Rotolo met spinazie
Wat is rotolo? Rotolo is opgerolde en gevulde pasta. Wij delen dit heerlijke, vegetarische rotolo recept. Wij vullen de rotolo met erwtjes, spinazie en ricotta. Een echte showstopper voor de kerstdagen. Soms wil je even lekker uitpakken. Met dit recept maak je absoluut indruk bij je gasten. Het is soms best moeilijk om te bepalen wat je gaat serveren met de kerstdagen. Met een vegetarisch hoofdgerecht zit je altijd goed. En de Italiaanse keuken kan bijna iedereen wel waarderen. Je kunt er een compleet Italiaans kerstdiner van maken. We delen dit jaar meerdere Italiaanse recepten voor het kerstdiner, zoals een lekkere risotto en een lekker Italiaans dessert. Zo kun je er een heerlijk Italiaans feestje van maken. Is dit een makkelijk kerstrecept? Nee, niet perse. De pasta maak je namelijk zelf en dat kost wel even wat tijd. Maar als je de stappen van dit rotolo recept goed volgt, kan het niet mis gaan.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4-6 pers.
- 400 gr spinazie
- 140 gr doperwten (diepvries)
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 250 gr ricotta
- 100 gr geraspte Grana Padano
- 90 gr pistachenoten (gepeld)
- 1 tl venkelzaad
- 15 gr basilicum (+ extra voor garnering)
- peper en zout
- olijfolie
Ingrediënten voor de pasta
- 300 gr pastabloem
- 3 eieren
- 1 ei (losgeklopt)
Materiaal
- pastamachine
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Dit recept is qua hoeveelheid genoeg voor het maken van 2 pastarollen. Hak de ui en knoflook fijn. Verhit in een koekenpan een el olijfolie en voeg de knoflook, ui en venkelzaad toe. Bak de ui en knoflook tot ze licht beginnen te kleuren. Voeg de spinazie toe en laat al omscheppend slinken. Doe de doperwten in de pan en bak 2-3 minuten mee. Breng goed op smaak met peper en zout.
Leg op een groot bord een laagje keukenpapier. Neem alles uit de pan en verdeel over het keukenpapier, dep de groenten een beetje droog. Uit spinazie ontsnapt altijd heel veel vocht, dat is minder lekker voor het recept.
Hak de pistachenootjes en Grana Padano fijn, dit kan met de hand of in het hakmolentje van de staafmixer. Voeg de basilicum toe en hak ook fijn.
Doe het spinaziemengsel in een mengkom, voeg de fijngehakte pistachenootjes en de helft van de Grana Padano toe en schep samen met de basilicum alles goed door. Voeg de ricotta toe en meng alles opnieuw. Breng goed op smaak en zet in de koelkast tot gebruik.
Maak de verse pasta. Doe de bloem en eieren in een keukenmachine, pulseer totdat er een bal ontstaat en haal de bal uit de keukenmachine. Met de hand kan ook, kneed dan alles goed door.
Kneed de pasta nog eens door, deel in tweeën. Pak 1 deel in plasticfolie in en leg tot gebruik in de koelkast. Kneed het andere deel tot een platte schijf. Haal het pastadeeg door de pastamachine (door alle standen) zo ontstaat er een mooi soepel pastadeeg in de juiste dikte. Je kunt het deeg ook met de hand uitrollen, zorg dan voor een hele dunne lap van een paar millimeter. Hoe dikker de pasta, des te minder lekker het is om te eten.
Snijd de lap dan tot een lengte van 40 centimeter. Waarschijnlijk heb je nu nog een lap over. Snijd die ook tot een lengte van 40 centimeter. Plak ze aan elkaar met het losgeklopte ei zodat er een brede deeglap ontstaat. Laat de deeglappen ongeveer 1,5 centimeter overlappen.
Leg de lap in zijn geheel op een schone theedoek. Verdeel de helft van de vulling er over. Rol het deeg op met behulp van de theedoek. Wikkel de theedoek er helemaal omheen en bind de uiteinden strak vast met keukentouw. Maak zo ook de andere rotolo.
Verwarm dan nu de oven voor op 160 graden (hetelucht).
Kook de pastarollen in een brede (hapjes)pan. Breng water aan de kook en leg de pastarollen er rustig in. Kook in 30 minuten gaar. Haal de pastarol voorzichtig uit de pan. Haal de theedoek er rustig vanaf, het pastadeeg kan anders scheuren.
Leg de pastarol in een ovenschaal en zet dan in de oven om warm te houden (tegen uitdrogen kun je eventueel wat aluminiumfolie over de ovenschaal leggen). Serveren kan natuurlijk ook gelijk. Garneer dan met de rest van de Grana Padano, wat extra basilicumblaadjes en een drizzle van je favoriete olijfolie.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in