gezond bananabread

Healthy Bananabread Recept

Dit gezonde bananabread is het meest bekeken recept op mijn blog. En ik snap wel waarom. Ieder weekend bak ik iets gezonds, zonder suiker en meestal ook zonder tarwe. Dit doe ik omdat ik dan de hele week een lekker en gezond tussendoortje heb. In mijn boek plaatste ik al een recept voor een bananenbrood en die is bij velen favoriet. Omdat bananabread ook mijn favoriete gezonde snack is, besloot ik een variatie op het recept te maken. En deze is stiekem nog lekkerder dan de versie in mijn boek. Later ontdekte ik dat dit brood ook heel lekker is met pindakaas. Echt probeer dat ook.

Eigenlijk weet ik niet zo goed waarom een banana bread een brood heet, waarschijnlijk door de vorm. De smaakt en structuur lijkt echter meer op cake, halleluja! De bananen maken het lekker zoet en daardoor heb je helemaal geen suiker nodig. Omdat ik niet voldoende amandelmeel meer had, gooide ik er wat boekweitmeel door heen. Je kunt dit dus ook van 100% amandelmeel maken. Het boekweitmeel zorgt voor een iets stevigere structuur.

Vind je dit een leuk idee?, bewaar het recept dan in je favorieten. Dat kan heel gemakkelijk in je persoonlijke profiel of in onze gratis app

Als je nog op zoek bent naar een ander bananabread recept, dan kan ik je deze chocolade versie ook  van harte aanbevelen. Superlekker. Voor de snelle trek maak je dit bananabread in a mug. Binnen 2 minuten klaar. Das ook fijn.

bananabread recept

Ingrediënten voor 1 cake van 23 cm
3 rijpe bananen
3 eieren
150 gr amandelmeel*
60 gr dadels (3 medjool dadels)
2 tl bakpoeder
50 gr pure chocola
75 gr gemengde noten
30 gr kokosrasp
Snuf zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).

Pureer de bananen samen met de dadels (z0nder pit) glad met een staafmixer in een kom.

Voeg één voor één de eieren toe en klop ze met een garde door het beslag.

Spatel het het amandelmeel met het bakpoeder en een snuf  zout door het beslag.

Hak de noten en de chocola in stukjes en spatel deze door het beslag.

Spatel tenslotte de kokosrasp door het bananen beslag.

Vet een cakevorm (23 cm) in met een bakspray en giet het mengsel in de vorm.

Bak het bananabread in ongeveer 45 minuten af in een voorverwarmde oven. De cake is gaar als een prikker er schoon en droog uit komt, als je deze in het midden van de cake steekt,

Laat het bananenbrood iets afkoelen in de vorm en stort het dan op een taartrooster.

gezond bananabread

Nog wat tips

 • Luchtdicht verpakt, of verpakt in alumiunum folie kan je het bananabread ongeveer 5 dagen bewaren.
 • Je kunt het bananabread ook  heel goed invriezen. Bewaar de plakjes afzonderlijk in een diepvrieszakje.
 • Hou je van zoet voeg dan eventueel wat honing/kokosbloesemsuiker/agavesiroop toe.
 • Amandelmeel geeft het brood een lekkere nootachtige structuur en is glutenvrij.
 • Je kunt het bananabread ook met speltbloem maken. Ook kan je de helft van het meel vervangen voor quinoameel, havermeel of boekweitmeel. Daar wordt hij iets steviger van.
 • De pure chocolade van Vivani is gezoet met kokosbloesemsuiker

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Vis Taco's met Zalm
Pauline's Culi Nieuws #7
Bewaar
394 Comments
 • […] met hummus, dat voedt lekker en daarmee houd je het prima vol tot je avondeten. Of maak een gezond bakrecept. Als je na het avondeten nog steeds trek hebt, kan je eventueel nog een stuk fruit nemen of een […]

 • Eva

  28 november 2017 at 22:05 Beantwoorden

  Totaal geen keukenprinses ben ik 😉 maar wilde graag het bananenbrood maken.En whoopwhoop wat ging het bakken voorspoedig en het bananenbrood lukte meteen de 1e keer!!Deze week ga ik alweer aan mijn 3e bananenbrood beginnen,dus Pauline dankjewel voor dit geweldige recept!

 • […] Mijn all-time favourite snack! Dit recept van Pauline’s Keuken heb ik al vaak gebruikt. Als basis ingrediënten gebruik ik […]

 • […] weer op zoek naar nieuwe gezonde treats. Op de één of andere manier heb ik gezonde muffins en bananabread na een tijdje wel weer gezien (gek genoeg heb ik dat nooit met cake en chocoladekoekjes, maar dat […]

 • Martine

  10 oktober 2017 at 16:33 Beantwoorden

  Hoe maak ik deze met pindakaas? Gewoon toevoegen aan het recept? Of moeten de dadels er dan wellicht uit?

  • Pauline

   10 oktober 2017 at 18:09 Beantwoorden

   Ik zou gewoon een paar el toevoegen aan het beslag als het al in het cakeblik zit en er dan even met een mes doorheen halen. Dan krijg je zo’n lekkere swirl.

   • Martine

    11 oktober 2017 at 12:38 Beantwoorden

    Ik ben benieuwd, hij staat nu in de oven. De pindakaas was eigenlijk wat te dik om er door te roeren. Volgende keer maak ik hem wat warm.

 • Anouk

  7 oktober 2017 at 10:47 Beantwoorden

  Om het brood vegan te maken, kan het ook zonder de eieren? Zo niet, weet iemand hier een goede vervanger voor?

 • Stefanie Pijnenburg

  30 juli 2017 at 18:25 Beantwoorden

  Ik heb het bananenbrood met volkoren tarweveld gemaakt. Maar hij rijst bijna helemaal niet en blijft dus heel laag. En daardoor ook nogal nat! Enig idee hoe dat op te lossen?

  • Pauline

   31 juli 2017 at 13:58 Beantwoorden

   Dat komt omdat je volkoren meel hebt gebruikt, dat geeft een andere compactere structuur. In plaats van amandelmeel zou je wel speltbloem kunnen gebruiken.

  • Helpend Handje

   24 augustus 2017 at 22:30 Beantwoorden

   Dan moet je en beetje extra bakpoeder toevoegen, dan rijst ie wel met volkorenmeel en heb je al je gewenste vezels in je bananenbrood 🙂

 • Kristel

  14 juli 2017 at 20:43 Beantwoorden

  Bedankt voor dit recept! Ik maak hem telkens met half volkoren tarwemeel, half boekweitmeel en telkens andere ingredienten. Lekker varieren!

 • Jolanda

  13 juli 2017 at 10:25 Beantwoorden

  Het was heerlijk mijn vriend bleef er van smullen. Ik had het brood in de koelkast bewaard logisch dat het toen natter was.
  Die ik vandaag ga maken blijven buiten de koelkast. 👍👍👍

 • Ineke

  21 juni 2017 at 14:08 Beantwoorden

  Hmm, gisteren voor het eerst met alleen amandelmeel gemaakt. Heerlijk! Vond het veel lekkerder dan met boekweitmeel, en het ziet er ook beter uit. Van boekweitmeel vond ik het toch wat té grijs worden. Leuk om te zien dat je je recepten ook blijft maken & zo doorontwikkelt 🙂

 • Patricia

  5 mei 2017 at 15:08 Beantwoorden

  Hai!

  Kan ik de dadels gewoon weglaten? Die lust ik nml niet….

  Groetjes
  Patricia

  • wendie

   7 mei 2017 at 15:24 Beantwoorden

   Je proeft dit niet terug hoor, geeft alleen een beetje zoetige smaak af.

  • Pauline

   8 mei 2017 at 09:40 Beantwoorden

   Zeker. Je zou evt een halve banaan extra kunnen toevoegen voor wat extra zoetheid.

   • Reinhilde

    10 mei 2017 at 12:52 Beantwoorden

    Hoi, bewaar je deze cale binnen de koelkast of erbuiten?

 • Christine

  17 maart 2017 at 18:32 Beantwoorden

  Ik heb dit gemaakt super lekker. Vraagje. Past dit wel in een koolhydraten dieet

  • Pauline

   18 maart 2017 at 18:54 Beantwoorden

   Dat durf ik niet te zeggen ik ben geen diëtist en weet niet precies wat een koolhydraten dieet inhoudt.

  • Anna-Karina

   16 mei 2017 at 08:39 Beantwoorden

   Nee helaas, bananenbrood past zeker niet in een koolhydraatarm dieet, de bananen en dadels bevatten teveel koolhydraten.

 • Linda Janmaat

  16 maart 2017 at 12:04 Beantwoorden

  Hmm, ik ben met de boodschappen de kokosrasp vergeten mee te nemen. Kan het ook zonder?

 • Mango

  23 februari 2017 at 14:11 Beantwoorden

  Ik ben dol op dit recept! Al meerdere keren gemaakt. Maar hij blijft bij mij altijd te nat naar mijn smaak. En als ik hem langer in de oven doe, wordt de bovenkant te donker. Dus nu dek ik hem altijd af.
  De oven de laatste keer een stuk lager gezet, op 150 graden (hete lucht), maar nog steeds vond ik hem te klef. Iemand tips?
  En in andere recepten zie ik dat er ook vocht toegediend wordt. Vaak water of melk. Is dat misschien een oplossing? Zou hij daar wat luchtiger van worden?

  • Pauline

   23 februari 2017 at 19:10 Beantwoorden

   Dat nattige komt denk ik door de amandelmeel. Zou je dit vervangen voor speltbloem dan krijg je al een stevigere en drogere structuur. Meer vocht zou de cake alleen maar natter maken, dus dat is niet de oplossing.

 • Jessica

  6 februari 2017 at 19:33 Beantwoorden

  Hoi ik heb mn bakblik goed ingevet en gedaan wat er in het recept stond. En hij was helemaal vastgebakken aan het blik. Ik heb er de balen van aangezien ingredienten 15 euro totaal kosten, dus tips?

  • Mango

   23 februari 2017 at 14:14 Beantwoorden

   Ik gebruik bakpapier in een gewone vorm. Of ik bak hem in een siliconen vorm.
   En goed af laten koelen voordat je hem uit de vorm haalt.

 • Danielle Bekink

  10 januari 2017 at 20:43 Beantwoorden

  Ik bedoel spelmeel ipv speltbloem..

 • Danielle Bekink

  10 januari 2017 at 20:41 Beantwoorden

  Hai, kun je het ook maken met helft amandelmeel en helft speltbloem?
  Groetjes, Daan

 • Karen

  8 januari 2017 at 15:31 Beantwoorden

  Heb je eventueel een alternatief voor de eieren? Helaas mag ik doe namelijk niet hebben ivm een lactose intolerantie (ook eieren en soya)

  • Pauline

   9 januari 2017 at 15:17 Beantwoorden

   Oh dat vind ik lastig. Je kunt het proberen zonder eieren te maken en dan een extra banaantje toe te voegen. Maar ik durf niet te garanderen dat het dan lukt.

  • Berta Deunk

   5 februari 2017 at 19:49 Beantwoorden

   Vervang de eieren door het vocht uit een pot witte bonen of 3 flinke eetlepels appelmoes.

  • Mango

   23 februari 2017 at 14:15 Beantwoorden

   Ipv eieren kun je dacht ik chiazaad gebruiken. Ik dacht 1 eetlepel voor 1 ei. Google maar eens.

  • Karla

   4 november 2017 at 15:32 Beantwoorden

   Hoi Karen, goed nieuws voor jou denk ik. Eieren bevatten n.l. geen melk dus je kunt dit recept prima maken 👌

 • Paula Koot-van Staden

  28 november 2016 at 13:06 Beantwoorden

  Heerlijk! Ik maak hem zelf zonder chocolade en noten. Normaal ben ik een grote fan van alles waar chocolade in zit, maar in dit geval heb ik toch de voorkeur voor het brood zonder de chocolade. En de noten laat ik weg, omdat ik het niet zo lekker vind als ze zachter worden. Tenslotte doe ik er een klein beetje vanille-extract doorheen. Ik heb deze versie al een paar keer gemaakt en vind hem helemaal top! Dank je wel voor het recept!

1 6 7 8

Plaats een reactie