pastinaak frieten

Pastinaak frieten uit de oven

Ik ben dol op frieten, het liefst van aardappelen die ter plekke gesneden worden. En met een lekkere klodder mayonaise maak je mij helemaal blij. Ik heb ooit in Brussel gewoond en op de hoek van mijn straat zat een wereld beroemde friet kot, zo heet dat daar. Het schijnt dat Mick Jagger er zelfs voor omreed, of zijn chauffeur dan. Het was er altijd druk, maar de frieten waren zeker het wachten waard, want oh boy wat waren die lekker.

Maar naast frieten van aardappelen maak ik tegenwoordig ook vaak gezonde frieten. De zoete aardappel patattekes zijn niet aan te slepen hier, maar wist je dat je ook lekkere frietjes van pastinaak kunt maken. Pastinaak is een wortel en heeft een iets zoetige smaak, net als de zoete aardappel zeg maar. Daarom vind ik het lekker om de pastinaak frieten extra goed te kruiden. De friet wordt in de oven gegaard en dat is extra gezond. Hoe dunner je ze maakt, hoe knapperiger ze worden. Ik vind het zelf niet erg als ze een beetje zacht van binnen zijn, dat vind ik bij gewone patat ook het lekkerste.

Ingrediënten voor 4 personen
3 st. pastinaak
Olijfolie
Peper en zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).

Was de pastinaak grondig en verwijder oneffenheden met een mesje.

Snij de pastinaak in gelijkmatige repen van ongeveer een 0,5 cm dikte.

Besprenkel het geheel met olijfolie en breng de pastinaak frieten royaal op smaak met peper en zout.

pastinaak frieten

Verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier en bak ze in ongeveer 30 minuten goudbruin.

Hou het tussentijds even in de gaten. Worden de frieten te donker, dek het geheel dan af met een velletje aluminium folie.

Serveer de pastinaak frieten als bijgerecht met mayonaise.

pastinaak frieten

PS Hoe stom kan je zijn om het etiketje op het bakje te laten en het dan ook nog presteren om die kant naar voren te plaatsen.

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Chicken Pot Pie
Hotspot Bourgondisch Lifestyle
Bewaar
24 Comments
  • Lida van tongeren

    10 januari 2016 at 09:52 Beantwoorden

    Die kwartelpootjes vind ik wel erg jammer, in Nederland gaat het erg slecht met de kwartels, hier en daar uitgestorven. \r\nJe hoeft toch niet alles in je mond te stoppen , omdat het lekker is.

  • Carla van der Wal van 't Hof

    24 december 2015 at 16:19 Beantwoorden

    ik heb net de Pastinaak frietjes gemaakt en met kwartelpootjes en zuurkool gegeten en dat smaakt geweldig. dankjewel Pauline voor dit lekkere gerecht

  • S.E.

    25 februari 2015 at 20:18 Beantwoorden

    Heb het gemaakt, maar vond ze toch niet zo lekker

  • Esther

    20 november 2014 at 11:23 Beantwoorden

    Hai! Ik ga vanavond deze frietjes als bij gerecht serveren bij ons diner met vrienden. Nu heb ik diverse dingen die in de oven moeten. Zou ik deze frietjes eerst kunnen bakken, net niet helemaal klaar, en ze dan op het laatst nog een minuut of 10 mee laten bakken in de oven? Of helemaal afbakken en alleen “oppiepen” net voor het eten? Ben benieuwd, dit wordt mn allereerste keer pastinaak! 🙂

    • Esther

      20 november 2014 at 13:04 Beantwoorden

      O, en ik lees niet dat je de pastinaak schilt. Moet dat wel of niet? Op de foto lijkt het of hij nl wel is geschild.

      • Esther

        21 november 2014 at 12:59 Beantwoorden

        Tadadada! Ik beantwoord mn eigen vraag wel even :-p Het is gelukt om ze “voor te bakken” en de laatste 10 minuten mee te bakken met ‘t andere spul. Ook heb ik de pastinaak geschild, leek met het meest logisch 😉 \r\nMaar het belangrijkste is: ze waren fantastisch lekkerrrr! Dank je wel, fijn weekend!

  • Simone

    20 september 2014 at 20:24 Beantwoorden

    Vandaag geprobeerd te maken maar helemaal mislukt!\r\nDe frieten werden niet bruin en knapperig maar bleven zompig.\r\nEnig idee wat er mis kan zijn gegaan? \r\nHet ziet er heerlijk uit op de foto!

    • Helene

      2 oktober 2014 at 19:04 Beantwoorden

      niet lang genoeg in de oven gelaten en/ of de temperatuur in je oven was niet hoog genoeg?

  • Yvette

    12 september 2014 at 21:01 Beantwoorden

    Potverdorie, dat was lekker! Ik had er nog een beetje rozemarijn bijgedaan. Maar echt een toppertje. Ik had het met mijn vriend gegeten, maar de pastinaak die nog in de koelkast ligt ga op op mijn dochter ‘testen’. Eens kijken of het ook Pippa-proof is :-). Nomnom!

  • Liz

    13 augustus 2014 at 21:15 Beantwoorden

    Heerlijk! Ik eet het liefst hummus als vervanger van mayo (lust geen mayo). En het is ook echt lekker en de moeite waard erbij te maken.

  • f.haj@live.nl

    23 juni 2014 at 11:22 Beantwoorden

    ik ga deze vandaag maken.. ik hoop het dat ik deze wel erg lekker als zoete aardappels.. ben groetenfreak…

    • fa

      23 juni 2014 at 19:26 Beantwoorden

      ik heb deze gemaakt.. Dit is echt heerlijk…!! Nu mijn favo. ik heb een foto’s gemaakt. bij facebook

  • Stefanie van Bragt

    15 april 2014 at 13:30 Beantwoorden

    Etiketje is mij ook niet opgevallen, geen goedkoop bakje toch :P\r\n\r\nMaar ik heb het al eerder gemaakt, smaakt echt heerlijk en persoonlijk vind ik dunne pastinaakfrietjes lekkerder, maar dat vind ik bij aardappelfrietjes ook, dus is inderdaad maar net wat je zelf lekker vindt 🙂 Leuke blog, zal eens vaker komen kijken op je site!

  • Kaat

    15 maart 2014 at 15:05 Beantwoorden

    Toevallig, dat ik hier tegen kom. Ga vanavond maken met zoete aardappel chips. Gezellig hapjes avond

  • sneksniltje

    14 maart 2014 at 16:00 Beantwoorden

    Bataatfrietjes heb ik al geprobeerd, die waren overigens heerlijk, maar pastinaakfrietjes nog niet. Tof idee, eentje om ook eens uit te proberen.\r\n’n vrolijk groetje, \r\nsneksniltje

  • Anita

    12 maart 2014 at 21:11 Beantwoorden

    Whaaaaa zag t etiket meteen grappig je was ff bedrijfsblind

  • MySimplySpecial

    11 maart 2014 at 20:53 Beantwoorden

    Ziet er goed uit! Ik heb nog nooit zelf iets met pastinaak gemaakt eigenlijk.

  • Dita

    11 maart 2014 at 18:36 Beantwoorden

    mmhh klinkt super lekker

  • elsemiek

    11 maart 2014 at 18:08 Beantwoorden

    Verslaafd aan pastinaak en zoete aardappel frietjes.\r\nZo lekker met tomaten, komkommer,olijven, rode ui salade met feta (van die echte die je bij de Turkse supermarkt haalt)

  • Maura - YLT

    11 maart 2014 at 16:52 Beantwoorden

    Oah pastinaakfrieten zijn ook weer zo’n heerlijke gezonde variant van iets wat toch wel echt lekker is. Haha leuk dat etiket ook! Heb ik ook wel eens gehad haha. Wel dus net nieuw het bakje ;)? Ik zag ze geloof ik bij AH, zijn leuk.

  • Stella

    11 maart 2014 at 15:41 Beantwoorden

    Ohh yumm! Het etiketje was mij helemaal niet opgevallen trouwens, al mijn aandacht ging naar de frietjes..haha!

    • Anne

      11 maart 2014 at 15:58 Beantwoorden

      Haha, bij mij ook Stella 🙂

Plaats een reactie