Strawberry shortcake
Het aardbeienseizoen loopt op z’n eind, dus dit is je kans om nog snel iets heerlijks te maken met die laatste sappige aardbeien. Strawberry shortcake is dé perfecte manier om deze zomervruchten te vieren. Denk: kruimelige goudbruine cake (een beetje scone-achtig), rijkelijk besmeerd met romige slagroom en de zoetste aardbeien die je nog kunt vinden. Het resultaat? Een zomers dessert waar je je vingers bij aflikt.
Strawberry shortcake: snel én indrukwekkend zomertoetje
Deze strawberry shortcake is ideaal voor een snel, maar indrukwekkend toetje. Terwijl de rondjes shortcake in de oven staan, kun je rustig de slagroom opkloppen en de aardbeien voorbereiden. En om het helemaal af te maken, bestrooi je dit zomertoetje met geschaafde witte of pure chocolade – of andere leuke (witte) chocoladeversiering.
Serveer als afsluiter van een etentje, of gewoon als een traktatie op een luie zondagmiddag.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 300 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- 100 gr roomboter (koud)
- 125 ml karnemelk
- 250 ml slagroom
- 100 gr mascarpone
- 1 ei
- 50 gr + 2 el suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 100 gr aardbeien
- witte chocolade of witte chocolade versiering
- mespunt zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven alvast voor op 220 graden (boven- en onderwarmte) of 200 graden (hetelucht). Bekleed alvast een bakplaat met bakpapier.
Meng in een grote kom de bloem, suiker (50 gram), bakpoeder en een mespunt zout. Snijd de koude boter in blokjes en wrijf deze door de bloem tot het mengsel op grove broodkruimels lijkt.
Klop het ei los en meng met de karnemelk. Voeg het ei-karnemelkmengsel toe aan de droge ingrediënten en roer tot een samenhangend deeg.
Vorm op een met bloem bestoven werkblad het deeg tot een bal. Kneed het heel kort. Rol het uit tot een dikte van 1,5 cm en steek er 8 rondjes uit (bijvoorbeeld met een kookring of een glas). Leg de rondjes op een bakplaat met bakpapier en bak ze 15 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen tot kamertemperatuur.
Tip: het deeg is vrij nat, gebruik eventueel wat extra bloem en rol het snel uit.
Klop de slagroom met de mascarpone, suiker en vanillesuiker stijf en zet in de koelkast tot gebruik. Snijd de aardbeien in stukjes en bestrooi met een beetje suiker.
Besmeer 4 shortbreadcakes met de mascarpone slagroom en leg de aardbeien erop, top af met een tweede shortcake en extra aardbeien. Versier met witte chocolade schaafsel of een chocolade versiering, zoals wij deden (wij gebruikten hiervoor Witte chocolade blaadjes met frambozen van Albert Heijn).
Variatietips
Probeer ook eens andere seizoensvruchten zoals frambozen of perziken, of voeg wat citroenrasp toe aan de slagroom voor een frisse twist.
Bewaartips
Bewaar de afgekoelde shortcakes – zonder toppings – in een luchtdichte doos op kamertemperatuur, dit kan tot twee dagen. Restjes deeg kun je eventueel invriezen en later afbakken voor een snel dessert.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in