fbpx
Menu

Easy: Knapperig gebakken gnocchi carbonara

Een super lekker recept vandaag! Knapperig gebakken gnocchi carbonara. Carbonara saus is op zich al heel lekker: stukjes pancetta en een Parmezaanse kaas roomsaus, maar met gnocchi is het nog lekkerder. Vooral het bakken van de gnocchi geeft dit recept iets extra’s. De buitenkant wordt lekker knapperig en mooi goudbruin en de binnenkant blijft, zoals je van gnocchi gewend bent, zacht.

Er is wel een maar. Wanneer je de gnocchi niet goed na het koken afspoelt blijven ze tijdens het bakken aan de pan vastplakken. Dit komt door het zetmeel wat in de gnocchi zit. Het hecht zich vast aan de pan. Wanneer de gnocchi net in de pan ligt en een klein beetje aanbakt, denk je dat het nog wel te redden is, maar vergeet het maar! Overweeg dus geen shortcut, goed afspoelen dus die gnocchi! Ik heb natuurlijk zelf wel een keer die shortcut genomen, anders kan ik het je niet zo goed vertellen. Het is om heel verdrietig van te worden dus begin er niet aan!

Dat goed afspoelen vraagt iets meer energie dan er een beetje water overheen laten lopen. Wanneer je de gnocchi gekookt hebt, doe je ze gelijk in een pan met koud water, daarna ga je er met je handen doorheen. Spoelt het vieze water weg en herhaalt dit 2 keer. Je zult zien dat het water ook minder troebel wordt. Daarna laat je de gnocchi goed uitlekken. Ze worden namelijk het mooiste bruin wanneer de gnocchi weer een beetje droog zijn. Je kunt ze eventueel ook een beetje droogdeppen met keukenpapier. Daarna bak je ze in een koekenpan. Niet allemaal in 1 keer. Wanneer je iets wilt bakken heeft alles een beetje de ruimte nodig. Op elkaar worden ze dus niet bruin. Ik bak ze altijd in 2 keer. Het is het waard!

Wil je dit recept voor gnocchi carbonara bewaren? Download dan nu onze gratis app. Zet het recept in je favorieten, zodat je het altijd makkelijk terug kan vinden.

En dan is er nog de carbonara saus. Niet echt ingewikkeld. Het is ook geen echte. Een klassieke carbonara saus bevat een eidooier. Deze niet, het is dan ook meer een roomsaus. En in een paar minuten gepiept. Pancetta bakken, knoflook toevoegen, slagroom er doorheen roeren, kort inkoken en op smaak brengen met peper en zout! De gebakken gnocchi schep je er tot slot doorheen. En klaar is je gnocchi carbonara.

gnocchi carbonara

gnocchi carbonara

Ingrediënten voor 4 personen
500 gr gnocchi
200 gr paddenstoelenmix, grof gehakt
200 gr pancetta, in reepjes
2 tenen knoflook, fijngesneden
500 ml slagroom
Parmezaanse kaas (om te garneren)
3 takjes verse tijm (om te garneren)
Olijfolie en boter om in te bakken
peper en zout naar smaak

Zo maak je het
Kook de gnocchi in ruim water met flink wat zout. Zet een pan of mengkom met koud water klaar. Wanneer de gnocchi boven komen drijven zijn ze gaar. Schep ze uit de pan en laat ze direct in de pan met koud water vallen.

Let op deze stap niet overslaan, anders lukt het bakken niet goed!

Was het zetmeel van de gnocchi. Dit doe je door met je handen door de gnocchi te gaan en elke keer weer vers water toe te voegen. Wanneer het water nauwelijks nog troebel is heb je de gnocchi goed gewassen. Laat ze goed uitlekken of dep ze droog met wat keukenpapier.

Snijd de pancetta in reepjes. Bak de pancetta knapperig in een droge koekenpan. Haal uit de pan en zet even apart. Bak de grof gehakte paddestoelen samen met wat olijfolie en boter mooi bruin en zet ook opzij.

Maak de koekenpan goed schoon. Voeg boter en olijfolie toe en bak de helft van de gnocchi mooi goudbruin. Keer ze regelmatig om. De gnocchi gaat ook aan de pan kleven wanneer de pan niet goed schoon is. Doe hetzelfde met de andere helft. Zet de gnocchi apart.

Maak de roomsaus. Doe de fijngesneden knoflook met wat olijfolie in de pan. Voeg de slagroom toe en laat tot de helft inkoken. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de pancetta en paddenstoelen toe en roer de gnocchi door de roomsaus. Verdeel over de borden. Garneer de gnocchi carbonara met vers geraspte Parmezaanse kaas en verse tijmblaadjes.

gnocchi carbonara

gnocchi carbonara

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

15 reacties

  • Aike
    14 juni 2019 om 10:58

    Als je verse gnocci gebruikt (het net die van albert heijn eigen merk uit het koelschap gekocht) moet je die dan ook afspoelen van tevoren?

    Beantwoorden
  • Pauline
    14 juni 2019 om 20:38

    Nee hoor hoeft niet!

    Beantwoorden
  • Elise
    20 september 2018 om 09:32

    Wat een heerlijk recept! Wel toch het recept iets aangepast aan de wensen van het gezin, iets minder paddenstoelen, maar wel paprika en courgette erbij. Met 200 ml slagroom een heerlijke saus! Deze gaat op het 'vaker-maken'lijstje!!

    Beantwoorden
  • Cindy
    16 maart 2018 om 10:39

    Ik heb hem gisteren gemaakt en de verhouding is inderdaad niet helemaal okay. 500 ml slagroom is echt veel te veel en komt niet overeen met de foto. Hij was verder heerlijk, maar misschien kan je het recept iets aanpassen?

    Beantwoorden
  • Sabrina
    4 februari 2018 om 18:32

    Was minder lekker dan in had verwacht. Het was echt te veel saus en te zout. Persoonlijk zou ik de saus weglaten net zoals op de foto is gedaan en zeker de helft minder pancetta.

    Beantwoorden
  • Kim
    28 januari 2018 om 13:03

    Heerlijk!

    Beantwoorden
  • Elise Slob
    5 december 2017 om 18:49

    Wat een geweldig recept! We deden er op het bord nog wat truffelolie over, zaaaaaalig!

    Beantwoorden
  • Pauline
    10 december 2017 om 14:03

    Yum, goed idee!

    Beantwoorden
  • Esther Romeijn
    4 december 2017 om 08:24

    Klinkt heerlijk! Voor extra groenten, zou ik dan nog passata en of spinazie kunnen toevoegen?

    Beantwoorden
  • Pauline
    10 december 2017 om 14:08

    Passata niet want dat is een saus, dan heb je eigenlijk 2 sauzen. Maar je zou wel spinazie kunnen toevoegen of courgette of paprika.

    Beantwoorden
  • Elly Delemarre-Schoorl
    3 december 2017 om 19:57

    Ik vond het lekker maar te zout door de pancetta maar ga het zeer zéker nog een keer maken en met wat meer paddestoelen.

    Beantwoorden
  • Irene
    2 december 2017 om 19:46

    Was lekker maar zag er echt anders uit op de foto. Zat daar überhaupt room door? Zie niets van in elk geval. Wel vrij zout door de pancetta.

    Beantwoorden
  • jaimyskitchen.nl
    29 november 2017 om 13:16

    Hmmm goede combi! Gebakken gnocci is echt echt wel het lekkerst! Ik maakte eens een recept met zoete aardappel, jammie!

    Beantwoorden
  • Sabrina
    29 november 2017 om 08:12

    Verse gnochhi, die bij de pasta ligt in het koelschap, hoef je niet eerst te koken. Kunnen gewoon meteen gebakken worden :) Scheelt een hoop gedoe. De saus klinkt trouwens echt heerlijk!

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 december 2017 om 12:56

    Klopt inderdaad, zo doe ik het zelf ook altijd :)

    Beantwoorden

Reactie plaatsen