
Focaccia olijven en tomaat
Zelf focaccia maken is hartstikke leuk om te doen. En helemaal niet zo ingewikkeld. Sterker nog, het is een van de makkelijkste broodrecepten dat er bestaat. Qua topping kan je lekker variëren. Deze keer maken we een focaccia olijven en tomaat. Heel simpel, maar vooral lekker.
Focaccia deeg te nat?
Is je deeg nog te nat? Voeg dan wat extra bloem toe. Voelt het te droog aan? Voeg dan nog wat olie toe. Het deeg moet een beetje plakkerig worden. En ook belangrijk, kneed niet te kort. Je bent zo’n 10-15 minuten aan het kneden, dat is normaal. Wil je het jezelf makkelijk maken? Maak dan gebruik van een keukenmachine, want dat kneden is best een work out.



De lekkerste gourmet recepten
Schrijf je in voor onze (ontzettend leuke) nieuwsbrief en ontvang ons (gratis!) e-book met de lekkerste gourmet-recepten + handige tips en tricks, sausjes & toetjes. Alles voor een onvergetelijke gourmet-avond.
We hebben de recepten en tips voor je op een rijtje gezet in een e-book. Perfect voor de feestdagen of andere gezellige avondjes met vrienden of familie.
ik wil het gratis e-bookIngrediënten voor 1 brood
- 300 gr bloem
- 7 gr gedroogde gist
- 6 gr zout
- 180 gr lauwwarm water
- 50 gr zwarte olijven
- 80 gr cherrytomaten
- 2 takjes rozemarijn
- Zeezout
- Olijfolie
Zo maak je het
Doe de bloem in een beslagkom en voeg het zout en het gist los van elkaar toe. Het mag elkaar niet raken want door het zout neemt de werking van de gist af. Voeg het water en 2 el olie toe en kneed dit tot een soepel deeg. Kneed totdat het deeg licht plakkerig aanvoelt en het deeg een vlies (net als een kauwgombal) vormt als je het uit elkaar trekt.
Leg het deeg in een ingevette kom en draai het even rond zodat alle zijdes met olie bedekt zijn. Dek de kom af met wat huishoudfolie of een natte theedoek en laat het deeg een uur rijzen. Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is.
Neem een bakplaat en bekleed deze met bakpapier. Druk het deeg uit over de bakplaat totdat er een rechthoekige lap ontstaat van ongeveer 2 cm dik ontstaat.
Halveer de tomaatjes. Verdeel de tomaatjes en de olijven (je kunt ook voor één topping kiezen) over de foccacia en druk ze een beetje aan. Vorm wat extra kuiltjes in het deeg met je vingertoppen. Hier gaat dan dan olijfolie in zitten en daar wordt je foccacia extra lekker van. Besprenkel het deeg met een beetje olijfolie, zeezout en wat gehakte rozemarijn.
Laat de foccacia nog eens 30 minuten rijzen onder een natte theedoek. Verwarm de oven alvast voor op 220 graden (hetelucht).
Bak de foccacia in ongeveer 20-25 minuten af in de voorverwarmde oven. Vers gebakken is hij het lekkerste.
Je kunt hem eventueel 3 dagen bewaren, maar piep hem dan nog even op in een voorverwarmde oven. Invriezen kan natuurlijk ook.


Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!
Word gratis MEMBER van Uit Paulines Keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.
Meld je aan