Witlof met ham en kaas uit de oven

Witlof met ham en kaas uit de oven

Witlof met ham en kaas uit de oven, het ultieme comfortfood als je het mij vraagt. Mijn moeder maakte dat vroeger vaak. Gewoon een witlofstronkje inwikkelen met ham en kaas en dan hup de oven is. Dit recept is nog lekkerder. Want ik maakte een mornaysaus. Dat is een bechamelsaus met heel veel kaas. En zoals jullie van mij gewend zijn, ben ik dol op alles waar ook maar een spoortje kaas in zit.

Ik vind het soms heerlijk om verschillende groenterecepten te maken en dan neem ik van alles een beetje. Het is de laatste tijd ook wel weer heel erg vega hier he? Dat komt omdat ik zelf niet zo vaak vlees eet. En als ik vlees eet, dan is het vaak een worstje of iets in die trant. Maar vandaag dus eindelijk weer iets met vlees, ham welteverstaan. Het kan trouwens ook met salami. Klinkt gek, maar is echt heel lekker.

 

witlof met ham en kaas

Ingrediënten 2-3 pers.

  • 6 stronkjes witlof
  • 6 plakjes ham (of salami)
  • 25 gr boter
  • 30 gr bloem
  • 300 ml melk
  • 50 gr geraspte kaas
  • snuf nootmuskaat
  • peper en zout

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de witlof en verwijder de buitenste bladeren. Kook de witlof in 5 minuten beetgaar in ruim water met zout.

  2. Laat de witlof uitlekken en verwijder het uiteinde en het hart. Dat is het harde stukje aan het einde van de stronk.

  3. Smelt de boter in de pan en voeg de bloem toe. Dit heet een roux. Laat de roux zachtjes garen, totdat de roux een beetje wit uitslaat en zanderig aanvoelt.

  4. Meng nu met een garde beetje voor beetje de melk bij de roux, totdat er een gladde saus ontstaat. Breng de saus op smaak met wat peper, zout en nootmuskaat. Roer de geraspte kaas door de saus.

  5. Neem een ovenschaal en vet deze in met wat boter. Wikkel een plakje ham om een stronkje witlof en leg deze in de ovenschaal. Herhaal dit met alle stronkjes lof.

  6. Verdeel de kaassaus erover en bak de witlof met ham en kaas in ongeveer 15 minuten af in de voorverwarmde oven.

witlof met ham en kaas

bechamelsaus

Tags

Familie recepten Makkelijke recepten Snelle recepten Hollandse recepten Glutenvrije recepten Oven Herfst recepten Lente recepten Bijgerecht Hoofdgerecht

Wat vind jij van dit recept?

3.1 (20 stemmen)

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in