zalm kerntemperatuur

Zalm met harissa en couscous

Hebben jullie wel eens van Harissa gehoord? Dat is de Noord Afrikaanse variant van chilisaus. Het is een pasta gemaakt van pepers, tomaat en specerijen. Je kunt er van alles mee doen, bijvoorbeeld een spicy dip maken, door de soep roeren of zoals ik nu gedaan heb een marinade maken voor zalm met harissa. Dat is heerlijk! Diezelfde marinade kan je ook gebruiken voor kip. Vaak doe ik er dan een beetje yoghurt door zodat het iets milder wordt, maar bij de zalm heb ik de yoghurt weggelaten. Dat leek me niet zo’n lekkere combinatie.

Snelle maaltijd

Deze zalm met harissa en couscous is echt een verrassende maar ook snelle maaltijd. Perfect om te serveren als je eters over de vloer krijgt, maar ook heel geschikt voor een drukke doordeweekse woensdag. Het is immers zo klaar. De harissa kan je tegenwoordig ook in de supermarkt kopen en anders heeft de Turk het sowieso. De verpakking ziet er ook nog eens heel gezellig uit. De couscous heb ik heel simpel op smaak gebracht met wat citroen en verse kruiden. Lekker in zijn eenvoud dus! Ga jij dit maken?

koken op inductie
zalm met harissa

Lekkere recepten voor de zomer!

Lekkere recepten voor de zomer!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.

Ingrediënten voor 4 personen

Zalm met harissa

  • 4 mootjes zalm
  • 2,5 tl harissa
  • Sap van een halve citroen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl komijn
  • Snuf zout
  • 1,5 el olijfolie

Couscous

  • 200 gr couscous
  • 2 st. lente ui
  • 100 gr granaatappelpitjes
  • Sap van een halve citroen
  • Paar takjes munt
  • Paar takjes peterselie
  • Peper en zout
  • Olijfolie
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Maak een marinade van de harissa, het sap van een halve citroen, een geraspt teentje knoflook, 1,5 el olijfolie, een tl komijn en wat zout. Bestrijk de zalm hiermee.

  2. Gaar de zalm in de pan, draai deze tussendoor een keer om zodat alle zijdes aangebakken zijn. Je kunt de kerntemperatuur checken met een kookthermometer; deze moet ongeveer 55 graden zijn. Bestrijk de zalm tussentijds eventueel nogmaals met de marinade.

  3. Doe in de tussentijd de couscous in een kom. Voeg gekookt water toe tot 1 cm boven de couscous. Dek de kom af met een bord en laat staan. Snijd in de tussentijd de kruiden fijn en de lente ui in ringetjes. Roer de gewelde couscous los met een vork. Breng deze op smaak met het sap van een halve citroen, een scheutje olijfolie, de groene kruiden en wat peper en zout. Voeg de gesneden lente ui en de granaatappel toe.

  4. Serveer de zalm met harissa met de couscous.

    Tip: je kan dit ook heel goed koud eten in de vorm van een maaltijdsalade.

zalm met harissa
koken op inductie tips

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.3 (3 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Stuur me de recepten

Ik wil graag meer tips en recepten van Uit Paulines Keuken ontvangen.