Notentaart met karamel
Dit is echt zo’n taart waar je even de tijd voor moet nemen, maar geloof ons: dat is het helemaal waard. We maken een rijke (en machtige!) notentaart met een knapperige bodem, romige karamelsaus met sinaasappel en een mix van walnoten, pecannoten en hazelnoten. Perfect voor een verjaardag, een feestdag of gewoon om indruk te maken op je gasten.
Onze Feestdagenspecial
Dit recept is een voorproefje uit de Uit Paulines Keuken Feestdagenspecial. Een dik, feestelijk kookmagazine boordevol inspiratie voor de gezelligste tijd van het jaar. Denk: heerlijke recepten, slimme tips, culinaire inspiratie en een flinke dosis feest. Of je nu een compleet kerstdiner op tafel wil toveren, zoekt naar lekkere baksels voor Sinterklaas, of alvast inspiratie wil voor een knallende jaarwisseling… dit magazine is jouw ultieme gids. En het mooiste? Als je ’m nu in de pre-order bestelt, krijg je er een gratis gourmet-gids bij cadeau.
Bestel het magazine hier!
Op tijd beginnen met de notentaart
Let er wel op dat je op tijd begint. Het deeg moet namelijk eerst rusten, daarna bak je de bodem en gaat de taart nog even terug de oven in. Alles bij elkaar ben je zo’n 25 minuten bezig met bereiden en 70 minuten met bakken en rusten. En dan komt misschien wel het lastigste deel: wachten tot de taart helemaal afgekoeld is… Eerst op kamertemperatuur en daarna nog zo’n 2 uur in de koelkast. Reken dus op zeker 3 uur extra afkoeltijd. Maar echt: dat wachten is de moeite meer dan waard!
Veelgestelde vragen over dit recept
-
Kan ik de bodem ook een dag van tevoren maken?
Ja, dat is heel handig. Bak de bodem en bewaar hem goed afgedekt op kamertemperatuur. De volgende dag maak je de karamel en werk je de taart af.
-
Help! Mijn karamel is te hard geworden, wat nu?
Geen paniek. Zet de pan nog even kort terug op laag vuur en roer rustig door tot hij weer vloeibaar is. Je kunt eventueel nog een klein beetje room toevoegen, maar blijf goed doorroeren.
-
Hoe zorg ik dat de bodem niet zompig wordt?
Door de bodem blind te bakken, blijft hij stevig en krokant. Vergeet dit dus niet, dat maakt echt het verschil.
Ingrediënten voor 10-12 personen
- 250 gr bloem
- 50 gr lichtbruine basterdsuiker
- 300 gr kristalsuiker
- 1 ei
- 250 gr roomboter (koud, in blokjes)
- 125 ml slagroom
- 2 sinaasappels
- 100 gr walnoten
- 100 gr pecannoten
- 100 gr hazelnoten
- zeezout
Materiaal
- quiche- of taartvorm ⌀ 22 cm
- keukenmachine of mixer met deeghaak
- blindbakvulling (bv. bakbonen of droge rijst)
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Doe de bloem, lichtbruine basterdsuiker, 125 gram koude roomboter (in blokjes), sinaasappelrasp (van 1 sinaasappel) en 1 ei in de kom van een keukenmachine. Mix tot een kruimelig deeg. Vorm met je handen tot een deegbal, verpak in huishoudfolie en laat circa 30 minuten in de koelkast rusten.
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden (boven- en onderwarmte) of 180 graden (hetelucht). Vet een quiche- of taartvorm in met boter.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en bekleed de ingevette taartvorm met het deeg. Druk goed aan en snijd de randen bij. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bedek met bakpapier en een blindbakvulling (zoals bakbonen of droge rijst) en bak de bodem circa 15 minuten blind. Verwijder daarna het bakpapier en de vulling en bak nog 5 minuten.
Tip: het is niet erg als je deeg uiteenvalt, druk de stukjes dan gewoon in de vorm. Zorg wel dat je alles goed aandrukt en mooi aan de bovenkant afsnijdt, dan zie je er na het bakken niets meer van.
Verwarm ondertussen de kristalsuiker met 50 milliliter water in een steelpan met dikke bodem tot een goudbruine, vloeibare karamel. Haal van het vuur en voeg voorzichtig de slagroom toe (houd een beetje afstand, pas op voor spetters!). Voeg de laatste 125 gram roomboter in blokjes (eventueel in delen) erdoor tot er een gladde saus ontstaat, roer goed met een garde. Roer tot slot de sinaasappelrasp en een flinke snuf zeezout erdoor.
Schenk de helft van de karamel op de bodem van de taart. Verdeel de noten er over en schenk de rest van de saus over die noten. Zet de taart in de oven en bak in circa 20 minuten tot de bovenkant mooi goudbruin is.
Tip: de karamel gaat in de oven weer opnieuw bubbelen en kan een klein beetje over de vorm heen lopen. Zet de vorm daarom op een bakplaat die vies mag worden of bedek deze met bakpapier.
Laat de notentaart afkoelen tot kamertemperatuur en daarna nog een paar uur in de koelkast afkoelen voor je hem aansnijdt. Lekker met een flinke dot slagroom erbij.
Tip: de notentaart bewaar je het beste in de koelkast, zodat de karamel harder wordt en je de taart mooi kunt aansnijden.
Variatietips
- Varieer met de noten; ook amandelen, macadamia’s en pistachenoten zijn lekker hierin.
- Voeg een snuf kaneel of kardemom toe aan de karamel (helemaal op het einde).
- Serveer een bolletje vanille-ijs bij de notentaart. Zooo lekker…
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
