Menu

Courgette ricotta koekjes

Groentepannenkoekjes ik ben er dol op. Vandaag deel ik het recept voor deze heerlijke fluffy courgette ricotta koekjes. Lekker licht. Ik ben fan van ricotta. Het geeft pannenkoekjes en fritters zoals deze een hele luchtige textuur. En daarnaast vind ik de smaak ook erg lekker. Zo romig en zacht. Ik ben sowieso een kaaskop, alles met kaas (behalve die hele stinkende) vind ik lekker. Echt je kan mij geen groter plezier doen.

Over kaas gesproken, morgen opent onze Pop Up stand in de Foodhallen. Yes! Wij (Annika en ik) gaan 1 dag kaasfondue in brood verkopen. Ik ben echt excited en tegelijk ook wel een beetje nerveus. Want wat nou als de kaasfondue ineens mislukt. Of er staan ineens 50 mensen voor onze stand? Ah well het zal allemaal wel goed komen. Toch? Mocht je in de buurt zijn, wip dan vooral even langs. Dat zou ik heel leuk vinden. En dan kan je meteen mijn famous kaasfondue proeven.

Maar nu eerst het recept voor deze fritters. Ook een aanrader hoor. En een stuk lichter dan kaasfondue. Dat is ook fijn.

courgette ricotta koekjes

Ingrediënten voor 8 st.
1 courgette
100 gr ricotta
1 ei
2 – 3 el boekweitmeel
1 teentje knoflook
Klein takje munt
Rasp van een halve citroen
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Rasp de courgette met een grove rasp of in je keukenmachine. Knijp het overtollige vocht eruit. Ik gebruik hiervoor altijd keukenpapier, dat absorbeert het grootste gedeelte van het vocht. Het moet zo droog mogelijk worden.

Klop het eitje los met de ricotta. Rasp een teentje knoflook en voeg dit samen met de rasp van een halve citroen toe (wel even goed wassen) Hak de munt (alleen de blaadjes) fijn en voeg dit bij het eimengsel. Voeg de uitgeknepen courgette toe en breng de vulling royaal op smaak met peper en zout.

Voeg nu ook het boekweitmeel toe en spatel nogmaals om. Is het mengsel nog te nat? Voeg dan extra boekweitmeel toe.

Verhit wat olijfolie in een koekenpan. Verdeel met een lepel kleine hoopjes van het beslag in de pan.

Bak de ricotta koekjes in ongeveer 3 minuten per kant goudbruin.

Serveer de ricotta koekjes meteen. Maar ook koud zijn deze courgettekoekjes lekker.

courgette ricotta koekjescourgette ricotta koekjes

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

25 reacties

 • Pauline
  23 april 2018 om 13:19

  Omdat ik ze glutenvrij wilde maken. Maar je kan ook gewone bloem gebruiken, dat is geen probleem.

 • Wendy
  19 april 2018 om 10:05

  Lijkt me een leuk recept! Ik ben niet zo heel thuis in de ingrediënten. Maar waarom boekweitmeel en niet gewone meel? Is dat enkel de smaak of bind het anders niet in dr pan?

 • Ramona
  9 juli 2017 om 12:33

  Dit kun je eenvoudig zelf van elk ingrediënt berekenen. Je telt alles bij elkaar op van alle ingrediënten wat je nodig hebt aan totaal gewicht en koolhydraten en vetten etc... en het totale gewicht deel je weer door het aantal koekjes wat je uit het beslag kunt halen. Dan krijg je ongeveer wat er per koekje aan koolhydraten, vetten etc inzit :-)Via Google kun je ook in de zoekfunctie al snel verschillende site tegenkomen waar van heel veel voedingsmiddelen de waarden zijn terug te vinden.

 • jolanda van der stelt
  24 juni 2017 om 14:01

  mijn vraag hoeveel koolhydraten zitten er per koekje in.

 • Sippie
  5 mei 2017 om 22:57

  Lekker met tzaziki!

 • Annika
  10 februari 2017 om 09:20

  Ja, dit kun je ook prima koud eten hoor!

 • Anne
  9 februari 2017 om 12:49

  Ik ben op zoek naar een hartig hapje dat ook koud gegeten kan worden. Is dit net zo lekker koud als warm? Dank je wel voor je antwoord!

 • Patricia
  26 oktober 2016 om 13:42

  Net gemaakt als lunch met wat salade erbij, manlief was ook enthousiast!

 • Inger
  18 oktober 2016 om 13:24

  Erg lekker!!!

 • Laura
  2 september 2016 om 07:04

  Hoi Pauline,
  Dit was lekker! Ik had er grote pannekoeken van gemaakt en ik had de helft al opgesnoept voordat hij het bord kon halen.
  Dankjewel.
  Groetjes Laura

 • Annika
  19 juli 2016 om 14:20

  Dat kan ook inderdaad, lekker hoor!

 • Colette
  17 juli 2016 om 14:00

  Ik heb ze vandaag met Philadelphia gemaakt want ik had geen ricotta. Ook erg lekker!

 • heidi gressens
  27 mei 2016 om 12:33

  Ziet er heerlijk Pauline , ik ga het zondag maken ;-)

 • Pauline
  26 mei 2016 om 12:47

  Jawel, maar dan krijgen ze wel een iets andere smaak.

 • Sabine
  25 mei 2016 om 09:16

  Daar zou ik ook wel een leuke tip voor willen hebben.
  De ingrediënten voor de 'koekjes' staan al op mijn lijstje want ze klinken heerlijk! ;-)

 • Rowan
  25 mei 2016 om 08:04

  Ohh lekker! Ik heb laatst ricotta gekocht, zonder te weten wat ik ermee ging maken. Nu weet ik het! ;-)

 • Mariska
  24 mei 2016 om 19:56

  Kan het ook met amandelmeel gemaakt worden in plaats van boekweitmeel?

 • Annika
  24 mei 2016 om 16:00

  Ja inderdaad, op deze manier zullen ze het niet echt als groente herkennen ;)

 • Sara
  24 mei 2016 om 14:23

  Klinkt heerlijk! Wat zou je hierbij serveren om er een maaltijd van te maken?

 • Florence
  24 mei 2016 om 12:19

  Klinkt erg lekker! Ook geen leuke manier om kinderen wat groenten te laten eten :)
  Liefs xx

 • Stephanie | Kookles Thuis
  24 mei 2016 om 09:13

  Ik ben gek op ricotta! Helaas wordt die mening niet echt gedeeld hier in het gezin.. maar in deze koekjes herkennen ze het vast niet. Ik ga het proberen! :) Wat leuk dat je in de Foodhallen staat, heel veel succes. Het gaat vast en zeker goed komen, kaasfondue is altijd goed.

 • Nicole
  24 mei 2016 om 09:06

  Klinkt echt super lekker!

 • Margot
  24 mei 2016 om 08:41

  Dat ziet er goed uit! En veel plezier morgen!

 • Bianca Schrijft
  24 mei 2016 om 07:58

  Nooit aangedacht om in dit soort dingen ricotta toe te voegen. Goeie tip, dank je wel. Deze ga ik save.

 • Daniëlle
  24 mei 2016 om 07:39

  Dit lijkt mij erg lekker! Ik ga het zeker eens maken!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.