fbpx
Menu

Kerstdessert: Meringuerol met espresso en chocola

Deze meringuerol met espresso en chocola is het perfecte kerstdessert wat mij betreft. Het is zoet, superlekker en het ziet er feestelijk uit. En dat is precies wat we willen voor het klapstuk van het kerstdiner. Ik ben stiekem het meest dol op de desserts bij het kerstdiner. Ik laat ook altijd wat ruimte over. Met deze meringuerol maak je absoluut indruk aan de kersttafel. We voegen espressoroom toe voor die heerlijke, typische, warme koffiesmaak. Verder serveer je er alleen een kopje koffie of thee bij, want deze meringuerol is wel behoorlijk machtig. Daarom kun je er ook zeker met 8-10 personen van eten. Een klein plakje is voldoende. De combinatie van de zoete meringue, met de warme smaken van chocola en espresso is hemels. Echt pure verwennerij!

Nu ziet het er misschien heel ingewikkeld uit, maar dat valt best mee. Het belangrijkste is om je tijd te nemen en stap voor stap het recept te volgen. Dan komt het allemaal goed. Meringue maken is vaak een uitdaging, maar oefening baart kunst. Heb je nog geen idee wat je wilt maken voor het kerstdiner? Neem dan zeker even een kijkje tussen onze kerstrecepten. Er staan er al tientallen op de site, dus aan inspiratie geen gebrek.

Wil je het recept voor deze meringue rol bewaren? Download dan nu onze gratis app en sla hem op in je favorieten. Of voeg het meteen toe aan je weekmenu voor de kerstdagen. Handig!

Meringuerol met espresso en chocolaMeringuerol met espresso en chocola

Ingrediënten voor 8 pers.
Espresso room
250 ml mascarpone
2 (of 3) el suiker
2 zakjes espresso poeder
1 el water
250 ml slagroom

Meringue
120 gr eiwit
200 gr witte basterdsuiker
2 tl maïzena
2 tl witte wijnazijn

Garnering
2 el cacao
30 gr gesmolten pure chocolade

Zo maak je het
Begin met het maken van de espressoroom. Klop de mascarpone met de suiker los in de kom van je keukenmachine. Ik heb zelf 2 el suiker toegevoegd omdat de meringue al vrij zoet is. Voeg gerust meer naar wens toe.

Los het espressopoeder op in een eetlepel water en voeg dit toe aan de mascarpone.

Voeg de slagroom toe en klop dit mee tot er een romige, dikke vulling ontstaat. Laat de espressoroom opstijven in de koelkast.

Klop het eiwit halfstijf in een schone en vetvrije kom. Neem de kom van tevoren af met een halve citroen, zodat deze vetvrij wordt.

Voeg de basterdsuiker lepel voor lepel toe aan het eiwit. Klop het geheel stijf totdat je de kom op z’n kop kunt houden, zonder dat het eiwit naar beneden komt.

Spatel de maïzena en wijnazijn door het eiwit.

Meringue rol met espresso en chocola

Verdeel het eiwitbeslag over een bakplaat bekleed met bakpapier van ongeveer 26×32 cm.

Zet de meringue een half uur in de oven op 160 graden Celsius (hetelucht).

Stort de meringue uit (op de kop) op een schoon vel bakpapier. Haal het andere velletje voorzichtig los. Laat hem afkoelen.

Verdeel driekwart van de espressoroom over de meringue.

Rol de meringue voorzichtig op (aan de korte kant) met behulp van het bakpapier. Het gaat sowieso scheuren, dus maak je daar niet te druk over. Dat hoort bij meringue.

Verdeel de rest van de espressoroom over de bovenkant van de meringuerol.

Garneer de meringuerol met cacao en wat gesmolten chocola. Bewaar het tot consumptie in de koelkast.

Meringuerol met espresso en chocolaMeringuerol met espresso en chocolaMeringuerol met espresso en chocola

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

CADEAUTIP! Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

32 reacties

  • Aurélie
    3 januari 2019 om 20:37

    Heb dit ook gemaakt! Was super lekker!! S morgens gemaakt en alles apart gehouden en dan last minute maar kon het niet meer rollen en dan gestapeld. Smaak was super! Ook variante gemaakt met frambozencoulis i.p.v. oploskoffie en verse frambozen i.p.v. chocolade. Was ook groot succes! 😉 Dank u wel voor topreceptje!

    Beantwoorden
  • Loraine
    27 december 2017 om 22:07

    Mijn meringue werd helaas niet hard.... mogelijk teveel eiwit en te kort gebakken? Onderkant en midden bleven zacht... Smaak was super! Binnenkort nog eens proberen.

    Beantwoorden
  • Pauline
    29 december 2017 om 16:19

    Oh wat jammer, ik denk dat je hem te kort gebakken hebt.

    Beantwoorden
  • Tanja Coebergh
    27 december 2017 om 20:29

    Ik heb dit gisteren gemaakt. Eind van de ochtend de merengue en crème gemaakt en na het hoofdgerecht gevuld en opgegeten. Veel complimenten over gekregen 😊. Wat heerlijk!

    Beantwoorden
  • W.D.
    27 december 2017 om 11:55

    2e kerstdag gemaakt. Was lekker maar wel zacht geworden. Voor de volgende x zou ik hem pas met de crème vullen en direct serveren. Hij ging crispy de koelkast in en kwam er 3 uur later zacht uit. Heb de espresso stick vervangen voor mocca stick ivm de kids. Smaak was heerlijk

    Beantwoorden
  • Pauline
    29 december 2017 om 16:20

    Dat klopt inderdaad, door de koelkast wordt hij zacht. Dan komt er vocht bij. Kan je helaas niet zoveel aan doen.

    Beantwoorden
  • Wendy van Orizande
    26 december 2017 om 08:10

    Ik heb deze gisteren gemaakt. Vond het een " spannend" dessert om te maken, maar hij was goed gelukt en viel heel goed in de smaak 😄. Bedankt voor dit top recept 👍.

    Beantwoorden
  • Leny
    26 december 2017 om 07:38

    heb de rol gemaakt en zeker goed gelukt ,was ook heerlijk.

    Beantwoorden
  • Daphne
    25 december 2017 om 14:33

    Hi, vraagje! Wilde hem zo gaan maken, maar heb geen zakjes espressopoeder gevonden. Heb wel gewone espressopoeder, maar hoeveel gram zit er in die zakjes? :)

    Beantwoorden
  • Ingrid
    24 december 2017 om 21:55

    Hoi!! Tot twee keer toe deze meringue geprobeerd te maken, maar beide keren niet echt gelukt. Eerste keer bleef meringue te “nat” aan onderkant. Geen idee hoe dat kwam. Tweede keer lukte het wel, maar bleek ik meringue niet goed genoeg uitgesmeerd te hebben. Een kant was iets dunner en daardoor stuk bruiner. Of het te bruin gaat zijn en “niet te eten” zal ik straks zien als ik hem afmaak. Vond het recept heel leuk maar niet makkelijk 😅

    Beantwoorden
  • Pauline
    24 december 2017 om 22:50

    Komt vast goed. De 1e versie was denk ik te kort gebakken. Good luck en fijne kerst!

    Beantwoorden
  • Happinez78
    24 december 2017 om 21:19

    Lukt nu eens de merengue, maar de room niet echt 😝 , beetje te dun toch. Anyway, smaakte erg erg erg erg lekker!!!

    Beantwoorden
  • Pauline
    24 december 2017 om 22:51

    Oh jammer! Even in de koelkast zetten dan stijft hij vast op.

    Beantwoorden
  • W.D.
    23 december 2017 om 15:57

    Kan de witte wijn azijn ook vervangen worden voor is anders? En de espresso stick, kopje lauwe espresso kan toch ook?

    Beantwoorden
  • Pauline
    24 december 2017 om 22:56

    Je kan de azijn vervangen voor iets citroensap. Een kopje espresso kan eigenlijk niet, dan wordt de vulling te nat.

    Beantwoorden
  • Zoë
    21 december 2017 om 18:31

    Hi Pauline, hoeveel (M of L) eieren is ongeveer 120 gram eiwit?

    Beantwoorden
  • Pauline
    21 december 2017 om 22:48

    Ongeveer 4 eieren in maat L

    Beantwoorden
  • Carola2
    20 december 2017 om 21:20

    Je moet hem echt helemaal laten afkoelen? Zou je ook evt de merengue alvast klaar kunnen maken net als de vulling en dan vlak voor serveren, vullen, rollen en decoreren?

    Beantwoorden
  • Pauline
    21 december 2017 om 22:54

    Yes! Ik weet niet of dat kan eerlijk gezegd. Ben bang dat hij dan teveel gaat scheuren.

    Beantwoorden
  • Celine Telders
    19 december 2017 om 18:04

    Waar kun je die espresso poeder kopen? het zit bijna allemaal in cupjes of grote pakken

    Beantwoorden
  • Pauline
    21 december 2017 om 23:00

    Je hebt van die sticks als oploskoffie. Die gebruik ik altijd.

    Beantwoorden
  • Loraine
    17 december 2017 om 18:57

    Ik ben inderdaad ook benieuwd hoe lang van te voren dit gemaakt kan worden..?

    Beantwoorden
  • Carola
    17 december 2017 om 12:44

    Lijkt me super lekker maar kan het een dag van te voren klaargemaakt worden of beter van niet?

    Beantwoorden
  • Pauline
    17 december 2017 om 21:14

    Het kan wel, maar hij wordt wel wat zachter dan.

    Beantwoorden
  • Karin van den Nieuwenhof
    15 december 2017 om 15:03

    Ik heb zoiets een keer gemaakt ongeveer een halve dag van tevoren. Toen we dit ‘s avonds wilden eten was het knapperige van hoe de meringue bedoelt is helemaal weg. Betekent dit dat je dit dessert eigenlijk niet van tevoren kunt maken?

    Beantwoorden
  • Irene
    16 december 2017 om 10:00

    Daar ben ik ook benieuwd naar, ik zou het eigenlijk al de avond van tevoren willen maken. Kan dat ?

    Beantwoorden
  • Pauline
    17 december 2017 om 21:12

    Het kan wel, maar hij wordt wel wat zachter dan.

    Beantwoorden
  • Pauline
    17 december 2017 om 21:08

    Hij wordt inderdaad wat zachter naarmate je hem langer bewaard. Nog steeds lekker wel, maar niet crunchy.

    Beantwoorden
  • Anja
    15 december 2017 om 13:53

    Het ziet er erg lekker uit, ik ga deze zeker maken. Maar ik heb ook een aantal gasten die absoluut geen koffie lusten, is er nog een alternatief voor de epresso poeder?

    Beantwoorden
  • Lgm
    16 december 2017 om 11:22

    Probeer eens kaneel of cacaopoeder

    Beantwoorden
  • Pauline
    17 december 2017 om 21:06

    Je kan het weglaten en eventueel wat vanille extract toevoegen :)

    Beantwoorden
  • Kim_nijenhuis
    15 december 2017 om 13:45

    Ohhh wat ziet dit er heerlijk uit! Ik ga het proberen denk ik! 😇

    Beantwoorden

Reactie plaatsen