Pistache koeken
Deze pistache koeken zijn écht next level. Van buiten knapperig, van binnen chewy én een smeuïge vulling van pistachepasta die je tegemoet komt bij elke hap. We maken ze extra feestelijk met een drizzle extra pistachepasta en wat knapperige nootjes erbovenop. Perfect voor bij de koffie, om cadeau te geven (of gewoon lekker zelf op te eten).
Ingrediënten voor 12 st.
- 125 gr boter (op kamertemperatuur)
- 100 gr witte basterdsuiker
- 75 gr kristalsuiker
- 225 gr patentbloem
- 1 ei
- 1 tl vanillepasta
- 100 gr pistachepasta (+ extra voor garnering)
- 150 gr pure chocolade
- 40 gr pistachenoten
- 1 tl bakpoeder
- 0,5 tl baking soda
- Snuf zout
Materiaal
- mixer of keukenmachine met mixergarde
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verdeel 12 royale theelepels van de pistachepasta in hoopjes op een bakpapiertje. Laat opstijven in de vriezer (dit duurt ongeveer 15-30 minuten).
Hak de chocolade en pistachenoten in grove stukken.
Klop de boter en twee soorten suiker met een mixer (of in een keukenmachine met mixergarde) luchtig. Voeg het ei en de vanillepasta toe en mix door. Voeg de patentbloem, bakpoeder, baking soda en zout toe en klop tot je een mooi koekjesdeeg hebt. Meng de chocolade en pistachenoten (houd iets achter voor de garnering) door het deeg.
Vorm met een ijsschep ballen van het koekjesdeeg en druk ze plat. Leg de hoopjes bevroren pistachepasta erop en vouw het deeg rondom dicht, zodat de pasta helemaal omhuld wordt door het deeg.
Leg de koekjes op een vel bakpapier en laat de balletjes een half uur koelen in de koelkast. Langer mag altijd.
Verwarm de oven voor op 175 graden (boven- en onderwarmte). Verdeel de balletjes over twee met bakpapier beklede bakplaten (dus 6 koekjes per plaat). Bak ongeveer 13-15 minuten in de oven. De tijd kan verschillen per oven – als ze eruit komen lijken ze soms nog een beetje zacht en ‘rauw’, maar dat hoort.
Laat de pistache koeken afkoelen op de bakplaat.
Drizzle er wat pistachepasta overheen en garneer met de resterende stukjes pistachenoten.
Variatietips
- Gebruik witte chocolade in plaats van puur. Of ga voor ruby chocolate voor een roze touch.
- Extra crunch: Voeg fijngehakte gezouten pistachenoten toe bovenop de pistache koekjes voor een zoute tegenhanger, of gewoon een beetje fleur de sel.
- Geen pistachepasta? Je kunt ook amandelpasta gebruiken voor een vergelijkbaar effect. Of vul de koekjes eens met hazelnootpasta of dulce de leche voor een andere twist.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
