Zo leerde ik Merlijn meer groente eten (+ 7 tips)

Zo leerde ik Merlijn meer groente eten (+ 7 tips)

Ik heb er geen geheim van gemaakt dat Merlijn een slechte eter is. Als baby begon hij vol goede moed aan mijn zelfgemaakte hapjes. Ik maakte allerlei combinaties en hij at het eigenlijk allemaal wel. Boontjes, broccoli, zoete aardappel, allemaal geen probleem. Maar op een dag was het ineens over met de pret en moest hij er niks meer van hebben. Er zijn maanden voorbij gegaan dat hij enkel kant en klare maaltijden wilde. En dan ook nog van een specifiek merk en specifieke gerechten (hij at op den duur 4 verschillende dingen, week in, week uit). Merlijn was nogal picky zeg maar. Iets wat ik als foodie mom natuurlijk niet had verwacht. Maar het is me toch gelukt om mijn kind meer groente te laten eten. Vandaag deel ik 7 tips op de blog, die echt werken.

Zo leerde ik Merlijn meer groente eten (+ 7 tips)

1. Gepureerd of heel

Merlijn heeft tot ver na zijn tweede, gepureerde hapjes gegeten. Niet helemaal glad , er zat wel wat structuur in, maar het was wel vrij zacht. Om je kind meer groente te laten eten is het handig om dit in verschillende vormen aan te bieden. Dus zowel gepureerd als gewoon in zijn geheel (dat noemen ze de Rapley methode). Het ene kind zal de voorkeur hebben voor zo glad mogelijk en het liefst zonder stukjes, terwijl de ander juist liever een heel roosje broccoli of een hele wortel eet.  Na de eerste babyhapjes fase, at Merlijn juist graag hele groentes en aardappelen. En daarna veranderde dat weer naar gepureerd. Het is dus echt de moeite waard om uit te proberen.

2. Alles laten proeven

Ik heb Merlijn altijd alles laten proeven. Als hij dat wilde natuurlijk, want heel vaak schudde hij driftig met zijn hoofdje heen en weer en dan kreeg ik er nog geen lepeltje in. Als hij een kant en klare maaltijd at, gaf ik hem altijd een beetje van wat op mijn bord lag. Iedere dag opnieuw. En zo kom je soms tot verrassende ontdekkingen. Zo ontdekte ik dat Merlijn wel van champignons houdt, van kidneybonen en van geitenkaas. Op deze manier leerde hij toch (ook al ging het langzaam) nieuwe smaken kennen.

Zo leerde ik Merlijn meer groente eten (+ 7 tips)
Zo leerde ik Merlijn meer groente eten (+ 7 tips)

3. Biedt het vaker aan

Als je kind de eerste keer geen worteltjes lust, dan betekent niet dat hij/zij dit nooit gaat lusten. Kinderen hebben meerdere keren nodig (ze zeggen soms wel 10 x) om aan een nieuwe smaak of structuur te wennen. De eerste keer dat Merlijn doperwtjes en worteltjes kreeg vond hij het niet lekker, een aantal keren daarna at hij enkel de doperwten. En uiteindelijk ook de worteltjes. Omdat ik wist dat dit een winner was, maakte ik het wel vaak klaar. Ik heb standaard een zak in de diepvries. En met mijn Grohe Red (kokendheet waterkraan) is een pannetje extra groente zo gemaakt. Ik tap wat gekookt water en kook de groentes gaar en daarna heb ik een tevreden kind aan tafel. Deze kraan is sowieso ideaal als jonge moeder, want je kan er ook spenen en flessen mee steriliseren. Even onder de kokend waterkraan en klaar ben je. Echt een lifesaver wat mij betreft.

4. Rauwkost is een winnaar

Toen Merlijn nog klein was zette ik hem vaak met de kinderstoel in de keuken zodat hij kon zien wat ik aan het doen was. Daar worden ze toch nieuwsgierig van. Tijdens het koken gaf ik hem stukjes tomaat, paprika en komkommer en dat ging er in als zoete koek. Zo ontdekte ik dat hij rauwe groentes (wortels vindt hij ook lekker) heerlijk vond. Omdat de rest van het avondeten vaak moeizaam ging, gaf ik hem op den duur standaard rauwkost bij zijn avondeten. Zo kreeg hij toch zijn vitamientjes binnen. Ook gaf ik het wel eens als 3 uur snackje tussendoor. Dan at hij zo een hele bak tomaatjes op. Yes!

Zo leerde ik Merlijn meer groente eten (+ 7 tips)

5. Niet eten maar drinken

Als je kind geen groente wil eten, probeer het dan eens in een smoothie of juice te verwerken. Maak een combinatie van fruit en groente zodat het wel enigszins zoet is. Een extreme groene smoothie zal niet meteen in de smaak vallen, maar voeg je hier banaan aan toe dan is het alweer een ander verhaal. Helemaal als je het een Hulk of Popeye smoothie noemt. Op deze manier dronk Merlijn heel graag bietensap en wortelsap, gecombineerd met appel. Ik heb heel veel smoothie en juice recepten online staan. Een slimme manier (ook voor jezelf) om wat extra groentes binnen te krijgen.

6. Maak een snackbordje

Ben je in de fase beland van “Ik wil geen avondeten”, maak dan eens een snackbord. En verkoop het ook als snackbord. Kijk Merlijn trapt er echt niet in, als ik sperziebonen ga aanbieden als groente frietjes, maar zo’n snackplate is toch wel interessant. Neem een bord met vakjes en leg in ieder vakje wat. Bijvoorbeeld tomaatjes, paprika, komkommer, kidneybonen, maïs, mini rijstwafeltjes, worteltjes, wat hummus, stukjes wrap, wat gekookte pasta, ei, geroosterde pompoen etc. Dat nodigt uit tot eten en je zal zien dat ze het fantastisch vinden dat ze zelf kunnen kiezen.

7. Verstop het

Groente verstoprecepten. Ze werken echt! Zo maakte ik een keer een goedgevulde pasta bolo (iets wat de meeste kinderen wel lekker vinden), maar dan zonder gehakt, maar met linzen. Extra voedzaam dus. En deze Mac & Cheese met bloemkoolsaus is ook een winnaar. Snijd de groentes heel klein en voeg ze toe aan je curry of pastasaus (en pureer het eventueel, zodat je er niks meer van ziet). Of maak er lekkere groente pannenkoekjes van. Wat ook werkt zijn groente frietjes van knolselderij, zoete aardappel of pastinaak. Zolang het maar wel een beetje op friet lijkt in ieder geval. Probeer maar eens.

Dit waren mijn persoonlijke tips om je kind meer groente te laten eten. Ik ben geen voedingsdeskundige, dus dit is puur ui eigen ervaring. Hopelijk heb je er wat aan.

Zo leerde ik Merlijn meer groente eten (+ 7 tips)

De persoonlijke foto’s zijn gemaakt door Amon Croes.

Dit bericht is in samenwerking met Grohe, lees mijn disclaimer.


Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in