Risotto milanese

Risotto koken: onze tips & recepten

Risotto is een bekend Italiaans gerecht dat bekend staat om zijn romige textuur en volle smaak. Het is niet voor niets een favoriet van veel mensen: ook van ons! Maar de perfecte risotto koken kan een uitdaging zijn. Het is op zich niet moeilijk om te maken, maar vergt wel wat aandacht en geduld. De beste tip die we kunnen geven: blijf roeren en blijf bouillon toevoegen tot de rijst perfect al dente is. Niet te hard, niet te zacht. Experimenteer met verschillende smaken en ingrediënten voor jouw perfecte risotto. Daarnaast hebben we nog meer handige kooktips voor je, zodat jij deze Italiaanse klassieker binnen no-time onder de knie krijgt. Beloofd!

Soorten risotto rijst

Ten eerste is de juiste rijst cruciaal bij het risotto koken. Kies altijd voor speciale risottorijst, zoals Arborio of Carnaroli. Dit zijn soorten rijst met een hoog zetmeelgehalte, waardoor het gerecht zijn kenmerkende romige textuur krijgt. Dit krijg je met bijvoorbeeld zilvervliesrijst nooit voor elkaar – dus wees slim en koop echt risottorijst bij de supermarkt. Tip: roer niet te hard in de pan om de korrels niet te beschadigen en gebruik een grote (hapjes)pan met dikke bodem, om de rijst goed te laten garen.

Risotto milanese

Tijd voor de bouillon!

Naast de soort rijst is ook de bouillon belangrijk. Gebruik een (zelfgemaakte) bouillon die hoog op smaak is. Of je nu bouillon van kip, rund, vis of groente gebruikt: zo lang deze maar écht lekker en smaakvol is, zit je goed. Voeg de bouillon geleidelijk toe, in kleine hoeveelheden, terwijl je constant blijft roeren. Hierdoor kan de rijst de bouillon opnemen en wordt de risotto mooi romig. Tip: houd de bouillon warm, zodat je de temperatuur tijdens het risotto koken niet verlaagt.

Maak je risotto extra lekker...

Tot slot is het toevoegen van kaas, room en boter aan het einde van de kooktijd een persoonlijke keuze. De meeste risotto’s worden afgemaakt met Parmezaanse kaas, maar experimenteer gerust met andere kazen voor een unieke twist (feta, mozzarella, pittige cheddar, een blauwschimmelkaas – it’s up to you!). Een scheutje room of wat klontjes goede roomboter kunnen ook zorgen voor een extra romige textuur.

Daarnaast kun je volop variëren met extra ingrediënten en toppings – van gebakken paddenstoelen en zachtgekookte asperges, tot krokante spekjes of gerookte zalm.

Tot slot: vergeet de kruiden niet. Van zachte verse kruiden als peterselie, dragon en basilicum tot harde (eventueel gedroogde) kruiden als tijm en rozemarijn.

Risotto recepten

1. Paddenstoelen risotto

risotto met champignons

2. Risotto met pompoen

Risotto met pompoen maken

3. Risotto Milanese

Risotto milanese

4. Tomatenrisotto met burrata

tomaten risotto

5. Truffelrisotto met paddenstoelen

truffel risotto

6. Risotto met chorizo

Risotto met chorizo

7. Risotto koken met saffraan

Saffraan risotto

8. Risotto met kip en spinazie

Risotto met kip

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Monique

Geschreven door:

Monique van Loon

Monique (hoofdredacteur) is dagelijks bezig met eten én schrijven. Met een onstilbare honger naar nieuwe ideeën en een onmiskenbare liefde voor het geschreven woord, brengt ze dagelijks haar passie voor food en storytelling naar Uit Paulines Keuken.
More About Us

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download het gratis ebook vol herfstrecepten
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in