fbpx
Menu

Witlof met ham en kaas uit de oven

Witlof met ham en kaas uit de oven, het ultieme comfortfood als je het mij vraagt. Mijn moeder maakte dat vroeger vaak. Gewoon een witlofstronkje inwikkelen met ham en kaas en dan hup de oven is. Dit recept is nog lekkerder. Want ik maakte een mornaysaus. Dat is een bechamelsaus met heel veel kaas. En zoals jullie van mij gewend zijn, ben ik dol op alles waar ook maar een spoortje kaas in zit.

Ik vind het soms heerlijk om verschillende groenterecepten te maken en dan neem ik van alles een beetje. Het is de laatste tijd ook wel weer heel erg vega hier he? Dat komt omdat ik zelf niet zo vaak vlees eet. En als ik vlees eet, dan is het vaak een worstje of iets in die trant. Maar vandaag dus eindelijk weer iets met vlees, ham welteverstaan. Het kan trouwens ook met salami. Klinkt gek, maar is echt heel lekker.

Vandaag is een spannende dag voor mij. Want vandaag lanceer ik officieel mijn boek voor de pers. Ik ben zo benieuwd hoe het ontvangen wordt. Mijn eerste exemplaar reik ik uit aan de kookgodin van Nederland, Yvette van Boven. Zo leuk! Wil je meer zien van mijn lancering, volg mij dan ook op Instagram voor heel veel behind the scenes foto’s. Oh en hou de site in de gaten, want dit weekend komt er een killer van een winactie online.

witlof met ham en kaas

Ingrediënten voor 2 – 3 personen 
6 stronkjes witlof
6 plakjes ham
25 gr boter
30 gr bloem
300 ml melk
50 gr geraspte kaas
Snuf nootmuskaat
Peper en zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Was de witlof en verwijder de buitenste bladeren. Kook de witlof in 5 minuten beetgaar in ruim water met zout.

Laat de witlof uitlekken en verwijder het uiteinde en het hart. Dat is het harde stukje aan het einde van de stronk.

Smelt de boter in de pan en voeg de bloem toe. Dit heet een roux. Laat de roux zachtjes garen, totdat de roux een beetje wit uitslaat en zanderig aanvoelt.

Meng nu met een garde beetje voor beetje de melk bij de roux, totdat er een gladde saus ontstaat. Breng de saus op smaak met wat peper, zout en nootmuskaat.

bechamelsaus

Roer de geraspte kaas door de saus.

Neem een ovenschaal en vet deze in met wat boter.

Wikkel een plakje ham om een stronkje witlof en leg deze in de ovenschaal. Herhaal dit met alle stronkjes lof.

Verdeel de kaassaus erover en bak de witlof met ham en kaas in ongeveer 15 minuten af in de voorverwarmde oven.

witlof met ham en kaas

Oh en zoals ik al zei, met salami kan het ook. Deze moet nog wel even de oven in.

witlof met ham en kaas

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

64 reacties

 • Mike Stubbe
  12 mei 2019 om 18:01

  Hi Hi!! Net dit heerlijke recept gemaakt... staat in de oven... heb de saus ook voor de aardappelgratin gebruikt 💪

  Beantwoorden
 • Annika
  16 mei 2019 om 08:20

  Yum!

  Beantwoorden
 • Marco
  1 mei 2019 om 21:44

  Hi, Ik hou van witlof met ham en kaas uit de oven. Ik ga zeker dit recept proberen. Ik maak het meestal vrij simpel met hamrolletjes, kaas eroverheen en paneermeel. Maar ik had een vraagje, ik las in je recept dat je eerst de witlof kookt en dan pas het uiteinde en het hart verwijdert. Is er een reden dat je het in deze volgorde doet? (ik heb het altijd andersom geleerd, maar misschien is er een reden voor dat jouw methode beter is) groetjes

  Beantwoorden
 • Pauline
  6 mei 2019 om 15:19

  Het kan allebei! Maar op deze manier blijft de witlof iets beter bij elkaar :)

  Beantwoorden
 • Joopvangessel
  20 augustus 2018 om 14:59

  Echte speltbloem gebruiken. En parmaham. Zijn precies6 lapjes en wat pili-pili peper erdoor. Met puree overheerlijk

  Beantwoorden
 • Michelle
  13 juni 2018 om 19:28

  Heb het ook gemaakt volgens recept. Helaas bleef mijn saus soep en bleef de ham ook niet zitten om de lof. Erg jammer leek me erg lekker

  Beantwoorden
 • Pauline
  18 juni 2018 om 12:57

  Oh jee, dan had je het langer moeten garen. Hopelijk gaat het de volgende keer wel goed.

  Beantwoorden
 • Anna Maria
  10 april 2018 om 10:48

  Hoe heet moet de oven?

  Beantwoorden
 • Anna Maria
  10 april 2018 om 10:50

  O ja 180 sorry

  Beantwoorden
 • Hans de Bruin
  20 januari 2018 om 17:19

  Tip: koop bio witlof en laat het hart zitten. Dit vergroot de unieke bittere smaaksensatie. Dat hoort namelijk bij witlof.

  Beantwoorden
 • Mandy Gruijters
  18 december 2017 om 18:07

  Kun je dit een dag van te voren al klaarmaken of bijvoorbeeld de witlof al koken?

  Beantwoorden
 • Pauline
  21 december 2017 om 23:09

  Ik zou de witlof dan koken en alvast in de ham rollen. Ook de saus kan je er al overheen gieten en de volgende dag afbakken in de oven.

  Beantwoorden
 • pauline
  24 oktober 2017 om 18:28

  heerlijk hoor goeie tip ik heb het gemaakt het is echt heerlijk

  Beantwoorden
 • Vince
  8 oktober 2017 om 23:13

  Vandaag recept gemaakt. Erg lekker! Gerookte ham gebruikt, gaf nog een extra dimensie aan het recept. Bechamel-kaassaus werkt prima ipv allen kaas. Aanrader! Bedankt.

  Beantwoorden
 • Janke van der Zwaag
  28 september 2017 om 08:26

  Het harde stukje kun je er beter uithalen voor het koken, als het eenmaal gekookt is lukt dat minder goed. Het sausje heb ik gewoon met een pollepel gemaakt omdat in het begin de roux binnenin de garde gaat zitten.

  Beantwoorden
 • Wim
  14 februari 2017 om 17:08

  Je moet bij het koken van de witlof een schepje suiker doen dan gaat de bittere smaak weg .

  Beantwoorden
 • jo
  6 februari 2018 om 22:41

  goeie tip denk ik

  Beantwoorden
 • Nicole van Rosendaal
  16 januari 2017 om 11:30

  Zelf kook ik nooit bet witloof in water, maar stoof ik het op een laag vuurtje met wat boter en 2 soeplepels water. De smaak van bet witloof blijft beter behouden en je moet de stronkjes niet laten uitlekken! Nicole uit Antwerpen

  Beantwoorden
 • Pauline
  16 januari 2017 om 15:43

  Dat klinkt heel goed. Dankjewel voor het delen.

  Beantwoorden
 • Miriam
  15 januari 2017 om 14:25

  Waarom heet het en Mornaysaus? Er zit geen eidooier in, toch? En ook geen Gruyere. Hoe dan ook: lijkt me heerlijk.

  Beantwoorden
 • Klaas Groen
  29 december 2016 om 16:33

  Volgens mijn informatie is het uitsnijden van het hart tegen bitterheid een achterhaald noodzaak. Dat was vroeger zo maar met de huidige kweek is dat niet meer van toepassing. Dus dat doe ik niet meer en heb dan ook geen last van bitter smakende witlof.

  Beantwoorden
 • p.voorhaar
  9 augustus 2016 om 16:50

  prima ziet er lekker uit

  Beantwoorden
 • Yvonne
  21 juli 2016 om 14:36

  Beetje jaloers Willem, bovenin zit een kruisje druk daar dan op als je het niet interessant vind. En kijk anders eens verder want er staan top recepten op dit blog die overheerlijk en gezond zijn

  Beantwoorden
 • Bart Bosman
  18 april 2016 om 17:46

  Om te voorkomen dat mijn ovenschaal vol ligt met kookvocht heb ik na het koken de stronken aan een eetstokje geregen en met de punt naar onderen een paar minuten in een pan laten uitlekken, werkt prima!

  Beantwoorden

Reactie plaatsen