Menu

Arancini – Risotto balletjes

Wie deze zomer in Italië is geweest, heeft ze vast wel op de kaart zien staan. Arancini zijn gefrituurde risotto balletjes, vaak gevuld met mozzarella en bolognese saus. Ik at deze risotto balletjes voor het eerst tijdens mijn vakantie op Sicilië. Het schijnt echt de specialiteit van Sicilië te zijn en ik was reuze nieuwsgierig naar dit hapje.

In plaats van balletjes hadden ze er een grote kegel van gemaakt. Ik vond het echt super lekker. Je kunt het qua structuur een beetje vergelijken met een nasi schijf, maar de smaak is natuurlijk heel anders.

De balletjes maak je van afgekoelde risotto. In principe kan je iedere risotto hiervoor gebruiken. Maak de volgende keer wat extra en hetgeen je over houdt bewaar je voor de arancini. Ik heb er zelf wel balletjes van gemaakt. Super lekker en zowel warm als koud te eten.

risotto balletjes

Ingrediënten voor 12 st.
200 gram risottorijst
1 ui
1 courgette
100 gr zongedroogde tomaatje
0,6 ltr bouillon
Scheutje witte wijn
40 gr Parmezaan
1 bol mozzarella
1 ei
Paneermeel
Peper en zout

Bereidingswijze
Pel en snipper de ui en fruit deze kort aan in een beetje boter. Voeg de rijstkorrels toe en bak ze kort totdat ze glazig zien.

Blus de risotto af met de witte wijn.

Voeg een soeplepel bouillon toe en laat de rijst op een laag pitje koken totdat het vocht opgenomen is. Snij de courgette en tomaatjes klein en voeg deze toe aan de risotto.

Voeg nu weer een soeplepel bouillon toe aan de risotto en wacht tot het vocht opgenomen is door de rijst. Dit herhaal je totdat alle bouillon op is. De korrel dient zacht te worden. Je mag pas nieuwe bouillon toevoegen als de rijst al het vocht opgenomen heeft.

Voeg de geraspte Parmezaan toe.

Breng de risotto op smaak met peper en zout en laat deze volledig afkoelen.

Klop het ei los in een kommetje en verdeel het paneermeel over een bordje.

Snij de mozzarella in blokjes.

Neem een handje risotto en leg de mozzarella in het midden.

Vorm een balletje ter grootte van een golfbal.

arancini

Druk het rondom goed aan.

Haal het risotto balletje eerst door het losgeklopte ei en dan door de paneer.

arancini

Laat de balletjes iets opstijven in de koelkast.

Bak de arancini in ongeveer 5 minuten goudbruin in frituurvet.

Je kan ook een pannetje met zonnebloem olie verwarmen tot 180 graden en de risotto balletjes daarin bakken.

risotto balletjes

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

22 reacties

 • Ineke
  22 juli 2016 om 16:33

  Ik ga voor het eerst risotto balletjes proberen te maken

 • Simone
  26 juni 2015 om 10:28

  Hoi Pauline,

  Kan je de balletjes ook van te voren maken en dan opwarmen? Hoe kan je ze dan het beste opwarmen?

 • Miriam Bruinooge
  22 januari 2015 om 18:09

  Ik wil zo'n recept!

 • Ivo
  8 januari 2015 om 18:32

  Ik heb kennis gemaakt met deze balletjes toen ik in een restaurant in Rotterdam was. Dat was met bospaddestoeltjes. Ook heel lekker!!!

 • Pauline
  23 augustus 2014 om 19:48

  Oh ik wil ook zo'n oma :)

 • Marielle
  23 augustus 2014 om 16:10

  Heerlijk zijn ze, vorige week heeft mijn italiaanse omaatje ze nog gemaakt toen we bij der waren in Italië. Ik kan der zo van genieten! Ze heeft een geheim familierecept, die zijn om van te dromen :)
  Toen ik in Italië woonde, hadden we ze ook zeker 3x per week. Nu maak ik ze zelf. Heerlijk

 • Natalie
  22 augustus 2014 om 17:23

  Wat leuk om dit hier te zien! Mijn Albanese schoonmoeder maakt om zulke balletjes, maar dan met een mix van gewone rijst, ei en groenten. Daar maakt ze balletjes van en die bakt ze in een speciale pan, soort diepe poffertjespan die al bijna 75 jaar in de familie zit. Dit recept brengt herinnering terug, dank je wel!

 • Pauline
  12 december 2013 om 19:16

  In Italië eten ze het ook koud. Zelf vind ik warm het lekkerste. Je kunt ze even kort opwarmen in de magnetron.

 • Karen van der Heijden
  12 december 2013 om 16:00

  Zijn ze balletjes alleen warm te eten of kun je ze bijvoorbeeld ook vantenvoren maken en later koud presenteren?

 • Pauline
  17 september 2013 om 15:07

  Ah leuk zeg. Ook die heb ik niet gehad volgens mij, er is ook zoveel lekkers te vinden daar :)

 • Pien Hanou
  16 september 2013 om 14:59

  OOhh jámmer Pauline, té leuk was het...nét een snackbar maar dan anders... ;)
  Misschien kun je googelen... Da Cristina Murabito(en dan pagina's alleen in het Nederlands zoeken) dat vind IK tenmiste altijd leuk...
  Jaaa het kan, ik heb net even gekeken, enig, leuke foto's. Ikzelf vond de Scacciate érrrg lekker. Een soort ..tja...foccaciabrood, dicht met verschillende vullingen erin..t zijn die grote glimmende ronde....pizza's zegmaar... Leuk!

 • Silke
  16 september 2013 om 07:56

  Ik maak tegenwoordig heel vaak wat extra risotto om dan deze balletjes te kunnen maken. Werd er meer dan 10 jaar geleden verliefd op toen ik in Italië woonde. Zo heerlijk!

 • MySimplySpecial
  16 september 2013 om 03:16

  Dat ziet er weg lekker uit!

 • Pauline
  15 september 2013 om 18:14

  Ahhh wat leuk, ik ben ook in Taormina geweest, maar dat tentje niet gespot helaas.

 • Pauline
  15 september 2013 om 18:14

  Oh dan is het perfect, ik heb geen idee eigenlijk want ik heb nog nooit met een air fryer gewerkt. Je zou het even kunnen proberen :)

 • Ruby Manuela
  15 september 2013 om 17:39

  Hmm, ik heb gisteravond risotto gemaakt en heb aardig wat over. Zou je dit ook in de air-fryer kunnen maken? Ik ben niet zo van het gefrituurde eten, maar dit ziet er wel erg lekker uit!

 • Pien Hanou
  15 september 2013 om 14:28

  Grappig zeg, ik ben NET vannacht teruggekomen uit Siciië en heb natuuuurlijk de Arancini gegeten. En zéker bij de TOPtent in Taormina "Cristina's"...Wat een eeeenige zaak zeg, het was een tip van onze hoteleigenaar Mauro....Daar MOET je Arancini's eten en inderdaad.....;)..Foodies als wij zijn , is het daar kwijijijlen...;)

 • Pien Hanou
  15 september 2013 om 12:31

  Hahaha das ook toevallig, NET gisteren de laatste gegeten en vannacht teruggekomen van mijn vakantie op Sicilië...Ik at ze het lekkerst in Taormina bij Cristina's ...;) WAT een tent was dat...eeenig...en een aanrader voor een ieder die naar Sicilië gaat...

 • SophieSweetVintage
  15 september 2013 om 12:00

  Mmm... Ik ben gek op risotto dus deze ga ik zeker proberen!

 • Daisy
  15 september 2013 om 10:56

  Je moet ze ook eens maken met bolognese saus in het midden bij de mozerella, suuuper lekker! Zo maakt mijn oma ze (uit Sicilië weliswaar). Ik hou van dit gerecht!

 • Joyce
  15 september 2013 om 10:33

  Lijkt me erg lekker! Sla dit recept gelijk even op.

 • Brenda
  15 september 2013 om 08:23

  Bedankt voor de reminder! Ik moet ze nl nog steeds een keer eten. Aangezien ik ze in toscane niet gevonden heb moet ik ze nu toch echt zelf maar gaan maken..

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.