Aardbeientaart

Aardbeientaart met mascarpone-basilicumroom

Het is weer aardbeientijd! Ik kijk daar altijd enorm naar uit. Net als dat ik ook uitkijk naar de tijd wanneer abrikozen, pruimen en nectarines voor super fijne prijzen in de winkels liggen. Het zomerseizoen dus. Elk seizoen heeft zo haar charme. Want zeg nou zelf die aardbeien die je kunt krijgen in januari zijn lang zo lekker niet als die je in mei en juni kunt kopen. Aan het begin van het seizoen ben je nog heel erg blij met al dat nieuwe fruit. Maar dan komt er een moment dat je 3 bakjes in huis hebt, ze snel op moeten en je geen idee hebt wat je er mee kunt doen.  En dan maak je deze aardbeientaart! (of eerder dat mag natuurlijk ook).

De bodem van deze aardbeientaart maak je zelf. Gewoon omdat dat het lekkerste is. Zelfgemaakt deeg kan kant-en-klaar deeg niet verslaan. Ik gebruik kant-en-klaar deeg zelf ook met regelmaat, vooral wanneer ik bijvoorbeeld een snelle plaattaart wil maken, maar zelfgemaakt is gewoon het lekkerste. Omdat het maken van de roomvulling zo gepiept is en je aan de aardbeitjes ook niet zoveel werk hebt,  is het misschien juist wel leuk om de bodem zelf te maken! De bodem bak je blind, daar bedoel ik mee dat je doet alsof er een vulling in zit. Het voorkomt dat de bodem in de oven opbolt. Je kunt hiervoor ongekookte rijst of speciale bakbonen gebruiken. Gebruik wel altijd een bakpapiertje tussen je deeg en de “nepvulling” anders kost het je toch meer tijd dan je had gewild!

Als vorm gebruik ik voor zo’n taart het liefste een vorm waarbij de bodem los is. Ik heb van die vormen met een mooi randje, maar een springvorm werkt natuurlijk ook. Je kunt een leuke rechthoekig taart maken, kleine eenpersoonstaartjes of een chique ronde. En wanneer je de smaak te pakken hebt kun je de taart ook een keertje maken met abrikozen, pruimen en nectarines (vervang dan de basilicum voor munt, gegarandeerd succes!)

Aardbeientaart

Aardbeientaart

 

Ingrediënten (taart 8 personen) 
500 gr aardbeien
2 citroenen (bio)
4 takjes verse basilicum + extra om mee te garneren
250 gr mascarpone
250 gr slagroom
250 gr boter + extra om in te vetten
1 ei
100 gr poedersuiker
2 el suiker
450 gr patent bloem
1 tl vanille extract

Materialen
24cm taartvorm, het liefst met losse bodem

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden (electrisch) / 160 graden (hetelucht)

Doe de bloem, boter en poedersuiker in de keukenmachine. Mix tot dat er een broodkruim ontstaan. Voeg dan het ei en rasp van 1 citroen toe. Mix opnieuw totdat er een samenhangend deeg ontstaat. Wanneer het deeg te nat blijft voeg je wat extra bloem toe. Haal uit de keukenmachine maak er een bal van en druk plak. Wikkel in plasticfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.

Vet onder tussen de bakvorm in met boter.

Maak de mascarpone vulling. Hak de basilicum blaadjes fijn. Doe de mascarpone en 1 eetlepel slagroom in een kom en roer los. Voeg de fijngesneden basilicum en het vanille extract toe en klop goed los. Rasp de andere citroen, en schep de citroenrasp door het mascarpone mengsel.

Klop het resterende deel van de slagroom met 2 eetlepels suiker stijf. Schep rustig door het mascarpone mengsel zodat je een luchtige crème krijgt. Zet tot gebruik in de koelkast.

Maak de aardbeien schoon. Je kunt ze in mooie plakjes snijden, halveren of heel gebruiken. Of net als op de foto een mix doen.

Rol het deeg uit in een cirkel van ongeveer 26 cm. Leg in de taartvorm. Druk het deeg tegen de randen aan en snijd te veel aan deeg aan de bovenzijde af met een mesje. Wanneer je deeg nog erg plakkerig is en zich niet echt fijn laat uitrollen dan is er geen paniek. Pak het op en druk het in de taartvorm. Zorg wel dat de bodem niet te dik wordt (max. 0,5cm) en de randjes ook mooi dun blijven. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg een stuk bakpapier in de taartvorm en bedek dan de bodem met bakbonen (of ongekookte rijst). Zet de bodem 25 minuten in de oven. 
Haal uit de oven, verwijder de hulpvulling en zet nog eens 15-20 minuten zonder vulling in de oven tot dat hij mooi goudbruin is.

Laat de bodem afkoelen. Vul de bodem met de mascarpone room en zet de aardbeien er in. Garneer de aardbeientaart met wat mooie blaadjes basilicum.

AardbeientaartAardbeientaart

 

 

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Wat vind jij van dit recept?

3.9 (10 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Taart recepten Aardbei Hollandse recepten Moederdag Vaderdag Valentijn Verjaardag Lente recepten Zomer recepten Bakrecepten

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in