Boerenkool lasagne
Dit recept voor boerenkool lasagne maakte ik vorig jaar al. Maar ik was er nog steeds niet aan toegekomen om het met jullie te delen. Tot groot ongenoegen van Maurits, want hij was fan en vond dat ik het direct moest delen. Alleen was het winterseizoen een beetje op zijn einde en ik vind dat je in de zomer niet met boerenkoolrecepten moet aankomen. Maar wie wat bewaard die heeft wat. Het is maar goed dat ik alle ingrediënten en grove bereidingswijze direct in mijn notitieboekje schrijf, want ander had ik natuurlijk nooit meer geweten hoe je dit precies maakt.
Het is een witte lasagne, dus zonder tomatensaus. Met enkel bechamelsaus en dat is zo ontzettend lekker. Witte lasagne is ook het eerste gerecht dat ik ooit voor Maurits kookte, alweer bijna 10 jaar geleden. Ik maakte toen een versie met courgette. Eigenlijk wilde ik spinazie gebruiken, maar first dates en spinazie zijn niet echt een match. Misschien dat hij deze daarom ook wel zo lekker vindt. Het herinnert hem gewoon aan onze begintijd. En je ziet het he? Liefde van de man gaat door de maag.
Ingrediënten voor 4 personen
400 gr boerenkool
200 gr kastanjechampignons
2 tenen knoflook
0,5 rode peper
1 ui
50 gr boter
60 gr bloem
600 ml melk
3 geroosterde paprika’s (uit pot)
6 lasagne vellen
30 gr cashewnoten
100 gr geraspte kaas
1 bol mozzarella
Peper en zout
Olijfolie
Zo maak je het
Pel en snipper de ui en hak de knoflook en de rode peper fijn.
Fruit dit aan in een wok in een beetje olijfolie. Snijd de kastanjechampignons in plakjes en bak deze mee. Voeg beetje bij beetje de boerenkool toe en wok dit kort aan. Breng de boerenkool op smaak met wat zout en eventueel extra peper. Laat de boerenkool uitlekken en leg het apart.
We gaan nu de bechamelsaus maken. Smelt de boter in de pan en voeg de bloem toe. Laat de roux zachtjes garen, totdat de roux een beetje wit uitslaat en zanderig aanvoelt.
Meng nu met een garde beetje voor beetje de melk bij de roux, totdat er een gladde saus ontstaat. Breng de saus op smaak met wat peper, zout en nootmuskaat. Roer driekwart van de geraspte kaas door de bechamelsaus.
Hak de cashewnoten grof en snijd de geroosterde paprika’s in reepjes.
Neem een ovenschaal en vet deze in met wat boter.
Verdeel een laagje van de gewokte boerenkool op bodem. Verdeel een deel van de gehakte cashewnoten en wat paprikastukjes over de boerenkool. Maak het af met een laag van de bechamelsaus en verdeel hierover 3 lasagne bladen.
Herhaal deze stap nogmaals.
Eindig met een laagje boerenkool en bechamelsaus. Scheur de mozzarella in stukken en verdeel dit over de boerenkool lasagne. Garneer de witte lasagne met de overgebleven geraspte kaas.
Bak de boerenkool lasagne in ongeveer 35 – 40 minuten goudbruin op 180 graden.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in