Filodeeg plaattaart met tomaten
Deze filodeeg plaattaart met tomaten is een zomerse favoriet waar je alle kanten mee op kunt. Deze tomatentaart is heerlijk als lichte lunch, met een groene salade ernaast. Maar hij doet het ook heel goed op een borrelplank of picknickkleed. De knapperige bodem, romige ricotta en sappige tomaten maken dit tot een plaatje van een gerecht. En het fijne is: hij is echt supermakkelijk om te maken!
Filodeeg plaattaart: ga los met tomaten
In de zomer zijn tomaten op hun allerbest. Dit is dan ook hét moment om de lekkerste exemplaren in te slaan en er iets moois mee te maken, zoals deze filodeeg plaattaart met tomaten.
Denk aan groene tomaten, tijgertomaten, kleine gele cherrytomaten of die prachtige bonkige Coeur de boeuf. Tip van ons: ga naar de markt of je lokale groenteboer en koop gewoon een mix van alles wat je ziet liggen. Dat maakt de taart niet alleen lekkerder, maar ook een feestje om naar te kijken.
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 grote vellen filodeeg
- 500 gr tomaten (allerlei soorten)
- 100 gr cherrytomaten
- Rasp van een halve citroen
- 350 gr ricotta
- 30 gr Parmezaanse kaas
- 30 gr pijnboompitten
- 10 gr verse basilicum
- 10 gr verse peterselie
- Chilivlokken en zeezout
- Olijfolie
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).
Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Leg hier een groot vel filodeeg op (net iets kleiner dan het bakpapier). Bestrijk deze met olijfolie en plak er een tweede vel filodeeg op. Herhaal deze stappen totdat je 4 laagjes filodeeg hebt.
Tip: dek de resterende filodeegvellen tijdens het werken af met een licht vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen en scheuren.
Hak de groene kruiden fijn. Rasp de Parmezaanse kaas. Roer de ricotta los in een kommetje. Voeg de groene kruiden, Parmezaanse kaas, wat chilivlokken en zout en de rasp van een halve biologische citroen toe. Meng kort en verdeel dit mengsel over het filodeeg. Houd iets van het mengsel achter voor de garnering later.
Was de tomaten en snijd ze in plakjes. Halveer de cherrytomaten. Verdeel ze over de filodeegtaart. Breng de tomaten op smaak met een beetje peper en zout.
Tip: om te voorkomen dat je taart zompig wordt, kun je de tomatenplakjes licht met zout bestrooien en 10 minuten op keukenpapier laten uitlekken, voordat je ze op de taart legt.
Bak de tomatentaart in 20 minuten goudbruin.
Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan tot goudbruin (2-3 minuten).
Garneer de filodeeg plaattaart met de overgebleven ricotta-mix, wat verse basilicum en de geroosterde pijnboompitten.
Variatietips
- Vervang ricotta eens door geitenkaas of crème fraîche.
- Voeg zwarte olijven of ansjovis toe voor een hartige twist.
- Geen filodeeg in huis? Bladerdeeg kan ook, maar bak de taart dan ietsje langer.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
