Crema Catalana

Crema Catalana is het zoete zusje van crème brûlée. Beiden een heerlijk romig vanille toetje, maar toch zit er verschil in. Crema Catalana komt zoals de naam al doet zeggen uit Catalonië, Spanje. Terwijl crème brûlée een franse dessert klassieker is. En dan heb je ook nog de flan? Ken je dit recept al?

Verschil crema catalana en crème brûlée?

Daarnaast wordt Crema Catalana op het vuur bereid. En de basis bestaat voor een deel uit melk, waar citrus en kaneel aan toegevoegd worden. Crème brûlée wordt in de oven gegaard en is volledig op basis van slagroom. Beiden hebben ze het knapperige gebrande caramel laagje wat dit toetje zo onweerstaanbaar lekker maakt.

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 4 eidooiers
  • 120 gr suiker
  • 4 el rietsuiker
  • 25 gr maizena
  • Schil van een sinaasappel
  • 1 kaneelstokje
Direct in je mandje bij:
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Verwarm de melk en de slagroom op een laag vuur in een steelpannetje. Voeg het kaneelstokje en de schil van een sinaasappel toe. Laat dit een minuut of 8 trekken. Verwijder dan de sinaasappelschil en het kaneelstokje.

  2. Klop de eidooiers met 120 gr suiker en de maizena licht en luchtig.

  3. Giet de hete room al kloppend bij de eidooiers.

  4. Giet de massa terug in de pan en roer er op een zacht vuur een gladde custard van. Dit duurt ongeveer een minuut of 4-5. Blijf voortdurend roeren, anders krijg je hele ei stukken.

  5. Als de massa ongeveer vla dikte heeft giet je het in de bakjes. Laat de bakjes minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

  6. Vlak voor het servereren bestrooi je de bovenkant van de crema Catalana met wat rietsuiker. Brand dit met een gasbrander tot een knapperige caramel. Heb je die niet, laat de suiker dan in een voorverwarmde oven op 200 graden carameliseren.

crema catalana

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.2 (10 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden