fbpx
Menu

Bladerdeegster met salted caramel

Is de salted caramel hype over? Wat ons betreft niet hoor. Neem nou deze bladerdeegster met salted caramel. Zo ontzettend lekker, dat ik tijdens het maken er van echt moeite had om me in te houden. Want oh, ik kan salted caramel maar moeilijk weerstaan. En ik maak het dit keer zelf en dat is toch echt het allerlekkerst. Er zijn tegenwoordig heel veel salted caramel producten te koop, maar die hebben vaak zo’n chemisch nep smaakje. Dat is bij deze bladerdeegster niet het geval. Ik maak de salted caramel met een blikje gecondenseerde melk en puur zeezout.

Deze verwennerij ziet er spectaculair uit, maar is eigenlijk heel makkelijk om te maken. Met slechts 5 ingrediënten zet je deze bladerdeegster op tafel. En de meeste ingrediënten heb je wel standaard in huis. Het enige wat nog een beetje uitdagend is, is het vormen van de ster. Maar ik vertel je stap-voor-stap hoe je dit doet, dus dan kan het bijna niet fout gaan.

Deze bladerdeegster met salted caramel is een feestje om te zien, vind je ook niet? En dat terwijl je maar 5 ingrediënten nodig hebt. Daar hou ik van.

A pinch of salt

Om de salted caramel te maken gebruik ik zeezout van La Baleine. Ik heb dit zout standaard in mijn keukenkastje staan. Het is lekker van smaak en zo puur mogelijk. Het zeezout wordt op natuurlijke manier geoogst, met de hulp van wind en water. Aan de Middellandse Zee in Zuid Frankrijk gaat dat al bijna tweeduizend jaar op dezelfde duurzame manier. In een beschermd natuurgebied laten zoutwerkers zeewater langzaam aan verdampen in verschillende zoutbedden tot al het water weg is. Na enkele maanden is er alleen nog een dikke zoutkoek over. Je kent ze vast wel, die grote witte vlaktes die dan ontstaan. En dan kan het zout geoogst worden. Wat een interessant proces he?

Het lijkt mij superleuk om de zoutvlaktes eens van dichtbij te bekijken. Ik hou ervan om te weten hoe producten tot stand komen en het lijkt mij heel interessant om dat eens in het echt te zien. Je kunt een bezoekje brengen aan de zoutvlaktes. Via deze link vind je hier allerlei informatie over. Wist jij hoe zout gewonnen wordt?

Feestelijk

Deze bladerdeegster met salted caramel is een feestje om te zien, vind je ook niet? En dat terwijl je maar 5 ingrediënten nodig hebt. Daar hou ik van. Dat je met een paar goede ingrediënten iets lekkers op tafel kunt zetten. Of het nu voor Pasen, Kerst, een verjaardag, moederdag of een doordeweekse dinsdag is, deze lekkernij komt altijd wel goed van pas.

4 - 8 personen

Ingrediënten voor 4-8 personen

Zo maak je het

  1. Laat het blikje gecondenseerde melk 4 uur lang zachtjes koken. Dit kun je ook een dag van tevoren doen.

  2. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Rol het bladerdeeg uit. Leg een rond bord op ieder vel bladerdeeg en snijd het deeg rondom uit. Van het deeg dat je overhoudt kan je snelle kaas- of kaneelstengels maken.

  3. Hak de hazelnoten fijn.

  4. Smeer het bladerdeeg in met de dulce de leche. De rest kun je bewaren voor over je ijs bijvoorbeeld.

  5. Strooi wat hazelnootjes en een klein beetje grof zeezout over de karamel. Leg de andere balderdeeg cirkel erbovenop.

  6. Maak in het midden een rondje door een glas lichtjes in het deeg te drukken. Snijd het deeg vanaf het rondje 16 keer in naar buiten toe. Verdeel het eerst in 4 kwarten. Dan snijd je ieder kwart doormidden en vervolgens snijd je deze delen ook weer doormidden. Zo krijg je 16 stukken.

  7. Pak twee strookjes deeg bij de uiteindes en twist ze rond. Plak de randjes tegen elkaar.

  8. Kluts het ei los en bestrijk het deeg hiermee. Verdeel nog wat hazelnootjes en grof zeezout over het deeg.

  9. Bak de bladerdeegster in 20-25 minuten goudbruin in de oven.

Ben jij fan van gezouten karamel? En maak je het wel eens zelf?

Dit bericht is in samenwerking met La Baleine, lees mijn disclaimer.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk!

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

4 reacties

  • Danielle Janssen
    12 juni 2019 om 12:04

    Gemaakt voor de eindexamenklant. Hoe lang is de caramel houdbaar?

    Beantwoorden
  • Pauline
    12 juni 2019 om 12:51

    Best lang. Je kunt het wel een week of 2 bewaren in de koelkast.

    Beantwoorden
  • L. Green
    27 mei 2019 om 17:44

    Lijkt me leuk om eens te proberen. Hoeveel gecondenseerde melk heb je hiervoor gebruikt? Ik zie in onze buurtsuper blikjes van 305 ml. En leuk om te lezen over de zoutwinning. Er was niet lang geleden een docu over op TV.

    Beantwoorden
  • Annika
    29 mei 2019 om 15:27

    Ik gebruik altijd zo'n blikje van Friesche Vlag, zit net iets meer in. Maar het maakt niet heel veel uit, je houdt sowieso wat over. Ja, super interessant he?

    Beantwoorden

Reactie plaatsen