Menu

Zelf ijsthee maken

Oh wat hou ik toch van de lente en de zomer. Nu helemaal, want ik voor het eerst een eigen tuin. Sinds ik ruim 12 jaar geleden uit huis ben gegaan, heb ik het altijd met een balkon moeten doen en nu kan ik na al die jaren eindelijk weer in de tuin zitten. En oh wat is het relaxed. Ik word er in ieder geval heel blij van, lekker chillen met vrienden, buiten eten, hangen op de loungebank en een vuurtje stoken in de vuurkorf, waar ik ook heel blij van word is zelfgemaakte ijsthee. En dat kun je heel gemakkelijk zelf maken.

In Amerika kan je bijna overal home brewed icetea kopen, dit is zelfgemaakte ijsthee zonder suiker. Ik ben dol op ijsthee, vooral de groene variant, maar de meeste kant en klare iceteas bevatten suiker. Maar je kunt ijsthee ook heel gemakkelijk zelf maken. IJsthee maken kan op 3 manieren, de koude, de warme methode en de supersnelle methode. Ik leg ze uit.

ijsthee maken

Warme methode
Breng een liter water aan de kook. Neem je favo thee en zet het op de manier zoals het hoort. Zwarte thee zet je bijvoorbeeld op 100 graden, terwijl je bij witte en groene thee, het water eerst af moet laten koelen tot een graad of 80. Anders verbrandt de thee en krijg je een bittere smaak. Doe ongeveer 5 tot 7 gr losse thee in een filter en laat het een paar minuten trekken. Voeg eventueel suiker of honing toe. Verwijder het zakje en voeg fruit, citrus en kruiden zoals munt of citroenmelisse toe. Laat de thee afkoelen in de koelkast en serveer het extra koud met ijsblokjes.

zelf ijsthee maken

Koude methode
Je neemt een liter koud water. Neem 5 tot 7 gr van je favo thee en doe het in een theefilter. Je kunt ook gewoon zakjes gebruiken, neem dan 2 zakjes op een liter water. Voeg eventueel suiker of honing toe. Laat de thee in de koelkast een nachtje trekken. Deze methode duurt langer, maar het resultaat is veel verfijnder, je thee krijgt een hele subtiele smaak. Voeg eventueel fruit en kruiden toe en serveer je zelfgemaakte ijsthee met ijsblokjes.

Supersnelle methode
Dit is voor mensen die een acute behoefte hebben aan ijsthee. Neem een grote kan en vul deze voor een kwart met gekookt water. Neem je favo thee en laat het een paar minuutjes trekken. Ben je een zoetekauw?, voeg dan suiker of honing toe. Verwijder het zakje en vul de kan nu af met koud water en ijsblokjes. Voeg eventueel een partje citroen of sinaasappel toe en een takje munt en binnen een handomdraai heb je een verfrissende zelfgemaakte icetea.

Mijn favo recept voor zelfgemaakte ijsthee
Ingrediënten voor 1 ltr.
1 ltr water gekookt
7 gr groene thee
1 citroen
Paar takjes munt
IJsklontjes

Zo maak je het
Breng het water aan de kook in een waterkoker.

Giet het in een kan en laat het een paar minuten staan. Groene thee zet je het beste op 80 graden daarom laat ik het water eerst iets afkoelen.

Stop de losse thee in een filter en laat het ongeveer 3 minuten trekken.

Voeg een paar partjes citroen toe en een paar takjes munt.

Laat het afkoelen in de koelkast.

Voeg ijsklontjes toe en serveer het lekker koud.

zelf ijsthee maken

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

37 reacties

 • Pauline
  28 juni 2017 om 11:34

  Dat kan wel idd. En voor de koude methode kan je het de hele nacht kunnen laten trekken.

 • Kristien Halsberghe
  27 juni 2017 om 12:49

  Ik zou het recept graag in grote hoeveelheden willen maken voor het huwelijksfeest van mijn dochter. Zou ik het 2 dagen op voorhand kunnen maken? Mag de thee '(losse of zakjes) bij de koude methode ook maar 3 minuten trekken ? Of blijft het er de hele nacht in? Hartelijk dank voor de tips!

 • Pauline
  22 augustus 2016 om 15:43

  Ja inderdaad zoiets. Maar zo'n kan is zo leeg hoor :)

 • Melanie
  21 augustus 2016 om 22:58

  Ik wil het ook gaan proberen,maar uhm er zitten geen conserveringsmiddelen in dus hoelang is het ongeveer houdbaar? Dagje of 2-3 ?

 • Maartje
  11 juni 2016 om 12:54

  Lekker! Beetje gember poeder erbij is ook de moeite om te proberen

 • Vicky
  7 juni 2016 om 19:28

  Heerlijk recept! Wat ik nog extra doe is ijsblokjes maken van thee. Die doe ik dan in de drinkbekers van de kids. Als ze ze dan mee nemen naar opvang/sport, dan blijft het drankje lekker koud en verwaterd het niet. Als ik echt veel zin heb, vries ik blauwe bessen of schijfjes aardbei of kiwi in de blokjes thee mee in...het oog wil ook wat he ;-)

 • Joris
  9 mei 2016 om 10:46

  Goed verhaal, zeg!

 • Els
  29 februari 2016 om 21:48

  In plaats van suiker of honing gebruik ik vlierbessensiroop

 • ismael
  9 februari 2016 om 22:14

  Ik had als idee en werkt ook heel goed als je munt en ... in een blender doet en dan zeeft.
  Dat is snel en koud en even lekker. En ijsblokjes kan je erna nog toevoegen.

 • Marrit
  9 juli 2015 om 15:26

  Laat je bij de koude methode het zakje/filter de hele nacht erin?

 • Marc
  2 juli 2015 om 13:07

  Top, ik ga binnenkort gelijk even zelfgemaakte ijs thee proberen! Ik las dat je van koffie houdt? Je moet echt eens koffie van de eenhoorn proberen, klein winkeltje uit kampen, maar lekker dat het is!

 • Chantal
  26 juni 2015 om 19:21

  Deze is te koop bij de Tuinen http://www.detuinen.nl/thee/groene-thee/de-tuinen-gunpowder-thee.html Ze verkopen ook andere smaken groene thee.

 • Pien
  8 april 2015 om 17:12

  Kan je niet gewoon een zakje open knippen?

 • Sigrid
  14 december 2014 om 20:55

  Ondertussen al december, maar via te zoeken naar groene ijsthee kwam ik op jouw blog terecht. Ik wil jou recept heel graag eens proberen en ik vroeg mij af in welke winkel ik losse groene thee vind.

 • Mathilde
  19 augustus 2014 om 15:47

  Wat een heerlijk recept! Bedankt voor het delen.
  Ik heb hem zelf gemaakt met vier zakjes groene thee, werkt ook erg goed. En natuurlijk met verse munt uit eigen tuin. :)

 • Pauline
  24 juli 2014 om 09:58

  hahah damn you autocorrect

 • Anne
  23 juli 2014 om 15:40

  Dat moest natuurlijk ijsthee zijn, maar mijn spellingcheck vond blijkbaar insteek logischer...

 • Anne
  23 juli 2014 om 15:39

  Dat is nou precies het recept dat ik zocht, insteek van groene thee met munt en citroen. Bedankt! En ik zag al wel dat er nog veel meer lekkere recepten op je blog staan, dus ik ga zeker nog eens op mijn gemakje rondsnuffelen wat ik nog meer ga maken.

 • wilma
  17 juli 2014 om 22:25

  Gelijk water met thee (sterrenmunt) in de koelkast gezet ^^. Morgen doe ik er limoen, citroen, sinaasappel en munt bij, jam jam! Wat fijn dat jij je recepten deelt Pauline, zo kom ik de zomer wel door :D

 • Edith
  6 juli 2014 om 20:04

  Lekker belangrijk Jan dat er spelfouten worden gemaakt........ Je snapt toch wat er bedoeld wordt?...... Ik ben blij met dit recept!

 • Ria
  1 juli 2014 om 11:47

  Heel lekker recept !! De koude methode is inderdaad subtieler van smaak.

 • Emma
  15 juni 2014 om 13:44

  Haha, jij de mijne ook, ik krijg zoveel inspiratie elke keer als ik je blog bezoek! Super, keep it up! :)

 • Pauline
  12 juni 2014 om 20:57

  Wat leuk om te horen! You make my day!

 • Emma
  12 juni 2014 om 12:34

  Wat heb jij toch een leuke blog! :)

 • Pauline
  31 mei 2014 om 22:39

  Jaa laat me weten, welke je het beste vindt!

 • Pauline
  31 mei 2014 om 22:34

  Heel graag gedaan :)

 • Anita
  31 mei 2014 om 17:46

  Heerlijk, Pauline! Bedankt voor je recept voor zelfgemaakte ijsthee!

 • Lisa
  30 mei 2014 om 22:26

  Lekker! Fijn al die verschillende methodes - ik ga ze allemaal een keer testen!

 • Masja
  30 mei 2014 om 21:38

  Klinkt super lekker, ga ik zeker maken als het weer zo warm is!

 • Pauline
  30 mei 2014 om 20:46

  Graag gedaan, ik vind groene ijsthee trouwens wel heel lekker.

 • Annemarie
  30 mei 2014 om 19:43

  Ik lust geen kant en klare ijsthee, vind ik zo vies. Snap niet dat iemand het wegkrijgt. Maar zomers zelfgemaakte ijsthee vind ik wel heel lekker, bedankt voor de tips.

 • MySimplySpecial
  30 mei 2014 om 16:59

  Lekker voor de zomer!

 • Dita
  30 mei 2014 om 15:34

  Mmhh lekker!

 • De Zuinige Student
  30 mei 2014 om 13:27

  Ik vind zelfgemaakte ijsthee ook veel lekkerder.

 • Joyce
  30 mei 2014 om 12:31

  Dit ga ik binnenkort zeker eens proberen!

 • Manon
  30 mei 2014 om 10:55

  Mmm, lekker! Ik wil het van de zomer zeker eens zelf gaan maken :)

 • Jan
  30 mei 2014 om 10:53

  Het is nooit ik wordt. Altijd ik word. Het valt me op dat je vaak d/t fouten maakt.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.