Gevulde kip met gehakt

Gevulde kip met gehakt

Heb je wel eens een gevulde kip uit de oven gemaakt? Dat is heel makkelijk om te maken, maar ziet er toch lekker feestelijk uit. Ideaal voor de kidsproof kerstweek die we deze week op de blog delen. In de kip gaat een vulling van gehakt, gedroogde cranberry’s, abrikozen en rozijnen. Een lekkere combi van zoet en hartig, ik ben er dol op! Nog een pluspunt, voor dit recept is weinig afwas gegarandeerd, want je hebt slechts 1 braadpan nodig. De vulling en de kip bak je gaar in de Fortalit braadpan van BK. Deze is niet alleen heel mooi om te zien, maar ook ovenproof. Hij is er in verschillende maten (van 18 tot 36 cm) dus ideaal voor grote en kleine gezinnen. En je kan er dus zelfs een compleet kerstgerecht in maken. 

Eten draait bij mij vooral om gezelligheid. Het is het moment dat we samen aan tafel zitten en de dag doornemen. Dat geldt iedere dag, maar met kerst nog meer.

Pauline

Kidsproof kerstdiner

Eten draait bij mij vooral om gezelligheid. Het is het moment dat we samen aan tafel zitten en de dag doornemen. Dat geldt iedere dag, maar met kerst nog meer. Mijn kinderen maak je niet blij met urenlang tafelen (dat doen we dus ook niet), maar ik vind het wel leuk om iets feestelijks te maken. En dat hoeft dus helemaal niet ingewikkeld te zijn. Ik kook niet apart voor ze, want ik wil ze graag kennis laten maken met verschillende smaken en texturen (niet altijd een succes trouwens). Als het maar gezellig is aan tafel, dat is voor mij het belangrijkste. De gevulde kip uit de braadpan werd in ieder geval wel gewaardeerd en misschien wel extra omdat ik er ook nog frietjes bij had geserveerd. Alleen de appelmoes ontbrak nog!

Mooie pannen

Ik ben fan van de pannen van BK. Ze zijn sterk, gaan jaren mee en zien er ook nog eens mooi uit. Ik heb zowel de Fortalit als de Bourgogne braadpan. Ze zijn beiden prachtig en handig in gebruik. De Fortalit is van geëmailleerd staal en daardoor wat lichter en de Bourgogne is een echte eyecather in de keuken.

Shop de pannen hier

Gevulde kip met gehakt
Gevulde kip met gehakt

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 hele kip
  • 300 gr gehakt
  • 750 gr krieltjes
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 50 gr rozijnen
  • 50 gr abrikozen
  • 100 gr cranberry's
  • 3 takjes rozemarijn
  • boter (op kamertemperatuur)
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Materiaal

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (electrisch), 160 graden (hetelucht).

  2. Haal de schil van de uien en teen knoflook en snijd ze fijn. Snijd de abrikozen in stukjes. Haal de naaldjes van de rozemarijn en hak ze fijn.

  3. Verhit olijfolie in de Fortalit braadpan en bak de ui en knoflook op laag vuur in 5 minuten goudbruin. Voeg de fijngehakte rozemarijn toe en schep 1 minuut om. Doe het gehakt in de pan en bak al omscheppend tot het gehakt bruin kleurt. Schep vanuit de pan in een mengkom, meng de rozijnen, stukjes abrikozen en gedroogde cranberry’s er door en laat afkoelen.

  4. Haal de touwtjes van de kip af. Bestrooi de kip royaal met zout en peper. Vul de holte van de kip met de vulling. Bind de kip op met slagerstouw zodat hij mooi in model blijft tijdens het bakken. Smeer de borst en de poten in met boter.

  5. Borstel de krieltjes schoon en dep ze droog. Verdeel de krieltjes over de braadpan. Leg de hele kip op de krieltjes. Bak de kip gedurende 1,5 uur in het midden van de oven gaar. De kip is gaar als het sap helder is. Je kan ook met een kernthermometer werken, de kerntemperatuur van kip is 72ºC

Gevulde kip met gehakt
Gevulde kip met gehakt

Tags

Eenpansgerechten Familie recepten Aardappel Kip Franse recepten Hollandse recepten Glutenvrije recepten Lactosevrije recepten Notenvrije recepten Kerst Oven Vlees recepten Herfst recepten Winter recepten Hoofdgerecht

Wat vind jij van dit recept?

4.0 (22 stemmen)

13 december 2021


Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in