Witlof met ham en kaas

Witlof met ham en kaas

Witlof met ham en kaas uit de oven, het ultieme comfortfood als je het ons vraagt! Een gerecht wat jouw moeder vast vroeger ook al maakte, die van ons in ieder geval wel. Dit witlof recept is nog lekkerder, want we maakten er een mornaysaus bij. Dat is een bechamelsaus met heel veel kaas erdoor. Witlof met kaassaus dus, want hoe meer kaas, hoe beter toch? De witlofschotel is best wel makkelijk om te maken. Gewoon een witlofstronkje inwikkelen met de ham, de kaassaus maken en dan hup de oven in. Lekker bij witlof uit de oven is een zelfgemaakte aardappelpuree. Stampen maar en je hebt samen met de witlof met ham en kaas een heerlijke maaltijd!

 

 

Je kan voor dit witlof recept de ham ook vervangen voor salami. Klinkt gek, maar is echt heel lekker!

Pauline

Witlof met ham en kaas
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 8 stronkjes witlof
  • 8 plakjes ham (of salami)
  • 25 gr boter
  • 30 gr bloem
  • 400 ml melk
  • 175 gr geraspte kaas
  • Snuf nootmuskaat
  • Peper en zout
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de witlof en verwijder de buitenste bladeren. Kook de witlof in vijf minuten beetgaar in ruim water met zout.

  2. Laat de witlof uitlekken en verwijder het uiteinde en het hart. Dat is het harde stukje aan het einde van de stronk.

  3. Smelt de boter in de pan en voeg de bloem toe. Dit heet een roux. Laat de roux zachtjes garen, totdat de roux een beetje wit uitslaat en zanderig aanvoelt.

  4. Meng nu met een garde beetje voor beetje de melk bij de roux, totdat er een gladde saus ontstaat. Breng de saus op smaak met wat peper, zout en nootmuskaat. Roer op het laatst 125 gram van de geraspte kaas door de saus.

  5. Neem een ovenschaal en vet deze in met wat boter of olijfolie. Wikkel een plakje ham om een stronkje witlof en leg deze in de ovenschaal. Herhaal dit met alle stronkjes lof.

  6. Verdeel de kaassaus erover en strooi er de resterende geraspte kaas over. Bak de witlof met ham en kaas in ongeveer 15 minuten af in de voorverwarmde oven.

Witlof met ham en kaas

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

3.9 (112 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.