Gevulde kip

Gevulde kip met gehakt

Heb je wel eens een gevulde kip uit de oven gemaakt? Dat is heel makkelijk om te maken, maar ziet er toch lekker feestelijk uit. Ideaal voor de kidsproof kerstweek die we deze week op de blog delen. In de kip gaat een vulling van gehakt, gedroogde cranberry’s, abrikozen en rozijnen. Een lekkere combi van zoet en hartig, ik ben er dol op! Nog een pluspunt, voor dit recept is weinig afwas gegarandeerd, want je hebt slechts 1 braadpan nodig. De vulling en de kip bak je gaar in de Fortalit braadpan van BK. Deze is niet alleen heel mooi om te zien, maar ook ovenproof. Hij is er in verschillende maten (van 18 tot 36 cm) dus ideaal voor grote en kleine gezinnen. En je kan er dus zelfs een compleet kerstgerecht in maken. 

Eten draait bij mij vooral om gezelligheid. Het is het moment dat we samen aan tafel zitten en de dag doornemen. Dat geldt iedere dag, maar met kerst nog meer.

Pauline

Kidsproof kerstdiner

Eten draait bij mij vooral om gezelligheid. Het is het moment dat we samen aan tafel zitten en de dag doornemen. Dat geldt iedere dag, maar met kerst nog meer. Mijn kinderen maak je niet blij met urenlang tafelen (dat doen we dus ook niet), maar ik vind het wel leuk om iets feestelijks te maken. En dat hoeft dus helemaal niet ingewikkeld te zijn. Ik kook niet apart voor ze, want ik wil ze graag kennis laten maken met verschillende smaken en texturen (niet altijd een succes trouwens). Als het maar gezellig is aan tafel, dat is voor mij het belangrijkste. De gevulde kip uit de braadpan werd in ieder geval wel gewaardeerd en misschien wel extra omdat ik er ook nog frietjes bij had geserveerd. Alleen de appelmoes ontbrak nog!

Mooie pannen

Ik ben fan van de pannen van BK. Ze zijn sterk, gaan jaren mee en zien er ook nog eens mooi uit. Ik heb zowel de Fortalit als de Bourgogne braadpan. Ze zijn beiden prachtig en handig in gebruik. De Fortalit is van geëmailleerd staal en daardoor wat lichter en de Bourgogne is een echte eyecather in de keuken.

Shop de pannen hier

gevulde kip
hele kip uit de oven
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 hele kip
  • 300 gr gehakt
  • 750 gr krieltjes
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 50 gr rozijnen
  • 50 gr abrikozen
  • 100 gr cranberry's
  • 3 takjes rozemarijn
  • boter (op kamertemperatuur)
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Materiaal

Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (electrisch), 160 graden (hetelucht).

  2. Haal de schil van de uien en teen knoflook en snijd ze fijn. Snijd de abrikozen in stukjes. Haal de naaldjes van de rozemarijn en hak ze fijn.

  3. Verhit olijfolie in de Fortalit braadpan en bak de ui en knoflook op laag vuur in 5 minuten goudbruin. Voeg de fijngehakte rozemarijn toe en schep 1 minuut om. Doe het gehakt in de pan en bak al omscheppend tot het gehakt bruin kleurt. Schep vanuit de pan in een mengkom, meng de rozijnen, stukjes abrikozen en gedroogde cranberry’s er door en laat afkoelen.

  4. Haal de touwtjes van de kip af. Bestrooi de kip royaal met zout en peper. Vul de holte van de kip met de vulling. Bind de kip op met slagerstouw zodat hij mooi in model blijft tijdens het bakken. Smeer de borst en de poten in met boter.

  5. Borstel de krieltjes schoon en dep ze droog. Verdeel de krieltjes over de braadpan. Leg de hele kip op de krieltjes. Bak de kip gedurende 1,5 uur in het midden van de oven gaar. De kip is gaar als het sap helder is. Je kan ook met een kernthermometer werken, de kerntemperatuur van kip is 72ºC

Gevulde kip
Gevulde kip

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.3 (24 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.