Gevulde kip met gehakt
Eten draait bij mij vooral om gezelligheid. Het is het moment dat we samen aan tafel zitten en de dag doornemen. Dat geldt iedere dag, maar met kerst nog meer.
Kidsproof kerstdiner
Eten draait bij mij vooral om gezelligheid. Het is het moment dat we samen aan tafel zitten en de dag doornemen. Dat geldt iedere dag, maar met kerst nog meer. Mijn kinderen maak je niet blij met urenlang tafelen (dat doen we dus ook niet), maar ik vind het wel leuk om iets feestelijks te maken. En dat hoeft dus helemaal niet ingewikkeld te zijn. Ik kook niet apart voor ze, want ik wil ze graag kennis laten maken met verschillende smaken en texturen (niet altijd een succes trouwens). Als het maar gezellig is aan tafel, dat is voor mij het belangrijkste. De gevulde kip uit de braadpan werd in ieder geval wel gewaardeerd en misschien wel extra omdat ik er ook nog frietjes bij had geserveerd. Alleen de appelmoes ontbrak nog!
Mooie pannen
Ik ben fan van de pannen van BK. Ze zijn sterk, gaan jaren mee en zien er ook nog eens mooi uit. Ik heb zowel de Fortalit als de Bourgogne braadpan. Ze zijn beiden prachtig en handig in gebruik. De Fortalit is van geëmailleerd staal en daardoor wat lichter en de Bourgogne is een echte eyecather in de keuken.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 hele kip
- 300 gr gehakt
- 750 gr krieltjes
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- 50 gr rozijnen
- 50 gr abrikozen
- 100 gr cranberry's
- 3 takjes rozemarijn
- boter (op kamertemperatuur)
- Peper en zout
- Olijfolie
Materiaal
- keukentouw, om de kip weer opnieuw op te binden
- Fortalit braadpan 28 cm
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden (electrisch), 160 graden (hetelucht).
Haal de schil van de uien en teen knoflook en snijd ze fijn. Snijd de abrikozen in stukjes. Haal de naaldjes van de rozemarijn en hak ze fijn.
Verhit olijfolie in de Fortalit braadpan en bak de ui en knoflook op laag vuur in 5 minuten goudbruin. Voeg de fijngehakte rozemarijn toe en schep 1 minuut om. Doe het gehakt in de pan en bak al omscheppend tot het gehakt bruin kleurt. Schep vanuit de pan in een mengkom, meng de rozijnen, stukjes abrikozen en gedroogde cranberry’s er door en laat afkoelen.
Haal de touwtjes van de kip af. Bestrooi de kip royaal met zout en peper. Vul de holte van de kip met de vulling. Bind de kip op met slagerstouw zodat hij mooi in model blijft tijdens het bakken. Smeer de borst en de poten in met boter.
Borstel de krieltjes schoon en dep ze droog. Verdeel de krieltjes over de braadpan. Leg de hele kip op de krieltjes. Bak de kip gedurende 1,5 uur in het midden van de oven gaar. De kip is gaar als het sap helder is. Je kan ook met een kernthermometer werken, de kerntemperatuur van kip is 72ºC
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in