Kaassoufflés uit de oven
Ik wist tot voor kort niet dat zelf kaassoufflés maken zo makkelijk is. De kaassoufflé en ik gaan way back. Vroeger was het al mijn (en die van Annika ook) favo snack. Naast mijn wekelijkse frietje en vooral ook na het uitgaan (met meestal een verbrande mond als gevolg). Later werd ik natuurlijk wel steeds kritischer, ik vond niet alles meer lekker. Het geheim van een goede kaassoufflé is natuurlijk de kaas die je gebruikt. Die moet pittig zijn maar tegelijk ook romig. Je wilt wel dat de kaas goed smelt.
Kaas uit Zwitserland
Daarom heb ik in deze kaassoufflés 2 soorten kaas gebruikt. Een lekker pittige KALTBACH le Gruyère van Emmi. Emmi is de specialist van de Zwitserse kazen. Deze kaas is gerijpt in de grotten van KALTBACH (ik gebruikte hem ook in mijn kaasfondue). Daar (15 meter onder de zandstenen grond) heerst het perfecte vochtige klimaat voor de rijping van de kaas. Daarmee onderscheiden deze kazen zich van andere gelijksoortigen. Onder toeziend oog van de kaasmeesters (ja kaas rijpen is een serieuze zaak) wordt de kaas op de juiste temperatuur gerijpt totdat het die kenmerkende intense smaak heeft. Dat is precies wat ik lekker vind in een kaassoufflé.
Je kunt deze kaas herkennen aan haar typische donkere korst. De KALTBACH Creamy is zoals de naam al doet vermoeden, romiger van textuur. Dit heeft zij te danken aan de Zwitserse room die gebruikt wordt. Je snapt hem denk ik al, deze kaas smelt goed en dat is precies wat ik wil. De combinatie van de pittige KALTBACH Le Gruyère en de romige KALTBACH Creamy is perfect voor deze kaassoufflés.
Ik heb de kaassoufflés in de oven bereid. Dit gaat ook heel goed in Airfryer (10 minuten op 180 graden). Frituren kan natuurlijk ook. Zorg er wel voor dat de randjes goed dicht zitten, anders loopt die heerlijke kaas eruit. En dat zou zonde zijn.
Ingrediënten voor 10 st.
10 plakjes bladerdeeg
10 plakjes KALTBACH Le Gruyère AOP
20 plakjes KALTBACH Creamy
3 eieren
Paneermeel
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Laat het bladerdeeg ontdooien en rol ieder plakje iets uit. Haal het plasticje eraf en leg de plakkende kant boven.
Klop de eitjes los in een bord. En verdeel flink wat paneermeel over een ander bord.
Schaaf met een kaasschaaf plakjes van de KALTBACH Gruyère AOP en dubbel zoveel plakjes van de KALTBACH creamy.
Verdeel over ieder plakje bladerdeeg in totaal 3 plakjes kaas.
Leg de kaas aan één kant van het bladerdeeg en bestrijk de randen met ei. Vouw de kaassoufflés dicht en druk de randjes goed aan. Het ei zorgt voor het plakken. Ik heb de randjes nog even extra aangedrukt met een vork.
Haal de kaassoufflés eerst door het eimengsel en daarna door het paneermeel. Als je zeker wilt zijn dat ze niet gaan lekken, kan je deze stap eventueel nog een keer herhalen. Dan krijg je dubbel gepaneerde kaassoufflés.
Leg de kaassoufflés op een bakplaat met bakpapier en bak ze in 15 – 18 minuten goudbruin.
Serveer meteen.
Je kunt de ongebakken kaassoufflés eventueel ook invriezen.
De KALTBACH kazen zijn te koop bij Albert Heijn of de kaasspeciaalzaak.
Dit bericht is in samenwerking met Emmi Benelux, lees hier mijn disclaimer.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in