Bladerdeegster met salted caramel
Is de salted caramel hype over? Wat ons betreft niet hoor. Neem nou deze bladerdeegster met salted caramel. Zo ontzettend lekker, dat ik tijdens het maken er van echt moeite had om me in te houden. Want oh, ik kan salted caramel maar moeilijk weerstaan. En ik maak het dit keer zelf en dat is toch echt het allerlekkerst. Er zijn tegenwoordig heel veel salted caramel producten te koop, maar die hebben vaak zo’n chemisch nep smaakje. Dat is bij deze bladerdeegster niet het geval. Ik maak de salted caramel met een blikje gecondenseerde melk en puur zeezout.
Deze verwennerij ziet er spectaculair uit, maar is eigenlijk heel makkelijk om te maken. Met slechts 5 ingrediënten zet je deze bladerdeegster op tafel. En de meeste ingrediënten heb je wel standaard in huis. Het enige wat nog een beetje uitdagend is, is het vormen van de ster. Maar ik vertel je stap-voor-stap hoe je dit doet, dus dan kan het bijna niet fout gaan.
Deze bladerdeegster met salted caramel is een feestje om te zien, vind je ook niet? En dat terwijl je maar 5 ingrediënten nodig hebt. Daar hou ik van.
A pinch of salt
Om de salted caramel te maken gebruik ik zeezout van La Baleine. Ik heb dit zout standaard in mijn keukenkastje staan. Het is lekker van smaak en zo puur mogelijk. Het zeezout wordt op natuurlijke manier geoogst, met de hulp van wind en water. Aan de Middellandse Zee in Zuid Frankrijk gaat dat al bijna tweeduizend jaar op dezelfde duurzame manier. In een beschermd natuurgebied laten zoutwerkers zeewater langzaam aan verdampen in verschillende zoutbedden tot al het water weg is. Na enkele maanden is er alleen nog een dikke zoutkoek over. Je kent ze vast wel, die grote witte vlaktes die dan ontstaan. En dan kan het zout geoogst worden. Wat een interessant proces he?
Het lijkt mij superleuk om de zoutvlaktes eens van dichtbij te bekijken. Ik hou ervan om te weten hoe producten tot stand komen en het lijkt mij heel interessant om dat eens in het echt te zien. Je kunt een bezoekje brengen aan de zoutvlaktes. Via deze link vind je hier allerlei informatie over. Wist jij hoe zout gewonnen wordt?
Feestelijk
Deze bladerdeegster met salted caramel is een feestje om te zien, vind je ook niet? En dat terwijl je maar 5 ingrediënten nodig hebt. Daar hou ik van. Dat je met een paar goede ingrediënten iets lekkers op tafel kunt zetten. Of het nu voor Pasen, Kerst, een verjaardag, moederdag of een doordeweekse dinsdag is, deze lekkernij komt altijd wel goed van pas.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4-8 personen
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 2 rollen vers bladerdeeg
- 40 gr hazelnoten
- zeezout van La Baleine
- 1 ei
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Laat het blikje gecondenseerde melk 4 uur lang zachtjes koken. Dit kun je ook een dag van tevoren doen.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Rol het bladerdeeg uit. Leg een rond bord op ieder vel bladerdeeg en snijd het deeg rondom uit. Van het deeg dat je overhoudt kan je snelle kaas- of kaneelstengels maken.
Hak de hazelnoten fijn.
Smeer het bladerdeeg in met de dulce de leche. De rest kun je bewaren voor over je ijs bijvoorbeeld.
Strooi wat hazelnootjes en een klein beetje grof zeezout over de karamel. Leg de andere balderdeeg cirkel erbovenop.
Maak in het midden een rondje door een glas lichtjes in het deeg te drukken. Snijd het deeg vanaf het rondje 16 keer in naar buiten toe. Verdeel het eerst in 4 kwarten. Dan snijd je ieder kwart doormidden en vervolgens snijd je deze delen ook weer doormidden. Zo krijg je 16 stukken.
Pak twee strookjes deeg bij de uiteindes en twist ze rond. Plak de randjes tegen elkaar.
Kluts het ei los en bestrijk het deeg hiermee. Verdeel nog wat hazelnootjes en grof zeezout over het deeg.
Bak de bladerdeegster in 20-25 minuten goudbruin in de oven.
Ben jij fan van gezouten karamel? En maak je het wel eens zelf?
Dit bericht is in samenwerking met La Baleine, lees mijn disclaimer.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in