Blauwe bessen taart recept

Blauwe bessen taart met citroen

Als er één taart is die meteen een glimlach op je gezicht tovert, dan is het wel deze blauwe bessen taart met citroen. Fris, luchtig en met een heerlijke zachte botercrème met citroen. De combinatie van friszoete bessen en citroen maakt deze taart perfect voor een feestje, een brunch of gewoon als je zin hebt om iets lekkers te bakken.

Blauwe bessen taart met citroen: zo maak je 'm

De taart bestaat uit twee lagen luchtige cake met Griekse yoghurt, die zorgt voor een extra smeuïge structuur. Tussen de lagen en eromheen gaat een romige botercrème met citroen, die net dat beetje frisheid geeft. Afwerken doen we met extra bessen en dunne plakjes citroen voor een vrolijke, zomerse uitstraling.

Heb je wat meer ervaring met bakken en kun je strak werken? Dan is het ook leuk om deze taart met blauwe bessen af te werken met rolfondant. Bijvoorbeeld een lichtgele fondant die er meteen super fris en lenteachtig uitziet.

Wist je dit al?

Bosbessen en blauwe bessen worden vaak door elkaar gehaald, maar ze zijn eigenlijk niet helemaal hetzelfde. Bosbessen zijn donkerder van kleur (bijna zwart) en paars vanbinnen. Blauwe bessen zijn iets groter, lichter van kleur en vanbinnen gewoon wit. Beide zijn lekker, maar voor deze taart gebruiken wij het liefst blauwe bessen – die zijn nét wat zoeter en sappiger. En makkelijker verkrijgbaar!

Blauwe bessen taart recept
Bosbessentaart met citroen
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.

Ingrediënten voor 8-10 personen

  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
  • 250 gr roomboter
  • 60 gr Griekse yoghurt
  • 250 gr suiker
  • 2 citroenen (+ 1 extra voor garnering)
  • 200 gr verse blauwe bessen (+ extra voor garnering)

Ingrediënten voor de vulling

  • 300 gr roomboter
  • 300 gr poedersuiker
  • 150 gr roomkaas
  • 3 el citroensap

Materiaal

Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden (boven- en onderwarmte) of 160 graden (hetelucht). Vet twee springvormen in met boter en bebloem ze.

    Tip: Heb je maar één springvorm, bak dan eerst één taart en daarna de andere. Bewaar het tweede deel van het beslag tot gebruik afgedekt in de koelkast.

  2. Klop de boter en suiker in een grote kom luchtig, circa 5-10 minuten. Voeg één voor één de eieren toe en klop door tot ze zich hebben gemengd met de boter en suiker.

    Tip: Wanneer je boter gebruikt op kamertemperatuur, dan is 5 minuten kloppen voldoende. Wanneer de boter net uit de koelkast komt, klop je wat langer.

  3. Rasp de schil van 2 citroenen en pers ze daarna uit. Meet 3 eetlepels van het sap af en spatel dit, samen met de citroenrasp, het zelfrijzend bakmeel en de Griekse yoghurt, door het beslag tot alles goed gemengd is en je een glad beslag hebt.

  4. Schep de bessen voorzichtig door het beslag en verdeel het over de twee bakvormen. Bak de cakes in het midden van de oven in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Laat ze 5 minuten in de vorm afkoelen, stort ze vervolgens op een rooster en laat volledig afkoelen.

    Let op: reken op zeker 30 minuten afkoeltijd voordat je de botercrème aanbrengt.

  5. Maak ondertussen de citroenbotercrème. Klop de boter met de poedersuiker romig. Voeg de roomkaas en het citroensap toe en klop tot een luchtige crème.

    Tip: Zorg dat alle onderdelen of koud zijn of op kamertemperatuur, zo gaat de crème niet schiften en blijft hij mooi luchtig. 

  6. Besmeer één cake met een laag botercrème en leg de tweede cake erbovenop. Smeer een dunne laag botercrème rondom de taart. Verdeel de resterende botercrème over de bovenkant van de taart, strijk mooi glad en garneer met verse bessen en dunne plakjes citroen. Serveer direct.

  7. Tip: Wil je de blauwe bessen taart ruim van tevoren maken? Versier hem dan pas vlak voor het serveren en zet hem zonder versiering in de koelkast. Door het verder opstijven van de botercrème kun je hem nog mooier aansnijden.

    Liever bekleden met fondant? Dek de taart dan in met een dunne laag botercrème, laat opstijven en bedek met uitgerolde fondant.

Variatietips

  • Liever een subtielere citroensmaak? Halveer de hoeveelheid citroenrasp in de cake en voeg een scheutje vanille-extract toe.
  • Extra crunch? Strooi wat gehakte pistachenoten of amandelschaafsel over de taart.
  • Geen fan van botercrème? Maak een frisse mascarpone-room door mascarpone te mengen met poedersuiker en een beetje slagroom.

Bewaartip

Bewaar de taart afgedekt in de koelkast, dan blijft hij zo’n 2-3 dagen lekker. Haal ‘m wel even op tijd eruit, zodat hij op kamertemperatuur weer heerlijk zacht en romig wordt.

Blauwe bessen taart met citroen
Bosbessentaart met citroen

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (6 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden