Menu

Witlof met ham en kaas uit de oven

Witlof met ham en kaas uit de oven, het ultieme comfortfood als je het mij vraagt. Mijn moeder maakte dat vroeger vaak. Gewoon een witlofstronkje inwikkelen met ham en kaas en dan hup de oven is. Dit recept is nog lekkerder. Want ik maakte een mornaysaus. Dat is een bechamelsaus met heel veel kaas. En zoals jullie van mij gewend zijn, ben ik dol op alles waar ook maar een spoortje kaas in zit.

Ik vind het soms heerlijk om verschillende groenterecepten te maken en dan neem ik van alles een beetje. Het is de laatste tijd ook wel weer heel erg vega hier he? Dat komt omdat ik zelf niet zo vaak vlees eet. En als ik vlees eet, dan is het vaak een worstje of iets in die trant. Maar vandaag dus eindelijk weer iets met vlees, ham welteverstaan. Het kan trouwens ook met salami. Klinkt gek, maar is echt heel lekker.

Vandaag is een spannende dag voor mij. Want vandaag lanceer ik officieel mijn boek voor de pers. Ik ben zo benieuwd hoe het ontvangen wordt. Mijn eerste exemplaar reik ik uit aan de kookgodin van Nederland, Yvette van Boven. Zo leuk! Wil je meer zien van mijn lancering, volg mij dan ook op Instagram voor heel veel behind the scenes foto’s. Oh en hou de site in de gaten, want dit weekend komt er een killer van een winactie online.

witlof met ham en kaas

Ingrediënten voor 2 – 3 personen 
6 stronkjes witlof
6 plakjes ham
25 gr boter
30 gr bloem
300 ml melk
50 gr geraspte kaas
Snuf nootmuskaat
Peper en zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Was de witlof en verwijder de buitenste bladeren. Kook de witlof in 5 minuten beetgaar in ruim water met zout.

Laat de witlof uitlekken en verwijder het uiteinde en het hart. Dat is het harde stukje aan het einde van de stronk.

Smelt de boter in de pan en voeg de bloem toe. Dit heet een roux. Laat de roux zachtjes garen, totdat de roux een beetje wit uitslaat en zanderig aanvoelt.

Meng nu met een garde beetje voor beetje de melk bij de roux, totdat er een gladde saus ontstaat. Breng de saus op smaak met wat peper, zout en nootmuskaat.

bechamelsaus

Roer de geraspte kaas door de saus.

Neem een ovenschaal en vet deze in met wat boter.

Wikkel een plakje ham om een stronkje witlof en leg deze in de ovenschaal. Herhaal dit met alle stronkjes lof.

Verdeel de kaassaus erover en bak de witlof met ham en kaas in ongeveer 15 minuten af in de voorverwarmde oven.

witlof met ham en kaas

Oh en zoals ik al zei, met salami kan het ook. Deze moet nog wel even de oven in.

witlof met ham en kaas

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

64 reacties

 • Annika
  16 mei 2019 om 08:20

  Yum!

 • Mike Stubbe
  12 mei 2019 om 18:01

  Hi Hi!! Net dit heerlijke recept gemaakt... staat in de oven... heb de saus ook voor de aardappelgratin gebruikt ?

 • Pauline
  6 mei 2019 om 15:19

  Het kan allebei! Maar op deze manier blijft de witlof iets beter bij elkaar :)

 • Marco
  1 mei 2019 om 21:44

  Hi, Ik hou van witlof met ham en kaas uit de oven. Ik ga zeker dit recept proberen. Ik maak het meestal vrij simpel met hamrolletjes, kaas eroverheen en paneermeel. Maar ik had een vraagje, ik las in je recept dat je eerst de witlof kookt en dan pas het uiteinde en het hart verwijdert. Is er een reden dat je het in deze volgorde doet? (ik heb het altijd andersom geleerd, maar misschien is er een reden voor dat jouw methode beter is) groetjes

 • Joopvangessel
  20 augustus 2018 om 14:59

  Echte speltbloem gebruiken. En parmaham. Zijn precies6 lapjes en wat pili-pili peper erdoor. Met puree overheerlijk

 • Pauline
  18 juni 2018 om 12:57

  Oh jee, dan had je het langer moeten garen. Hopelijk gaat het de volgende keer wel goed.

 • Michelle
  13 juni 2018 om 19:28

  Heb het ook gemaakt volgens recept. Helaas bleef mijn saus soep en bleef de ham ook niet zitten om de lof. Erg jammer leek me erg lekker

 • Anna Maria
  10 april 2018 om 10:50

  O ja 180 sorry

 • Anna Maria
  10 april 2018 om 10:48

  Hoe heet moet de oven?

 • jo
  6 februari 2018 om 22:41

  goeie tip denk ik

 • Hans de Bruin
  20 januari 2018 om 17:19

  Tip: koop bio witlof en laat het hart zitten. Dit vergroot de unieke bittere smaaksensatie. Dat hoort namelijk bij witlof.

 • Pauline
  21 december 2017 om 23:09

  Ik zou de witlof dan koken en alvast in de ham rollen. Ook de saus kan je er al overheen gieten en de volgende dag afbakken in de oven.

 • Mandy Gruijters
  18 december 2017 om 18:07

  Kun je dit een dag van te voren al klaarmaken of bijvoorbeeld de witlof al koken?

 • pauline
  24 oktober 2017 om 18:28

  heerlijk hoor goeie tip ik heb het gemaakt het is echt heerlijk

 • Vince
  8 oktober 2017 om 23:13

  Vandaag recept gemaakt. Erg lekker! Gerookte ham gebruikt, gaf nog een extra dimensie aan het recept. Bechamel-kaassaus werkt prima ipv allen kaas. Aanrader! Bedankt.

 • Janke van der Zwaag
  28 september 2017 om 08:26

  Het harde stukje kun je er beter uithalen voor het koken, als het eenmaal gekookt is lukt dat minder goed. Het sausje heb ik gewoon met een pollepel gemaakt omdat in het begin de roux binnenin de garde gaat zitten.

 • Wim
  14 februari 2017 om 17:08

  Je moet bij het koken van de witlof een schepje suiker doen dan gaat de bittere smaak weg .

 • Pauline
  16 januari 2017 om 15:43

  Dat klinkt heel goed. Dankjewel voor het delen.

 • Nicole van Rosendaal
  16 januari 2017 om 11:30

  Zelf kook ik nooit bet witloof in water, maar stoof ik het op een laag vuurtje met wat boter en 2 soeplepels water. De smaak van bet witloof blijft beter behouden en je moet de stronkjes niet laten uitlekken! Nicole uit Antwerpen

 • Miriam
  15 januari 2017 om 14:25

  Waarom heet het en Mornaysaus? Er zit geen eidooier in, toch? En ook geen Gruyere. Hoe dan ook: lijkt me heerlijk.

 • Klaas Groen
  29 december 2016 om 16:33

  Volgens mijn informatie is het uitsnijden van het hart tegen bitterheid een achterhaald noodzaak. Dat was vroeger zo maar met de huidige kweek is dat niet meer van toepassing. Dus dat doe ik niet meer en heb dan ook geen last van bitter smakende witlof.

 • p.voorhaar
  9 augustus 2016 om 16:50

  prima ziet er lekker uit

 • Yvonne
  21 juli 2016 om 14:36

  Beetje jaloers Willem, bovenin zit een kruisje druk daar dan op als je het niet interessant vind. En kijk anders eens verder want er staan top recepten op dit blog die overheerlijk en gezond zijn

 • Bart Bosman
  18 april 2016 om 17:46

  Om te voorkomen dat mijn ovenschaal vol ligt met kookvocht heb ik na het koken de stronken aan een eetstokje geregen en met de punt naar onderen een paar minuten in een pan laten uitlekken, werkt prima!

 • kelly
  17 april 2016 om 16:28

  Ik doe een klein beetje honing over de witlof, dat vinden de kids lekker! Dan is de bittere smaak iets minder.

 • Maria polinder
  5 februari 2016 om 19:01

  Mn man en ik vonden het lekker. Kinderen zijn niet dol op witlof maar ze hebben het opgegeten. Ik vind leuk zulke recepten wat men er ook van mag zeggen.. Ik kook sinds kort zonder pakje dus fan zijn zulke sauzen voor mij een nieuwe leuke ervaring om te maken /eten☺

 • Anita
  23 december 2015 om 11:28

  Dit ga ik zeker proberen thx voor de tip!

 • Francis
  15 december 2015 om 07:26

  ik leg altijd keukenpapier op de bodem van de ovenschotel, en er overheen een velletje aluminium papier die ik met een vork doorprik. Resultaat het water uit het witloof is opgezogen en de witte saus is niet verwaterd!

 • Joyce
  13 december 2015 om 09:55

  OK ga ik proberen, tnx voor de tip! We blijven je blog volgen!

 • Pauline
  2 december 2015 om 17:28

  Je zou de witlof ook rauw in de oven kunnen doen. Dan heb je minder last van vocht, maar moet hij wel een minuut of 15 langer in de oven.

 • Joyce
  2 december 2015 om 14:41

  Heerlijk dit! Helaas heb ik ook altijd een natte ovenschaal. Er blijft teveel vocht in de witlof zitten. Heb al 'ns geprobeerd 'm echt lang uit te laten lekken maar blijf natte schalen houden. Doet aan de smaak niet af, maar als ik eters krijg wil ik 't netjes serveren.

  Heb je nog tips Pauline om de schaal droog uit de oven te toveren?

 • Bob
  22 september 2015 om 16:07

  @Willem: Belachelijk om zo te reageren. Wees blij dat er er mensen zijn die dit beschikbaar stellen!
  Typisch een reactie van iemand die zelf niets bereikt heeft. Bah!

 • Jacqueline
  22 september 2015 om 09:44

  Waar ik altijd mee worstel met witlof uit de oven is dat na het verwijderen van het uiteinde en het hart, die stronk helemaal uit elkaar valt, of doe ik iets fout als dat gebeurt?? Ik zie hier op de laatste foto nog steeds prachtige stronkjes, maar ik zit altijd met allemaal losse witlofbladeren waardoor het heel lastig is om er netjes ham omheen te wikkelen. Wat doe ik fout?

 • Marco
  14 september 2015 om 19:25

  Ik heb dit gerecht gisteren gemaakt, je kunt nadat je de witlof hebt laten uitlekken en deels afkoelen met je handen het vocht eruit knijpen. Als je dit voorzichtig doet dan maak je de witlof niet stuk. Heb gister geen waterige ovenschaal gehad!

 • Marco
  13 september 2015 om 19:26

  Kansloze reactie, je zou eens moeten weten hoeveel moeite het kost om recepten te maken, fotograferen en te publiceren! Overigens vind ik het een top recept, want niet elk gerecht hoeft moeilijk te zijn!

 • Pauline
  25 augustus 2015 om 20:30

  Dankjewel Hans! :)

 • Hans de Jong
  25 augustus 2015 om 12:48

  Jammer Willem. Helaas moeten bloggers rekening houden met reacties zoals die van jou. Ik ben blij met dit recept, want ik deed het ook altijd met plakjes kaas. Pauline, het was heerlijk !

 • Eugenie
  6 mei 2015 om 12:46

  Ik ga de witlof 5 of 10 min en laat de stronk heel. zodat de witlog geen water kan opzuigen. Mischien is dat een oplossing? Ik ga dit recept
  vanavond maken en zal mijn reaktie morgen even doorgeven.

 • yvonne bos
  17 april 2015 om 11:02

  ik kook ook de witlof 5 minuten en daarna in vergiet laten uitlekken. helaas houdt de witlof zoveel water vast dat het in een ovenschaal echt na 15 minuten oventijd drijft in het water. kun je de witlof ook rauw verwerken, of is het dan na 15 min. oventijd niet gaar??? of heb je een tip hoe ik de witlof watervrij kan krijgen.

 • Willemijn
  3 april 2015 om 20:37

  Mijn moeder maakt hem net iets anders en dat is echt mijn favoriet.
  Dat sausje is net wat anders, mijn moeder legt er gewoon plakjes kaas overheen.
  Dit ga ik zeker ook een keer proberen!

 • Lianda
  12 maart 2015 om 14:32

  Ohhh lekker! Hmmm...

 • Pauline
  12 maart 2015 om 11:05

  Ah wat leuk om te horen. You make my day!

 • Ger
  12 maart 2015 om 00:02

  Mm dit is een klassieke combinatie. Heerlijk. Je boek wordt vast goed ontvangen hoor. Ik heb vandaag je yoghurt citroen cake gemaakt en hij is al op! Lekkkkerrrrrr. Iedereen vroeg om het recept. We zijn dol op je Pauline.

 • Judith - myfoodblog.nl
  11 maart 2015 om 20:25

  Ik ben normaal niet dol op witlof, maar deze wil ik wel een keertje proberen. Met brie vond ik namelijk ook heel lekker, dus deze 'cheesy' variant is misschien ook wel wat voor mij ;-)

 • Pauline
  11 maart 2015 om 12:34

  Oh briljant idee, die ga ik even onthouden.

 • Pauline
  11 maart 2015 om 12:34

  Jaa I know, witloof from Belgium. Ik heb zelf een tijdje in Brussel gewoond :)

 • Pauline
  11 maart 2015 om 12:33

  Yum, ik hou van zuurkool!

 • Claudia
  11 maart 2015 om 10:05

  Heel lekker! Ik at onlangs ook een heel lekkere variant hierop met zuurkool ipv witloof in combinatie met mosterdpuree, heel winters. Succes met jouw boek!

 • Ilse
  11 maart 2015 om 00:08

  Hallo Pauline,

  Witloof is een typische Belgische groente, zoals boerenkool een typisch Nederlandse groente is...jullie spreken van witlof, maar officieel schrijven we het woord met een dubbele"o". Even een tipje van een kenner ;).

 • Birgit
  10 maart 2015 om 20:56

  Ik eet pas sinds een paar jaar warme witlof, voorheen lustte ik alleen rauwe witlofsla. De enige manier waarop ik witlof lust is met ham en kaassausje uit de oven, en dan een kaassausje van creme fraiche, een ei en geraspte kaas, het recept komt uit een of ander basiskookboek. De "saus" wordt heel luchtig en omeletachtig en echt heerlijk in combinatie met de witlof. Ik denk dat ik nu weet wat ik deze week nog eens ga eten.

 • Maaike
  10 maart 2015 om 17:22

  Mmm, heerlijk! Ik maak ook wel eens met rauwe ham en brie. Ook fantastisch!

 • Annie Laumen
  10 maart 2015 om 16:52

  Heerlijk witlof.
  Met spekjes en kaas ook heel lekker.
  Grt Annie.

 • Emily van Kampen
  10 maart 2015 om 15:00

  Dit is ook echt een van mijn favoriete gerechten met witlof. Met salami klinkt ook echt verrukkelijk, dus dat ga ik de volgende keer eens maken!

 • Eef
  10 maart 2015 om 14:15

  Lekker en je brengt mij gelijk weer op het idee om dit binnenkort weer eens te gaan eten. Zag al dat de witlof in de aanbieding was. Witlof ham-kaas (met aardappelpuree) is een van de favoriete gerechten van mijn vriend maar geen idee waarom: ik vergeet het gewoon om af te toe maken en kies toch vaak voor de standaard gerechten die bijna wekelijks voorbij komen.

 • Anneke
  10 maart 2015 om 11:35

  Heel veel plezier bij de lancering van je kookboek. Ook veel succes met de verkoop ervan.

 • Sigrid
  10 maart 2015 om 10:41

  Super veel plezier vandaag! Geniet er met volle teugen van en dan komt het echt goed met je boeklancering. Spannend hoor!

 • Sarah
  10 maart 2015 om 10:39

  Dit ziet er heerlijk uit, maak het ook weleens met een bodem van aardappelpuree heerlijk!

 • Maren
  10 maart 2015 om 10:32

  Staat bij ons ook regelmatig op tafel; als ik de versie maak met aardappelpuree onderop dan is het ook erg lekker om mosterd aan de aardappelpuree toe te voegen. Ik heb al veel receptjes van je uitgeprobeerd en er staan er nog veel meer op mijn lijst :-) Het boek gaat er ook zeker komen; veel plezier vandaag met de lancering!

 • Peertje
  10 maart 2015 om 10:19

  Oeh, lekker! Ik had gister bijna witlof met ham en kaas uit de oven gemaakt. Maar ik ging toch voor jouw geroosterde pompoen met spinazie, gnocchi en ricotta. Was ook heerlijk. Dank je wel. Succes met de spannende boeklancering vandaag...

 • Margot
  10 maart 2015 om 09:31

  Wat leuk, heel veel plezier vandaag!

 • Iety
  10 maart 2015 om 08:03

  Als ik niet aan het lijnen was zou dit vanavond bij mij op tafel staan mmhhh

 • Ellen
  10 maart 2015 om 07:59

  Jum! Dit doet me echt aan de tijden van zaterdag eten bij mijn oma denken. Confortfood ten top!

 • Anna
  10 maart 2015 om 07:45

  Ziet er weer lekker uit. En succes vandaag met je boeklancering, maar eigenlijk twijfel ik daar niet aan

 • Ivy
  10 maart 2015 om 07:38

  Zo eet ik hem ook graag! Vooral in een ovenschaal met extra saus op een laag aardappelpuree. Makkelijk van te voren te maken en op te warmen.

  Succes met je boeklancering!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.