tenen knoflook, maak 250 gram paddestoelen schoon met een stukje nat keukenpapier en hak alles in grove stukken. Hak eerst de hazelnoten grof. Doe ze apart in een mengkom. Doe de grof gehakte paddestoelen, uien en knoflook samen met de zongedroogde tomaten in de keukenmachine en hak fijn.

  3. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak het gehakte paddestoelenmengsel 4-5 minuten tot de paddestoelen een kleurtje krijgen. Breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en schep het daarna in de mengkom bij de hazelnoten.

  4. Meng het gehakt door het hazelnoten- en het paddestoelenmengsel. Voeg het paneermeel toe, breng op smaak met zout en peper en kneed goed door. Wanneer jouw mengsel nog iets te nat is voeg je extra paneermeel toe. Test wat gehakt op smaak door in een koekenpan gaar te bakken. Vorm het gehakt tot een ovaal.

  5. Leg de plakjes gerookt spek op een werkvlak. Vorm een rechthoek waarbij de plakjes spek elkaar steeds een beetje overlappen. Rol het gehakt er in. Bak in 4 minuten rondom bruin, gaar bakken is niet nodig,  het gehakt gaart verder in de oven. Leg het gehakt op een bord en zet in de koelkast om af te koelen.

  6. Verwarm de oven voor op 220 graden (elektrisch),  200 graden (hetelucht).

  7. Haal het gehaktbrood uit de koelkast. Leg het bladerdeeg op een snijplank en rol het gehaktbrood in het bladerdeeg. Vouw beide uiteinden goed dicht en druk alle naadjes goed aan. Versier het gehaktbrood eventueel met de restjes bladerdeeg.

  8. Klop een ei los en bestrijk het bladerdeeg er mee. Leg het gehaktbrood op een een met bakpapier beklede ovenschaal of bakplaat en bak 25-30 minuten tot het bladerdeeg goudbruin is gekleurd.

  9. Maak de rest van de paddestoelen schoon en bak ze in roomboter tot ze mooi bruin zijn. Breng op smaak met zout. Haal de blaadjes van de takjes tijm en meng ze door de paddestoelen. Neem het gehaktbrood uit de oven, laat 5 minuten afkoelen en snijd in plakken, leg op een mooie schaal en leg de paddestoelen er omheen. Garneer met wat extra tijm. Extra lekker met cranberrycompote of -jam.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan