Italiaanse borrelhapjes
Een borrelplank vol Italiaanse borrelhapjes is altijd een goed idee! Vooral omdat je zo met weinig moeite een plank op tafel zet waar iedereen blij van wordt. Veel leuker dan het standaard worst-kaas-scenario, maar ook geen gedoe met ingewikkelde hapjes.
Dit is simpelweg goed genieten met stokbrood, smeuïge pesto en sappige meloen met zoute prosciutto. Met deze Italiaanse borrelhapjes scoor je gegarandeerd punten, en het fijne is: ze staan zo op tafel. Perfect voor een gezellige borrelavond, een feestje of gewoon zomaar, omdat het weekend is.
Italiaanse borrelhapjes op één plank
Heb je restjes over of wil je de borrelplank van tevoren klaarmaken? Geen probleem! Bewaar de belegde hapjes afgedekt maximaal 12 uur in de koelkast. Haal ze wel even een half uurtje van tevoren uit de koelkast, zodat de smaken weer goed tot hun recht komen.
Wil je de borrelplank nog iets uitgebreider maken? We geven je graag wat extra variatietips voor Italiaanse borrelhapjes:
- Voeg geroosterde paprika of artisjokharten uit een potje toe voor extra kleur en smaak. Of maak zelf een hele artisjok met dipsaus!
- Zet een flesje balsamicostroop erbij om de mozzarella en tomaatjes mee te besprenkelen.
- Vervang de carpaccio eens door gerookte zalm met een beetje citroenrasp.
- Maak een frisse dip van ricotta met wat citroen en verse basilicum erbij, lekker om het brood in te dippen.
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 st. afbakstokbrood
- 200 gr pesto
- 1 meloen
- 100 gr Prosciutto
- 100 gr (venkel)salami
- 125 gr carpaccio
- 150 gr mini mozzarella
- 150 gr Parmezaanse kaas
- 150 gr basilicum olijven
- 250 gr cherrytomaten
- Peper en zout
- (knoflook)olie
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 220 graden (boven- en onderwarmte).
Snijd één stokbrood in plakken. Bestrijk de stukjes met pesto en leg ze op het ovenrooster. Snijd het andere stokbrood eerst in vieren en daarna in dunne plakken. Smeer deze broodjes met knoflookolie, peper en zout in, en leg ze ook op het rooster. Rooster ze in 7 minuten goudbruin en krokant. Haal ze uit de oven en laat afkoelen.
Leg de pestotoastjes op een mooie grote plank. Zet de overgebleven pesto in een bakje op de plank erbij.
Beleg de knoflookbruschetta’s met carpaccio, een lepeltje pesto en wat geschaafde Parmezaan.
Snijd de meloen in parten. Wikkel om ieder stuk een plakje prosciutto en leg ze op de borrelplank. Leg de (venkel)salami ernaast.
Snijd de Parmezaanse kaas in stukken en leg dit samen met de mozzarella op de plank. Leg de olijven en tomaten ertussen. Ziezo, je plank vol Italiaanse borrelhapjes is klaar om te serveren!
Lekker voor erbij
Maak je Italiaanse borrel compleet met een verfrissend drankje. Denk aan klassiekers zoals een sprankelende Aperol Spritz, een klassieke Negroni, verfrissende Limoncello, een feestelijke Mimosa of een Espresso Martini.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
