courgette ricotta koekjes

Courgette ricotta koekjes

Groentepannenkoekjes ik ben er dol op. Vandaag deel ik het recept voor deze heerlijke fluffy courgette ricotta koekjes. Lekker licht. Ik ben fan van ricotta. Het geeft pannenkoekjes en fritters zoals deze een hele luchtige textuur. En daarnaast vind ik de smaak ook erg lekker. Zo romig en zacht. Ik ben sowieso een kaaskop, alles met kaas (behalve die hele stinkende) vind ik lekker. Echt je kan mij geen groter plezier doen.

Over kaas gesproken, morgen opent onze Pop Up stand in de Foodhallen. Yes! Wij (Annika en ik) gaan 1 dag kaasfondue in brood verkopen. Ik ben echt excited en tegelijk ook wel een beetje nerveus. Want wat nou als de kaasfondue ineens mislukt. Of er staan ineens 50 mensen voor onze stand? Ah well het zal allemaal wel goed komen. Toch? Mocht je in de buurt zijn, wip dan vooral even langs. Dat zou ik heel leuk vinden. En dan kan je meteen mijn famous kaasfondue proeven.

Maar nu eerst het recept voor deze fritters. Ook een aanrader hoor. En een stuk lichter dan kaasfondue. Dat is ook fijn.

courgette ricotta koekjes

Ingrediënten voor 8 st.
1 courgette
100 gr ricotta
1 ei
2 – 3 el boekweitmeel
1 teentje knoflook
Klein takje munt
Rasp van een halve citroen
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Rasp de courgette met een grove rasp of in je keukenmachine. Knijp het overtollige vocht eruit. Ik gebruik hiervoor altijd keukenpapier, dat absorbeert het grootste gedeelte van het vocht. Het moet zo droog mogelijk worden.

Klop het eitje los met de ricotta. Rasp een teentje knoflook en voeg dit samen met de rasp van een halve citroen toe (wel even goed wassen) Hak de munt (alleen de blaadjes) fijn en voeg dit bij het eimengsel. Voeg de uitgeknepen courgette toe en breng de vulling royaal op smaak met peper en zout.

Voeg nu ook het boekweitmeel toe en spatel nogmaals om. Is het mengsel nog te nat? Voeg dan extra boekweitmeel toe.

Verhit wat olijfolie in een koekenpan. Verdeel met een lepel kleine hoopjes van het beslag in de pan.

Bak de ricotta koekjes in ongeveer 3 minuten per kant goudbruin.

Serveer de ricotta koekjes meteen. Maar ook koud zijn deze courgettekoekjes lekker.

courgette ricotta koekjescourgette ricotta koekjes

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier. 

Fresh & Easy: Kip Fajita's uit de oven
Diary Mei #2
Bewaar
23 Comments
 • jolanda van der stelt

  24 juni 2017 at 14:01 Beantwoorden

  mijn vraag hoeveel koolhydraten zitten er per koekje in.

  • Ramona

   9 juli 2017 at 12:33 Beantwoorden

   Dit kun je eenvoudig zelf van elk ingrediënt berekenen. Je telt alles bij elkaar op van alle ingrediënten wat je nodig hebt aan totaal gewicht en koolhydraten en vetten etc… en het totale gewicht deel je weer door het aantal koekjes wat je uit het beslag kunt halen. Dan krijg je ongeveer wat er per koekje aan koolhydraten, vetten etc inzit :-)Via Google kun je ook in de zoekfunctie al snel verschillende site tegenkomen waar van heel veel voedingsmiddelen de waarden zijn terug te vinden.

 • Sippie

  5 mei 2017 at 22:57 Beantwoorden

  Lekker met tzaziki!

 • Anne

  9 februari 2017 at 12:49 Beantwoorden

  Ik ben op zoek naar een hartig hapje dat ook koud gegeten kan worden. Is dit net zo lekker koud als warm? Dank je wel voor je antwoord!

 • Patricia

  26 oktober 2016 at 13:42 Beantwoorden

  Net gemaakt als lunch met wat salade erbij, manlief was ook enthousiast!

 • Inger

  18 oktober 2016 at 13:24 Beantwoorden

  Erg lekker!!!

 • Laura

  2 september 2016 at 07:04 Beantwoorden

  Hoi Pauline,\r\nDit was lekker! Ik had er grote pannekoeken van gemaakt en ik had de helft al opgesnoept voordat hij het bord kon halen. \r\nDankjewel. \r\nGroetjes Laura

 • Colette

  17 juli 2016 at 14:00 Beantwoorden

  Ik heb ze vandaag met Philadelphia gemaakt want ik had geen ricotta. Ook erg lekker!

 • heidi gressens

  27 mei 2016 at 12:33 Beantwoorden

  Ziet er heerlijk Pauline , ik ga het zondag maken 😉

 • Rowan

  25 mei 2016 at 08:04 Beantwoorden

  Ohh lekker! Ik heb laatst ricotta gekocht, zonder te weten wat ik ermee ging maken. Nu weet ik het! 😉

 • Mariska

  24 mei 2016 at 19:56 Beantwoorden

  Kan het ook met amandelmeel gemaakt worden in plaats van boekweitmeel?

  • Pauline

   26 mei 2016 at 12:47 Beantwoorden

   Jawel, maar dan krijgen ze wel een iets andere smaak.

 • Sara

  24 mei 2016 at 14:23 Beantwoorden

  Klinkt heerlijk! Wat zou je hierbij serveren om er een maaltijd van te maken?

  • Sabine

   25 mei 2016 at 09:16 Beantwoorden

   Daar zou ik ook wel een leuke tip voor willen hebben.\r\nDe ingrediënten voor de ‘koekjes’ staan al op mijn lijstje want ze klinken heerlijk! 😉

 • Florence

  24 mei 2016 at 12:19 Beantwoorden

  Klinkt erg lekker! Ook geen leuke manier om kinderen wat groenten te laten eten :)\r\nLiefs xx

  • Annika

   24 mei 2016 at 16:00 Beantwoorden

   Ja inderdaad, op deze manier zullen ze het niet echt als groente herkennen 😉

 • Ik ben gek op ricotta! Helaas wordt die mening niet echt gedeeld hier in het gezin.. maar in deze koekjes herkennen ze het vast niet. Ik ga het proberen! 🙂 Wat leuk dat je in de Foodhallen staat, heel veel succes. Het gaat vast en zeker goed komen, kaasfondue is altijd goed.

 • Nicole

  24 mei 2016 at 09:06 Beantwoorden

  Klinkt echt super lekker!

 • Margot

  24 mei 2016 at 08:41 Beantwoorden

  Dat ziet er goed uit! En veel plezier morgen!

 • Bianca Schrijft

  24 mei 2016 at 07:58 Beantwoorden

  Nooit aangedacht om in dit soort dingen ricotta toe te voegen. Goeie tip, dank je wel. Deze ga ik save.

 • Daniëlle

  24 mei 2016 at 07:39 Beantwoorden

  Dit lijkt mij erg lekker! Ik ga het zeker eens maken!

Plaats een reactie