blind bakken

Video Kooktip: Blind bakken

Vandaag heb ik weer een nieuwe video voor jullie. Ik laat je zien wat blind bakken is. Blind bakken is het bakken van een taartbodem zonder vulling. Je kent ze vast wel, van die taartbodems die je zelf kunt vullen. Ik deed dat vroeger altijd met kersenvlaai vulling en slagroom, mmm. Ook lekker voor je Valentijn!

In mijn nieuwe boek staat ook een recept waar je een taartbodem voor nodig hebt. In deze video leg ik je uit hoe je dat doet. Ik heb nu gebruik gemaakt van bakbonen van keramiek. Maar Je kunt ook net zo goed rijst, kikkererwten of gedroogde bonen gebruiken. Zolang het maar stevig genoeg is.

Waar ik de bodem voor gebruikt heb, is nog even geheim. Maar dat zul je straks gaan zien als mijn nieuwe boek uit is. Heb je meteen zin om aan de slag te gaan? Vul de bodem dan met banketbakkersroom en fruit. Yum!

Klik hier als je de video niet kunt zien en vergeet je niet te abonneren op mijn kanaal.

Recept voor 1 taartbodem van 25 cm
250 gr bloem
150 gr roomboter
1 ei
50 gr witte basterdsuiker
Snuf zout

Zo maak je het
Begin met het deeg. Doe de bloem, het ei, de suiker en een snuf zout in de kom van je keukenmachine. Voeg de koude boter in blokjes toe en kneed er een soepel deeg van. Is het deeg nog te kruimelig voeg dan een el ijskoud water toe.

Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.

Vet een taartvorm (23 cm) in met wat boter. Rol het deeg uit en bekleed de vorm met het deeg. Of doe het zoals bovenstaande methode.

Prik met een vork gaatjes op de bodem.

Je gaat de bodem blind bakken. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de vorm met bakpapier en vul deze met (bak)bonen. Bak de bodem in ongeveer 30 – 35 minuten goudbruin. V

erwijder 10 minuten voor het einde de vulling zodat de taart mooi bruin wordt.

Laat de bodem afkoelen en vul hem met wat je lekker vindt.

Kidsproof: Pippa's Haarlem
Snelle stoofpeertaartjes
Bewaar
12 Comments
 • Lee-Ann ten Pas

  16 januari 2017 at 12:39 Beantwoorden

  Kun je de bakbonen, rijsr of de andere dingen ook herbruiken om blind te bakken?

  • Pauline

   16 januari 2017 at 15:43 Beantwoorden

   Ja dat kan heel goed. Je kan ze alleen niet meer opeten 🙂

 • Nicole

  11 augustus 2015 at 09:17 Beantwoorden

  Hai Pauline,\r\n\r\nHoever van te voren zou ik deze bodem kunnen maken? En hoe kan ik de bodem het beste bewaren. Het plan is om de bodem mee te nemen en op locatie te vullen, echter duurt de reis een 1 1/2 dag.\r\n\r\nGroetjes Nicole

  • Pauline

   11 augustus 2015 at 11:02 Beantwoorden

   De bodem blijft wel zo’n 3 dagen goed. Ik zou hem in een taartdoos vervoeren. Of anders in een plastic zak.

   • Nicole

    11 augustus 2015 at 11:30 Beantwoorden

    Oke, dank voor je snelle antwoord!

 • Margot

  21 februari 2015 at 10:32 Beantwoorden

  Handig! Ik ben wel heel benieuwd naar het complete recept!

 • Ellen

  21 februari 2015 at 09:47 Beantwoorden

  Ik weet dat het een beter resultaat geeft, maar ik vind het dikwijls net een stapje te veel om hem eerst blind te bakken. Is it just me? 🙂

  • nathalie

   21 februari 2015 at 10:17 Beantwoorden

   Vind ik ook! mij teveel werk en onnodig vind ik.

   • Natascha Hoek

    17 oktober 2016 at 16:23 Beantwoorden

    Heb gisteren kleine taartjes op deze manier gemaakt, was nog meer werk als een grote vorm. Vindt het juist leuk werk om te doen, En als het resultaat dan ook nog eens is dat ze heel goed gelukt zijn ben ik blij dat ik ze eerst blind bak. Maarja ieder zijn meug toch?

  • Pauline

   21 februari 2015 at 11:34 Beantwoorden

   Haha stiekem doe ik dat zelf ook heel vaak niet 😉

 • Sigrid

  21 februari 2015 at 08:14 Beantwoorden

  Hoi Pauline,\r\nDie bodem ziet er heerlijk uit. Ik weet dat je de vulling in je nieuwe kookboek zal beschrijven, maar kun je het recept voor de bodem wel al delen? \r\nGroetjes,\r\nSigrid

Plaats een reactie