Menu

Kaasstengels van Filodeeg uit de oven

Ik zal heel eerlijk zijn, met stip op één in mijn Guilty Pleasures lijstje staat bittergarnituur. In de zomer pak ik regelmatig een terrasje en daar mogen kaasstengels en bitterballen niet ontbrekend. Toen bedacht ik mij ineens dat dit ook anders kan, net zo lekker maar wel wat gezonder. Ik ging zelf aan de slag met kaasstengels van filodeeg en bereidde ze in de oven.

Omdat ik wel zin had in een experiment maakte ik de kaasstengels van 3 verschillende soorten kaas. Ik gebruikte verse cheddar, mozzarella en fetakaas. Allemaal even lekker en heel easy om te maken. Let er wel goed op dat je de stengeltjes goed dicht vouwt, anders druipt de kaas er uit en dat is zonde.

kaasstengels van filodeeg

Ingrediënten 24 st.
1 pak filodeeg uit het versvak
100 gr fetakaas
100 gr verse cheddar
1 bol mozzarella
Olijfolie

Zo maak je het
Snij de feta, de mozzarella en de cheddar in repen van ongeveer een 0,5 x 8 cm dikte en leg ze apart.

Snij de grote lappen filodeeg in vieren en leg dit aan de kant. Dek het af met een velletje huishoudfolie want filodeeg droogt heel snel uit.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven alvast voor op 200 graden.

Nu ga je vouwen, op dezelfde manier als je loempia’s vouwt.

Neem een velletje filodeeg en bestrijk deze met olijfolie.

kaasstengels van filodeeg

Leg een stukje kaas aan het begin van het filodeeg.

Vouw de buitenste zijdes naar binnen en plak ze over de kaas heen. Op deze manier sluit je de kaas af en kan het er niet uitlopen.

Rol de kaasstengel nu voorzichtig op. Plak het uiteinde vast met wat olijfolie.

Dit doe je met alle soorten kaas. Om het rolletje wat steviger te maken, kan je ook 2 velletjes filodeeg op elkaar plakken. Ik heb dat zelf niet gedaan.

Leg de kaasstengels op de bakplaat en bestrijk ze met wat olijfolie.

kaasstengels van filodeeg

Bak de kaasstengels in ongeveer 10 minuten goudbruin.

Serveer de filodeeg stengels met wat chilisaus.

filodeeg stengels

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

32 reacties

  • Mandy Snippe
    3 mei 2019 om 11:42

    Ik denk dat u dan kaas heeft gebruikt die veel vocht bevat. Dan wordt het te dun als het warm wordt en loopt het er uit. Dat is het enige dat ik mij kan bedenken. Dat ze daardoor niet goud bruin worden is, denk ik, een gevolg van de natte kaas. Dan wordt het één kleffe bende. Hoop dat je er iets mee kunt. Groetjes Mandy

  • Liss
    23 april 2019 om 13:37

    Hoe kan het dat ze bij mij niet goudbruin worden en de kaas uitloopt... ik heb gedaan wat er is gezegd

  • Laura
    9 juni 2016 om 19:45

    Eenvoudig maar lekker.. wij hebben het gegeten als kaasstengeltje bij een kopje soep.
    Dankjewel!

  • Lianne
    30 december 2015 om 10:41

    Oeh dit ziet er heel goed uit! Kan ik ze van te voren (6 uur) klaarmaken en afgedekt bewaren denk je?

  • Nora
    18 mei 2015 om 15:50

    OMG dat ziet er easy uit!! Ik ga ze vanavond maken!! Te lekker!!

  • Pauline
    20 februari 2015 om 22:19

    Kan allebei! Lekker juist!

  • Miek
    20 februari 2015 om 21:21

    Kun je hier ook cheddar plakjes voor gebruiken? Of is een stuk echt lekkerder? En oude kaas? Of smelt deze niet goed genoeg?

  • Pauline
    12 januari 2015 om 20:20

    AH had het een tijdje maar nu niet meer geloof ik. Anders kun je het bij de turk halen.

  • Marlinda
    12 januari 2015 om 15:46

    Hi Pauline,

    Het ziet er super lekker uit! Waar haal je filodeeg uit het versvak? Ik kan ze alleen maar in de diepvries vinden en dat breekt heel snel.

  • Pauline
    30 maart 2014 om 19:45

    Ik zou ze direct afbakken, anders worden het slappe stengels. Of ongebakken invriezen, dat kan ook.

  • Suzanne
    30 maart 2014 om 18:05

    hoi vraagje kan je de rolletjes ook 2 dagen van te voren rollen in de koelkast bewaren en dan 2 dagen later pas in de oven bakken? of kan ik ze beter eerst bakken dan bewaren en weer opwarmen de 2e dag?

  • Pauline
    21 maart 2014 om 12:44

    Oh good to hear!

  • Ingeborg
    20 maart 2014 om 22:44

    Ze waren heerlijk!
    Ik heb ze gevuld met cheddar, oude kaas en brie.. mmm :)

    Met het eigeel ging het ook goed.

  • Pauline
    20 maart 2014 om 11:31

    Filodeeg heeft wel iets van vet nodig. Je kunt het proberen met eigeel maar ik denk dat het dan iets droger wordt.

  • Ingeborg
    20 maart 2014 om 10:21

    Wat een leuk en simpel idee!
    Ik heb de ingrediënten in huis en ga ze vanavond maken.

    Kan je ze ook met een geklopt ei bestrijken en dicht plakken? (Geen olijfolie in huis namelijk)

  • Pauline
    19 maart 2014 om 14:07

    Ja dat kan ook, hoewel ik ze warm het lekkerste vind.

  • Maureen
    18 maart 2014 om 20:21

    Vraagje kan je ze ook koud serveren? En is het filodeeg dan niet taai? Heb geen ervaring met filodeeg alleen met bladerdeeg.

    Groetjes!

  • Rebecca
    16 maart 2014 om 21:46

    super leuk idee ;)
    groetjes rebecca

  • kim
    16 maart 2014 om 20:22

    Oh heerlijk! Ik ben echt een kaasfreak haha deze ga ik binnenkort maken voor bij de borrel:)

  • Pauline
    16 maart 2014 om 13:55

    Jaa so good!

  • Lieve
    15 maart 2014 om 23:23

    Ziet er goed uit! En het lijken net kaasloempiaatjes

  • Michelle
    15 maart 2014 om 22:12

    Dit ziet er echt super lekker uit! Xx

  • Pauline
    15 maart 2014 om 21:07

    Deze bordjes zijn van Bloomingville.

  • Pauline
    15 maart 2014 om 21:06

    Moet ik echt kiezen? Als cheese-aholic vond ik alles lekker, met een lichte voorkeur voor cheddar.

  • Anniek
    15 maart 2014 om 15:17

    Oh, dit is echt een supergoed idee! Inderdaad heerlijk om neer te zetten in de zomer, als je lekker buiten op een tuinstoel van de zon zit te genieten. Ik ben sowieso echt gek op gesmolten kaas, en cheddar en feta zijn al helemaal lekker!

  • Martine
    15 maart 2014 om 14:49

    Ik ga ze zo maken en zet wel een foto van het resultaat op Twitter (@martinemolenaar). Ben benieuwd... Ook leuk als hapje trouwens met de geitenkaasbolletjes

  • Ruth
    15 maart 2014 om 10:03

    En welke kaas vond jij het lekkerst smaken in de kaasstengels?

  • ZONDERZOOI
    15 maart 2014 om 09:43

    Wat een leuk, makkelijk recept om te maken. Ideaal ook voor op feestjes denk ik!

  • MySimplySpecial
    15 maart 2014 om 09:39

    Wat een goed idee weer! Dit wil ik wel eens proberen.

  • Mirjam
    15 maart 2014 om 09:38

    Lekker!! Ook makkelijk om een restje kaas op te moeten maken.

  • Claudia
    15 maart 2014 om 09:28

    Lijkt me heel lekker!!

    Jij hebt zult mooi servies, mag ik vragen waar het van is?

  • Manon
    15 maart 2014 om 09:23

    Oeh dat ziet er goed uit! Dit ga ik zeker een keer maken, ik HOU van kaas <3

Reactie plaatsen