fbpx

Eenpans kippenpastei

eenpans kippenpastei

Eenpans kippenpastei

Ik houd van eenpansrecepten. Makkelijk en geen afwas. Voor deze kippenpastei met filodeeg heb je maar één pan nodig. En een oven. That’s it. Het resultaat: een heerlijke romige pastei met een knapperig dakje van filodeeg. Yum. Vroeger was ik al dol op kippenragout. Mijn oma maakte dat altijd voor mij. Ik kreeg het dan in zo’n kant en klaar pasteibakje. Heerlijk vond ik dat. Ik weet nog goed dat ik nadat mijn amandelen verwijderd waren, ik een week kippenragout heb gegeten. Daarna hoefde ik het een tijdje niet meer. Was toch een beetje too much.

Maar nu had ik er weer eens zin. Ik gaf deze klassieker wel een modern tintje deze keer. Het filodeeg heb ik in proppen gevormd, dat vond ik wel gezellig staan. Lekker makkelijk ook. Ik koop mijn filodeeg altijd bij de Turk trouwens, dat vind ik de lekkerste. Die vellen zijn enorm groot. Gebruik je filodeeg uit de vriezer, ga dan uit van 8 kleine velletjes.  Ook voegde ik nog wat extra groente toe, zodat het een prima avondmaaltje geworden is. Je kunt er eventueel nog een salade bij eten. Maar ik vind hem zo ook al goed. Echt een zondagsmaaltje. Geniet ervan.

eenpans kippenpasteieenpans kippenpastei
Ingrediënten voor 4 personen
4 kipfiltets
1 ui
1 teentje knoflook
200 gr kastanjechampignons
300 gr spinazie
50 gr boter
60 gr bloem
500 ml kippenbouillon
4 grote vellen filodeeg
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm  de oven voor op 200 graden (hete lucht).

Snijd de kip in stukjes en breng deze op smaak met wat peper en zout.

Bak dit rondom aan in een grote ovenbestendige koekenpan in wat olijfolie.

Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Voeg dit bij de kip en bak mee.

Snijd de champignons in plakjes en bak deze kort mee.

Haal de kip en de champignons uit de pan en leg apart (even afdekken met aluminiumfolie).

Voeg de boter toe aan de pan en laat dit smelten. Voeg de bloem toe en roer deze met een pollepel tot hij gaar is. Als de structuur wat zanderig aanvoelt is de roux (zo heet dit mengsel) gaar.

Voeg beetje bij beetje de bouillon toe en klop er met een garde een gladde saus van. Breng de ragout verder op smaak met peper en zout.

Voeg de kip en de champignons toe aan de ragout. Voeg beetje bij beetje de spinazie toe en roer de kippenragout om.

Zet het vuur uit. Vet het filodeeg in met wat olijfolie. Snijd ieder vel filodeeg doormidden. Of gebruik kleine velletjes. Vorm van ieder deel filodeeg een prop en drapeer deze over de kippenpastei.

Bak de eenpans kippenpastei in ongeveer 20 minuten goudbruin op 200 graden. De pastei is klaar als het filodeeg goudbruin en krokant is.

Serveer meteen.

eenpans kippenpastei
eenpans kippenpasteieenpans kippenpastei

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Foodie in Stockholm
Stroopwafelcake van Laura
Bewaar

Pauline

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat we die avond gaan eten.

15 Comments
 • Denise

  27 juni 2017 at 22:44 Beantwoorden

  24cm doorsnee pan, valt dat in de categorie groot? 🙂

  • Pauline

   28 juni 2017 at 11:31 Beantwoorden

   Dat is de grootte van een appeltaart 🙂 Uiteraard kan je het ook in een grotere pan maken.

 • Marijke

  7 december 2016 at 08:44 Beantwoorden

  Ziet er lekker uit! Wat ik me alleen afvraag: heb je bewust geen room of crème fraiche gebruikt? Dat lijkt mij nog een goede toevoeging of werkt dat niet goed in combinatie met de oven?

  • Pauline

   7 december 2016 at 22:09 Beantwoorden

   In principe zit er geen room of crème fraîche in een ragout. De saus is namelijk al romig van zichzelf. Maar als het lekker vindt, kan je natuurlijk altijd wat toevoegen 🙂

 • Jessica

  18 oktober 2016 at 11:48 Beantwoorden

  Oh ik had je antwoord op Conny’s vraag nog niet gelezen. Maar denk dan dat het wel kan!

 • Jessica

  18 oktober 2016 at 11:47 Beantwoorden

  Hoi Pauline, wat een mooi recept! Zou je dit ook in een Creuset-pan kunnen maken?

 • Daniëlle

  16 oktober 2016 at 16:57 Beantwoorden

  Oh ik weet zeker dat ik heel gelukkig word als ik dit eet! Snel maar eens maken!

 • Rena

  16 oktober 2016 at 10:07 Beantwoorden

  Such a great idea to put this combination together!\nxx from Bavaria/Germany, Rena\n

 • Conny Margadant-Van Dijke

  16 oktober 2016 at 10:06 Beantwoorden

  Ha Pauline,\r\nHet lijkt mij een heerlijk recept en ga het zeker proberen te maken.\r\nOok ik heb geen ovenbestendige koekenpan, kan ik ook een ovenschaal gebruiken?\r\nMet vriendelijke groet, Conny

 • Shevan

  16 oktober 2016 at 09:30 Beantwoorden

  Hmm klinkt heerlijk!\r\nZou je het ook over kunnen scheppen in een bakvorm en hem dan de oven in schuiven? Ik heb namelijk geen ovenbestendige pan en mijn oven is ook te klein, ik ben bang dat er geen pan in past haha.

 • IngridM

  16 oktober 2016 at 08:37 Beantwoorden

  Lijkt me heerlijk maar heb je een alternatief voor zowel knoflook als champignons? Die laat ik echt niet helaas 🙂

  • Pauline

   16 oktober 2016 at 18:27 Beantwoorden

   Je kunt beiden weglaten. In plaats daarvan zou je bijv paprika kunnen toevoegen.

Plaats een reactie