Menu

Pastinaak frieten uit de oven

Ik ben dol op frieten, het liefst van aardappelen die ter plekke gesneden worden. En met een lekkere klodder mayonaise maak je mij helemaal blij. Ik heb ooit in Brussel gewoond en op de hoek van mijn straat zat een wereld beroemde friet kot, zo heet dat daar. Het schijnt dat Mick Jagger er zelfs voor omreed, of zijn chauffeur dan. Het was er altijd druk, maar de frieten waren zeker het wachten waard, want oh boy wat waren die lekker.

Maar naast frieten van aardappelen maak ik tegenwoordig ook vaak gezonde frieten. De zoete aardappel patattekes zijn niet aan te slepen hier, maar wist je dat je ook lekkere frietjes van pastinaak kunt maken. Pastinaak is een wortel en heeft een iets zoetige smaak, net als de zoete aardappel zeg maar. Daarom vind ik het lekker om de pastinaak frieten extra goed te kruiden. De friet wordt in de oven gegaard en dat is extra gezond. Hoe dunner je ze maakt, hoe knapperiger ze worden. Ik vind het zelf niet erg als ze een beetje zacht van binnen zijn, dat vind ik bij gewone patat ook het lekkerste.

Ingrediënten voor 4 personen
3 st. pastinaak
Olijfolie
Peper en zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).

Was de pastinaak grondig en verwijder oneffenheden met een mesje.

Snij de pastinaak in gelijkmatige repen van ongeveer een 0,5 cm dikte.

Besprenkel het geheel met olijfolie en breng de pastinaak frieten royaal op smaak met peper en zout.

pastinaak frieten

Verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier en bak ze in ongeveer 30 minuten goudbruin.

Hou het tussentijds even in de gaten. Worden de frieten te donker, dek het geheel dan af met een velletje aluminium folie.

Serveer de pastinaak frieten als bijgerecht met mayonaise.

pastinaak frieten

PS Hoe stom kan je zijn om het etiketje op het bakje te laten en het dan ook nog presteren om die kant naar voren te plaatsen.

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

26 reacties

 • Sarah ann Dirks
  21 februari 2019 om 16:40

  Hier liggen ze in de oven, ik maak ze voor morgen, op vrijdag is t altijd frietpan hier! Maar omdat ik over 1,5 week in Mn skibroek wil passen ben ik nu goed op vooral Mn koolhydraten aan t letten! Morgen de hele dag werken, dus ik maak ze nu vast, en dan morgen even een paar minuutjes in de airfryer! Lekker met een biefstukje en gebakken champignons! Mmmm nu al zin in!!!

 • Monica O.
  5 december 2017 om 14:40

  Dat die prijssticker nog op at kommetje zit!

 • Lida van tongeren
  10 januari 2016 om 09:52

  Die kwartelpootjes vind ik wel erg jammer, in Nederland gaat het erg slecht met de kwartels, hier en daar uitgestorven.
  Je hoeft toch niet alles in je mond te stoppen , omdat het lekker is.

 • Carla van der Wal van 't Hof
  24 december 2015 om 16:19

  ik heb net de Pastinaak frietjes gemaakt en met kwartelpootjes en zuurkool gegeten en dat smaakt geweldig. dankjewel Pauline voor dit lekkere gerecht

 • S.E.
  25 februari 2015 om 20:18

  Heb het gemaakt, maar vond ze toch niet zo lekker

 • Esther
  21 november 2014 om 12:59

  Tadadada! Ik beantwoord mn eigen vraag wel even :-p Het is gelukt om ze "voor te bakken" en de laatste 10 minuten mee te bakken met 't andere spul. Ook heb ik de pastinaak geschild, leek met het meest logisch ;-)
  Maar het belangrijkste is: ze waren fantastisch lekkerrrr! Dank je wel, fijn weekend!

 • Esther
  20 november 2014 om 13:04

  O, en ik lees niet dat je de pastinaak schilt. Moet dat wel of niet? Op de foto lijkt het of hij nl wel is geschild.

 • Esther
  20 november 2014 om 11:23

  Hai! Ik ga vanavond deze frietjes als bij gerecht serveren bij ons diner met vrienden. Nu heb ik diverse dingen die in de oven moeten. Zou ik deze frietjes eerst kunnen bakken, net niet helemaal klaar, en ze dan op het laatst nog een minuut of 10 mee laten bakken in de oven? Of helemaal afbakken en alleen "oppiepen" net voor het eten? Ben benieuwd, dit wordt mn allereerste keer pastinaak! :-)

 • Helene
  2 oktober 2014 om 19:04

  niet lang genoeg in de oven gelaten en/ of de temperatuur in je oven was niet hoog genoeg?

 • Simone
  20 september 2014 om 20:24

  Vandaag geprobeerd te maken maar helemaal mislukt!
  De frieten werden niet bruin en knapperig maar bleven zompig.
  Enig idee wat er mis kan zijn gegaan?
  Het ziet er heerlijk uit op de foto!

 • Yvette
  12 september 2014 om 21:01

  Potverdorie, dat was lekker! Ik had er nog een beetje rozemarijn bijgedaan. Maar echt een toppertje. Ik had het met mijn vriend gegeten, maar de pastinaak die nog in de koelkast ligt ga op op mijn dochter 'testen'. Eens kijken of het ook Pippa-proof is :-). Nomnom!

 • Liz
  13 augustus 2014 om 21:15

  Heerlijk! Ik eet het liefst hummus als vervanger van mayo (lust geen mayo). En het is ook echt lekker en de moeite waard erbij te maken.

 • fa
  23 juni 2014 om 19:26

  ik heb deze gemaakt.. Dit is echt heerlijk...!! Nu mijn favo. ik heb een foto's gemaakt. bij facebook

 • f.haj@live.nl
  23 juni 2014 om 11:22

  ik ga deze vandaag maken.. ik hoop het dat ik deze wel erg lekker als zoete aardappels.. ben groetenfreak...

 • Stefanie van Bragt
  15 april 2014 om 13:30

  Etiketje is mij ook niet opgevallen, geen goedkoop bakje toch :P

  Maar ik heb het al eerder gemaakt, smaakt echt heerlijk en persoonlijk vind ik dunne pastinaakfrietjes lekkerder, maar dat vind ik bij aardappelfrietjes ook, dus is inderdaad maar net wat je zelf lekker vindt :) Leuke blog, zal eens vaker komen kijken op je site!

 • Kaat
  15 maart 2014 om 15:05

  Toevallig, dat ik hier tegen kom. Ga vanavond maken met zoete aardappel chips. Gezellig hapjes avond

 • sneksniltje
  14 maart 2014 om 16:00

  Bataatfrietjes heb ik al geprobeerd, die waren overigens heerlijk, maar pastinaakfrietjes nog niet. Tof idee, eentje om ook eens uit te proberen.
  'n vrolijk groetje,
  sneksniltje

 • Anita
  12 maart 2014 om 21:11

  Whaaaaa zag t etiket meteen grappig je was ff bedrijfsblind

 • MySimplySpecial
  11 maart 2014 om 20:53

  Ziet er goed uit! Ik heb nog nooit zelf iets met pastinaak gemaakt eigenlijk.

 • Dita
  11 maart 2014 om 18:36

  mmhh klinkt super lekker

 • Pauline
  11 maart 2014 om 18:11

  Jaa zo stom en ik zag het pas op de foto :S

 • Pauline
  11 maart 2014 om 18:11

  Jaa die echte is het allerlekkerste..

 • elsemiek
  11 maart 2014 om 18:08

  Verslaafd aan pastinaak en zoete aardappel frietjes.
  Zo lekker met tomaten, komkommer,olijven, rode ui salade met feta (van die echte die je bij de Turkse supermarkt haalt)

 • Maura - YLT
  11 maart 2014 om 16:52

  Oah pastinaakfrieten zijn ook weer zo'n heerlijke gezonde variant van iets wat toch wel echt lekker is. Haha leuk dat etiket ook! Heb ik ook wel eens gehad haha. Wel dus net nieuw het bakje ;)? Ik zag ze geloof ik bij AH, zijn leuk.

 • Anne
  11 maart 2014 om 15:58

  Haha, bij mij ook Stella :)

 • Stella
  11 maart 2014 om 15:41

  Ohh yumm! Het etiketje was mij helemaal niet opgevallen trouwens, al mijn aandacht ging naar de frietjes..haha!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST