Brownie koekjes
Deze brownie koekjes bakken we graag zelf, maar het is ook echt zo’n leuk bakproject om samen met kinderen te doen. Het beslag maken is simpel, er mag lekker gespateld worden en stiekem wordt er natuurlijk ook gesnoept van de gesmolten chocolade. En dan dat magische moment wanneer de koekjes de oven in gaan en de hele keuken zich vult met die lekkere geur…
Het zijn eigenlijk kleine, knapperige brownies: aan de buitenkant een beetje krokant en vanbinnen nog lekker chewy. Perfect bij een kop warme chocolademelk of gewoon als verwennerij op een druilerige middag.
Toch liever klassieke brownies maken? Dat recept vind je hier.
Veelgestelde vragen over dit recept
-
Hoe zorg ik dat de koekjes chewy blijven?
Bak ze niet te lang. Ze horen nog een beetje zacht te zijn als ze uit de oven komen, ze worden steviger bij het afkoelen.
-
Mijn beslag is erg dik, klopt dat?
Ja, dat is normaal bij dit recept. Schep gewoon hoopjes op de bakplaat, ze lopen vanzelf uit tijdens het bakken.
-
Kan ik ook cacao weglaten en alleen chocolade gebruiken?
De cacao zorgt voor die diepe chocoladesmaak. Wij raden daarom aan dit echt te gebruiken.
-
Hoe groot moet ik de hoopjes maken?
Ongeveer een flinke eetlepel per koekje is ideaal. Houd genoeg ruimte tussen de hoopjes, want ze vloeien uit in de oven.
Ingrediënten voor 10-12 st.
- 100 gr boter
- 120 gr bloem
- 2 eieren
- 150 gr witte basterdsuiker
- 30 gr cacao
- 200 gr pure chocolade
- 0,5 tl bakpoeder
- 0,5 tl grof zeezout
- Snuf zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 graden (boven- en onderwarmte).
Smelt 150 gr chocolade en de boter au bain-marie. Laat iets afkoelen. Hak de overgebleven chocolade in stukken en leg apart.
Mix de eieren met de suiker luchtig. Spatel de (enigszins afgekoelde) gesmolten chocolade door de eieren. Spatel de bloem, cacao, bakpoeder en een snuf zout door het beslag. Meng tenslotte de overgebleven stukjes chocolade door het beslag.
Verdeel hoopjes van het beslag over een bakplaat. Het beslag loopt uit, dus houd genoeg ruimte tussen de koekjes. Verdeel de resterende chocolade over de koekjes.
Bak de brownie koekjes in 13 minuten in de oven. Laat ze vervolgens afkoelen op de plaat en bestrooi ze met een klein beetje grof zeezout.
Variatietips
- Voeg eens een handje gehakte walnoten of pecannoten toe voor extra bite.
- Vervang de pure chocolade door melkchocolade als je van een zoetere smaak houdt.
- Meng wat stukjes witte chocolade door het beslag voor een mooi contrast.
- Maak ze feestelijk door de koekjes na het bakken te bestrooien met discodip of sprinkles.
Bewaartip
De brownie koekjes blijven in een goed afgesloten trommel ongeveer 4 dagen lekker (als je dat redt… ;-)). Je kunt de gebakken koekjes ook invriezen. Leg ze dan met bakpapier ertussen in een bakje of zakje, zo plakken ze niet aan elkaar. Even op kamertemperatuur laten komen en ze smaken weer alsof ze net uit de oven komen.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
