Klassieke rundvleessalade

Rundvleessalade

De klassieke Hollandse rundvleessalade: dat is nou zo’n gerecht dat je instant terugbrengt naar vroeger, toen je oma het maakte voor een speciale gelegenheid. Nu maken we ‘m zelf in eigen keuken! Deze salade is stevig, vol van smaak, en een perfecte balans tussen mals rundvlees, frisse augurkjes en een superromige dressing.

Het geheim van deze rundvleessalade

Het geheim van deze rundvleessalade? Het rundvlees met veel geduld laten garen. Na uren zachtjes stoven, valt het vlees bijna vanzelf uit elkaar en mengt het heerlijk met de grof gestampte aardappelen. De dressing van mayonaise, yoghurt en een flinke lepel mosterd voegt precies de juiste pittige kick toe. En wat deze salade éxtra lekker maakt, is het paprikapoeder en de frisse knapperigheid van zilveruitjes en augurkjes.

Serveer de rundvleessalade op een bedje van knapperige sla met wat versgebakken brood erbij. Of als bijgerecht bij een zomerse barbecue of als onderdeel van een buffet.

Klassieke rundvleessalade
Klassieke rundvleessalade
Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten 6-8 personen

  • 800 gr kruimige aardappelen
  • 500-700 gr runderlappen
  • 30 gr boter
  • 3 eieren
  • 1 winterwortel
  • 0,25 komkommer
  • 0,25 krop romaine sla
  • 0,5 citroen
  • 4 el mayonaise
  • 2 el volle yoghurt
  • 60 gr zoetzure augurkjes (+ extra voor garneren)
  • 60 gr zilveruitjes (+ extra voor garneren)
  • 2 el grove mosterd
  • 2 bouillonblokjes
  • peper en zout
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

  1. Snijd de runderlappen in grove stukken en bestrooi met peper en zout. Schroei het vlees rondom dicht in een klont boter in een grote stoofpan. Doe dit eventueel in fasen: het is belangrijk dat het vlees bij dichtschroeien niet op elkaar, maar naast elkaar in de pan ligt.

  2. Voeg voldoende water (ongeveer 750 milliliter) toe, zodat het vlees net onder staat. Verkruimel de bouillonblokjes er over en roer een lepel mosterd door het stoofvocht. Breng zachtjes aan de kook, zet het vuur laag en laat het vlees, met een deksel op de pan, 2-3 uur zachtjes stoven tot het mals is.

    Tip: check af en toe of er nog voldoende vocht in de pan is. Vul eventueel bij als het vlees boven het vocht uitkomt. 

  3. Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Kook ze in net genoeg gezouten water tot ze gaar zijn. Laat ze iets afkoelen en stamp ze grof. Zet ze in de koelkast om volledig af te koelen.

  4. Kook de eieren in ongeveer 8-10 minuten hard. Laat ze schrikken onder koud water, pel ze en snijd ze in parten. Snijd de winterwortel in kleine stukjes.

  5. Trek het gestoofde vlees in reepjes en laat het afkoelen. Snijd de augurkjes en zilveruitjes fijn. Meng de afgekoelde aardappelen met het vlees, de augurkjes en zilveruitjes en wortel.

  6. Maak een dressing van mayonaise, yoghurt, een lepel mosterd, het sap van de citroen, peper en zout. Meng deze dressing goed door de aardappels en het rundvlees. Voeg als je een smeuïgere salade wilt er eventueel een lepel extra mayonaise aan toe.

  7. Verdeel de rundvleessalade over een mooie schaal. Leg eventueel wat blaadjes sla onder de salade. Snijd de komkommer in plakjes. Garneer de salade met in partjes gesneden gekookte eieren, plakjes komkommer, extra augurkjes en zilveruitjes. Serveer de salade met brood of toast.

Variatietips

Houd je van een beetje extra bite? Voeg dan wat fijngesneden bleekselderij of appel (zoals Granny Smith) toe voor een frisse crunch. Voor een wat pittigere variant kun je ook een snufje cayennepeper door de dressing roeren.

Bewaartip

Deze salade is perfect om van tevoren te maken. Bewaar hem in de koelkast, goed afgedekt, en hij blijft zeker twee dagen lekker. Het is zelfs nog beter de volgende dag, wanneer de smaken goed zijn ingetrokken.

Klassieke rundvleessalade
Klassieke rundvleessalade

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.3 (4 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in