Pauline

6 x tips tegen voedselverspilling

Wist je dat we ruim 34 kilo voedsel per persoon, per jaar weggooien? Zo ontzettend zonde! Ik hou er zelf absoluut niet van om voedsel weg te gooien. Ik krijg heel vaak de vraag, wat doe je met al dat eten na een kookdag? Ik gooi dus niets weg. Ik verdeel het binnen de familie of vries een deel in. Of ik stuur even een appje in onze burenapp of iemand nog belang heeft bij een maaltijd. En zo zorg ik ervoor dat ik niets hoef weg te gooien. Maar ook op de gewone dagen hou ik rekening met voedselverspilling. Het is natuurlijk ook niet goed voor het milieu. Het leek mij daarom een goed idee om 6 handige tips tegen voedselverspilling met je te delen. Tips die je makkelijk kunt toepassen in het dagelijks leven en waar je echt geen moeite voor hoeft te doen. En ik geef je ideetjes voor je leftovers.

Tip 1. Koken met restjes

Ik probeer altijd alles wat er in mijn koelkast ligt op te maken. Ik hou namelijk niet van weggooien. Ik gebruik restjes eten vaak in mijn gerechten voor de volgende dagen. Heb ik een restje bulgur, pasta of couscous over? Dan verwerk ik dat in mijn lunch van de volgende dag. Restjes groenten verwerk ik in een plaattaart of frittata. Of ik maak er een lekker soepje mee. Zo kun je alle verse producten weer heel eenvoudig gebruiken voor de gerechten van de rest van de week.

Pauline

Tip 2. Maak een eetplanning

Vroeger maakte ik nooit een eetplanning. Mede omdat ik heel vaak buiten de deur at. Nu met twee kleine kids is dat wel anders. En ik maak nu juist graag een eetplanning, want dat geeft wat houvast. Het is sowieso handig om een eetplanning te maken om verspilling te voorkomen. Bekijk welke dagen je misschien buiten de deur bent en maak daaromheen een planning. Aan de hand van je planning weet je welke ingrediënten je in moet kopen. Laat ook altijd één dagje open, voor onverwachte dinertjes, restjes koken of lekkere afhaalmaaltjes. Je kunt op onze site een weekmenu maken. Maak er een vast momentje van in de week en bepaal samen met je huisgenoten wat er op het menu moet komen te staan.

Tip 3. Maak gebruik van een maaltijdbox

Echt de ideale manier om geen restjes te verspillen is door gebruik te maken van een maaltijdbox. Zoals jullie wel weten ben ik al jaren fan van HelloFresh. Iedere week kun je uit 20 recepten kiezen. Je kiest er minimaal 3 en maximaal 5 uit. Alle ingrediënten en de bijbehorende recepten krijg je thuis geleverd. En alles wat in de box zit, gebruik je ook daadwerkelijk. De ingrediënten zijn perfect op maat afgewogen naar het aantal personen, zodat je niets weg hoeft te gooien.

De doos waarin de maaltijden worden geleverd kun je teruggeven aan de bezorger. Deze worden gerecycled. En wist je dat de ingrediënten uit de box rechtstreeks van de leveranciers komen? Er worden geen onnodige tussenhandelaren of winkels gebruikt, waardoor transport beperkt wordt. En wat ik ook heel tof vind is dat niet geleverde boxen (bijv. als iemand onverhoopt niet thuis is), gedoneerd worden aan de plaatselijke voedselbank.

HelloFresh

Tip 4. Gebruik je vriezer

De vriezer is je beste vriend als het gaat om verspillingsvrij koken. Als ik toch wat overhou, vries ik het in. Als ik dan een keer een avondje alleen ben of geen tijd heb om te koken, haal ik mijn restje eten uit de vriezer en warm ik het in een mum van tijd op. Je kunt niet alleen restjes van maaltijden invriezen trouwens. Wist je dat je ook kruiden in kunt vriezen? Je spoelt de kruiden af, dept ze droog, verpakt ze in een zakje en zo kun je ze invriezen. Zo heb je altijd verse kruiden bij de hand. Ook schijfjes citroen kun je heel goed invriezen. Want je maakt bijna nooit een citroen in één keer op. En zo heb je ook altijd wat citroen achter de hand.

ingrediënten kruiden

Tip 5. Koop niet teveel verse producten in één keer

Dan zijn we aanbeland bij mijn laatste tip. Koop niet teveel verse producten in één keer. Ga wat vaker naar de (super)markt in plaats van in één keer heel veel kopen. Verse producten blijven maar een paar dagen goed en het is zonde als je de helft kan weg gooien. Let ook op de tht en tgt (ten minste houdbaar/te gebruiken) tot datum. Gebruik je eigen zintuigen om te checken of een product nog houdbaar is of niet. Proef, ruik en bekijk het product en bepaal op die manier of het nog goed eetbaar is. Bij vlees en vis moet je hier natuurlijk wel voorzichtig mee zijn.

6. Dit kan je doen met leftovers

Brood
Brood dat al een paar dagen ligt, wordt vaak droog. De oplossing voor oud brood zijn croutons voor in de Panzanella. Of je maakt er een broodpudding van, wat ik trouwens nog nooit gemaakt hebt, of wentelteefjes. Op deze manier krijgt je brood een tweede kans.

Fruit
Als er donkere plekjes op je fruit ontstaan, kun je deze er prima van afsnijden. De rest van de vrucht kun je gewoon eten. Heb je veel fruit liggen wat aan zijn einde is, maak er dan smoothies van. Gooi alles in de blender en drink het lekker op. Zijn je bananen bijna zwart? dan zijn ze perfect voor bananabread. En heb je veel appels over, maak er dan appelmoes van of een lekkere crumble.

Groente
Restjes groente kun je heel goed verwerken in soepen. Van bijna alle groentes kun je wel soep maken, of maak een goed gevulde groente soep. Groente leftovers doen het ook goed in stoofschotels of pastasauzen. Of snij wat groente fijn en stop het in je omelet. Zo hoef je nooit meer iets weg te gooien.

Vlees
Restjes vlees kan je soms koud ook eten. Koude kip is lekker in een salade, een restje gehaktbal is lekker op brood. Heb je verschillende soorten vlees over, maak dan een royale stoofschotel, hier kun je van alles instoppen wat je lekker vindt. Met vlees moet je wel goed oppassen als het over datum is, better safe than sorry.

Rijst, Pasta, Quinoa, Bulgur
Heb je een restje rijst over, maak er dan een lekkere nasi van of oerhollandse rijstepap. Restjes pasta, quinoa en bulgur zijn heerlijk voor in een salade. Gooi er wat groentes bij, wat kaas en een lekkere olijfolie en je hebt een heerlijke lunch voor de volgende dag.

Dit bericht is in samenwerking met HelloFresh. Lees hier mijn disclaimer.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in