Pistache koeken maken

Pistache koeken

Deze pistache koeken zijn écht next level. Van buiten knapperig, van binnen chewy én een smeuïge vulling van pistachepasta die je tegemoet komt bij elke hap. We maken ze extra feestelijk met een drizzle extra pistachepasta en wat knapperige nootjes erbovenop. Perfect voor bij de koffie, om cadeau te geven (of gewoon lekker zelf op te eten).

Pistache koeken maken
Pistache koekjes

Ingrediënten voor 12 st.

  • 125 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 75 gr kristalsuiker
  • 225 gr patentbloem
  • 1 ei
  • 1 tl vanillepasta
  • 100 gr pistachepasta (+ extra voor garnering)
  • 150 gr pure chocolade
  • 40 gr pistachenoten
  • 1 tl bakpoeder
  • 0,5 tl baking soda
  • Snuf zout

Materiaal

  • mixer of keukenmachine met mixergarde
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Verdeel 12 royale theelepels van de pistachepasta in hoopjes op een bakpapiertje. Laat opstijven in de vriezer (dit duurt ongeveer 15-30 minuten).

  2. Hak de chocolade en pistachenoten in grove stukken.

  3. Klop de boter en twee soorten suiker met een mixer (of in een keukenmachine met mixergarde) luchtig. Voeg het ei en de vanillepasta toe en mix door. Voeg de patentbloem, bakpoeder, baking soda en zout toe en klop tot je een mooi koekjesdeeg hebt. Meng de chocolade en pistachenoten (houd iets achter voor de garnering) door het deeg.

  4. Vorm met een ijsschep ballen van het koekjesdeeg en druk ze plat. Leg de hoopjes bevroren pistachepasta erop en vouw het deeg rondom dicht, zodat de pasta helemaal omhuld wordt door het deeg.

  5. Leg de koekjes op een vel bakpapier en laat de balletjes een half uur koelen in de koelkast. Langer mag altijd.

  6. Verwarm de oven voor op 175 graden (boven- en onderwarmte). Verdeel de balletjes over twee met bakpapier beklede bakplaten (dus 6 koekjes per plaat). Bak ongeveer 13-15 minuten in de oven. De tijd kan verschillen per oven – als ze eruit komen lijken ze soms nog een beetje zacht en ‘rauw’, maar dat hoort.

  7. Laat de pistache koeken afkoelen op de bakplaat.

  8. Drizzle er wat pistachepasta overheen en garneer met de resterende stukjes pistachenoten.

Variatietips

  • Gebruik witte chocolade in plaats van puur. Of ga voor ruby chocolate voor een roze touch.
  • Extra crunch: Voeg fijngehakte gezouten pistachenoten toe bovenop de pistache koekjes voor een zoute tegenhanger, of gewoon een beetje fleur de sel.
  • Geen pistachepasta? Je kunt ook amandelpasta gebruiken voor een vergelijkbaar effect. Of vul de koekjes eens met hazelnootpasta of dulce de leche voor een andere twist.
Pistachekoeken

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.3 (16 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

 

Stuur me de recepten