Welke soorten paprika’s zijn er?
Paprika’s komen in allerlei kleuren, en dat heeft alles te maken met de rijping. Groene paprika’s worden als eerste geoogst en zijn nog onrijp. Daarom hebben ze een wat bittere smaak. Laat je een groene paprika hangen, dan verkleurt hij langzaam naar geel, oranje en uiteindelijk rood. Rode paprika’s zijn de zoetste van het stel, gevolgd door de gele en oranje varianten. Groene paprika’s daarentegen zijn iets bitterder, maar juist daardoor ideaal in bijvoorbeeld stoofpotjes. Leuk weetje: omdat rode paprika’s het langst rijpen, bevatten ze ook de meeste vitamines (zoals vitamine C). Dus hoe roder de paprika, hoe zoeter én gezonder hij is!
Een ander soort paprika is de puntpaprika, die vaak nog zoeter en knapperiger is dan de gewone. Puntpaprika’s doen het heel goed in zoete paprika recepten, zoals onze gevulde puntpaprika, waar ze gevuld worden met een heerlijke mix van groenten, vlees of vis.
Hoe bewaar je paprika’s?
Paprika’s blijven het langst vers in de groentelade van je koelkast. Heb je er eentje aangesneden? Bewaar de overgebleven paprika dan in een afgesloten bakje, het liefst met wat keukenpapier om het vocht te absorberen. Zo blijven ze zeker een paar dagen goed. Puntpaprika’s zijn wat zachter en bederven iets sneller, dus die kun je het beste zo snel mogelijk gebruiken, bijvoorbeeld in een frisse Spaanse salade.
Recepten met paprika: wat past er goed bij?
Wil je aan de slag met recepten met paprika? Op deze pagina vind je eindeloos veel inspiratie. Paprika’s zijn echte teamspelers in de keuken en combineren perfect met andere groenten zoals courgette, aubergine, en tomaat. Een van onze favoriete recepten met courgette en paprika is deze voor groenten uit de oven.
Of maak een stoofpotje met zowel courgette als paprika, zoals in de heerlijke paprikastoof met gekookte eitjes. Ook bij burrata, die goddelijke zachte Italiaanse kaas, doen geroosterde paprika’s het erg goed. Probeer bijvoorbeeld eens geroosterde paprika’s met burrata, een eenvoudig maar smaakvol gerecht.